Kurbet Nedir, Ne Demektir, Anlamı, Hakkında Bilgi

Kurbet. Kişiyi Allah’a yaklaştıran fiil ve davranış anlamında terim.

Sözlükte “yaklaşmak, yakın olmak” anlamında masdar olan kurbet (karabet), isim olarak “yakınlık, akrabalık” mânası­na gelir. Terim olarak ise kişiyi Allah’a yak­laştıran, sevap kazanmaya vesile olan bü­tün fiilleri ve davranışları ifade eder. Bu tanım, geniş anlamda kurbân teriminin de karşılığı olup dar anlamda kurban Al­lah rızâsı için kesilen hayvan için kullanılır. Kurbet, ibadet ve taat terimleri, esasen Allah’ın emrine ve rızâsına uygun davranışı ifade yönüyle ortak anlama sa­hip olup mâsiyetin zıt manalısı olarak kul­lanılmakla birlikte aralarında bazı farklı­lıklar söz konusudur. Yapılan tarifler ince­lendiğinde bu üç terimin kapsam bakımın­dan dardan genişe doğru sıralanarak iba­detin Allah’a kulluk amacıyla dinde belir­lenen fiil ve davranışları, taatin her türlü ilahî emir ve yasağa uymayı, kurbetin ise mubah davranışlar da dahil olmak üzere kişiye sevap kazandıran ve dolayısıyla onu Allah’a yaklaştıran her türlü fiil ve davranışı ifade ettiği görülür. Bu çerçe­vede ibadete Örnek olarak namaz, oruç, hac ve zekât; taate örnek olarak bunların yanında her türlü ilâhî emri yerine getir­me ve zina, kumar vb. haramlardan Al­lah rızâsını umarak sakınma; kurbete örnek olarak da bunlara ilâveten kulluğa güç yetirmek niyetiyle yeme içme, gece­nin bir kısmını ibadetle geçirebilmek ni­yetiyle uyuma ve Allah’ın rızâsını kazan­mak amacıyla yapılan mubah fiiller gös­terilebilir. Sonuç olarak farz, vacip, sün­net ve müstehap grubunda yer alan fiil­lerin hepsi kurbet çerçevesine girdiğin­den mükellefin fiillerini kurbet, mubah ve hazr (mâsiyet) olarak üç grupta topla­mak mümkündür.

Geniş anlamıyla kurbet ibadet ve taati de kapsadığından bu gruptaki davranış­ların fert açısından temel amacı Allah’ın hoşnutluğunu sağlayıp sevap kazanmak­tır ve fiiller ancak failin bu yönde kasıt ve niyeti bulunması halinde kurbet vasfını kazanır. Diğer bir anlatımla kulun Allah rızâsını amaçlamayan hiçbir davranışı ibadet, taat veya kurbet sayılmaz, do­layısıyla dünyevî bir karşılık beklenerek iş­lenen bir fiil sevaba vesile olmaz. Burada aslolan davranı­şın esasına ilişkin kasıt olup bu da yapılan ibadetin tür ve cinsini belirlemeyi değil fiilin bir kurbet olduğunun, dinen gerekli görüldüğünün ve kendisine sevap bağ­landığının bilincinde olmayı ifade eder. Meselâ insan et ihtiyacı için hayvan ke­sebilir, rejim yapmak amacıyla yeme iç­meden uzak durabilir, temizlik veya se­rinlemek amacıyla yıkanabilir; ibadet niyeti olmadan bu fiiller kurban, oruç ve gusül sayılmaz. Kişinin yaptığı ibadetin farz, vacip veya nafile türünden olduğu­nu, hangi vakte ait bulduğunu belirtmesi ise tayin niyeti olup öncekine göre ikinci derecede kalır. Ayrıca insan yeme. içme, çalışma vb. herhangi bir mubah davra­nışta bulunurken bunu Allanın rızâsına bağlarsa veya bir haram fiilden Allah rı­zâsını gözeterek kaçınırsa bu davranışı da kurbet niteliği taşır ve sırf bu sebeple ayrı ecir ve sevap kazanır. Aksine bir durumda, yani bir ibadet yerine getirilirken Allah rızâsı yerine gös­teriş, maddî bir karşılık veya başka bir ar­zu ve niyet bulunursa ibadet geçersiz ola­cağı gibi böyle davranan kimse duruma göre günaha da girebilir.

Kurbetin ibadet türünden olması ha­linde kişinin müslüman olması ve baliğ değilse bile temyiz çağında bulunması şarttır: aksi takdirde ibadeti geçersiz olup sevap kazanması söz konusu değildir. Bu­nun dışında kalan vakıf, sadaka, ariyet, hasta ziyareti, cenazeyi teçhiz, tekfin ve defin gibi taat ve kurbetlerde din şart olmadığı gibi malî olanlar dışında akıl, bu­lûğ ve rüşd de gerekli görülmemiştir. Ay­rıca bir ibadetten hâsıl olan sevabın baş­kalarına bağışlanıp bağışlanamayacağı konusunu da ayrıntılı biçimde ele alan fakihler namaz, oruç, Kur’an okuma gibi sırf (mahz) ibadetlerde daha çekimser davranırken sadaka, köle azadı, vakıf gi­bi malî nitelikli ve niyabet geçerli olan ibadetlerde olumlu görüş bildirmişlerdir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski