Kurşunlu Camii ve Külliyesi -Eskişehir- Mimari, Tarihçesi, Hakkında Bilgi

Eskişehir’de Çoban Mustafa Paşa tarafından XVI. yüzyılın ilk çeyreğinde kurulan külliye. Odunpazarı semtinde bulunan eser Üs­küdar Payas güzergâhındaki menzil külli­yelerinden biridir. Cami girişinin üstünde yer alan kitabeden ebced hesabına göre 921 (1515) tarihi çıkmaktadır. Ancak ki­tabede Kanunî Sultan Süleyman’ın adın­dan ve banisi Mustafa Paşa’nın vezirliğin­den bahsedilmektedir. Çoban Mustafa Paşa’nın vakfiyesi ise 1526 tarihlidir. Kita­bedeki tarih, ifadeler ve vakfiyenin tari­hi dikkate alınarak külliyenin 1515-1526 yılları arasında inşa edildiği belirtilmek­tedir.

Külliyenin mimarı henüz tam olarak be­lirlenememiştir. Mimar Sinan’dan önceki başmimar olan Acem Ali’nin döneminde inşa edilen ve büyük ihtimalle Acem Ali’ye ait olabileceği belirtilen külliye­lerden hareketle bu külliyenin mimarının da Acem Ali olabileceği ileri sürülür. Bu konuda kitabedeki 1515 tarihinden çok Kanunî Sultan Süleyman’ın adı ön plana çıkarılarak yorum yapılmıştır. Mimar Si­nan’ın eserlerinin listesini veren Tuhfetü’l mi’marîn’de sadece kervansarayın adı kayıtlı olup diğer yapılardan söz edil­memiştir. Mimar Sinan’ın bu külliyede yalnız kervansarayda tamir yapmış olabi­leceği düşünülebilir. Külliyenin 9 Cemâziyelevvel 1248’den (4 Ekim 1832) biraz önce sona eren bir tamir geçirdiği bilinmektedir. Ayrı­ca külliyenin değişik binalarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1955″ten günümüze kadar birtakım onarımlar ger­çekleştirilmiştir.

Mustafa Paşa’nın vakfiyesinde belirtil­diğine göre külliye cami, yirmi hücreli bir zaviye, sıbyan mektebi, misafirhane (tabhâne), mutfak, odun deposu, fırın, yemek­hane, düşkünler evi, çeşme ve ahırdan (kervansaray) oluşmaktadır. Günümüzde cami, sibyan mektebi, misafirhane, mutfak, yemekha­ne ve kervansaray ayaktadır. Külliyenin kuzey girişinin sağındaki çeşmenin vakfi­yede kayıtlı çeşmeyle ilgisini tesbit etmek güçtür. Caminin kuzeyindeki şadırvan 1960″lı yıllarda yapılmıştır. Bu şadırvan, baklavalı başlığa sahip sekiz mermer sü­tunun desteklediği geniş saçaklı bir kü­çük kubbeyle örtülmüştür. Külliyeyi oluş­turan binalar külliyenin çekirdeği olan ca­minin doğu, güney ve batı tarafında” U” düzeninde sıralanmıştır. Duvarla birbiri­ne bağlanan yapılar aynı zamanda bir dış avlu meydana getirmektedir. Dış avlunun çevreyle irtibatı her kenarındaki birer ka­pıyla sağlanmaktadır. Arazinin durumun­dan dolayı külliye binaları arasında kod farklılığı bulunmaktadır.

Cami

Cami. Kesme taş malzemeyle inşa edi­len kare planlı ve tek kubbeli caminin ku­zeyinde beş birimli son cemaat yeri vardır. Bu bölüm cami kitlesinden iki yana taşınılmış olup mukarnaslı başlıklı altı mermer sütunun taşıdığı sivri kemer üs­tünde pandandiflerle geçişleri sağlanan kubbelerle örtülmüştür. Kemerler, beyaz ve kırmızı renkli kemer taşlarının atlamalı olarak dizilmesiyle oluşturulmuştur. Son cemaat yerinin ortasındaki cümle kapısı hafif İçe çekilmiş olup basık kemerlidir. Kapının yukarısında kitabe yer almakta­dır. Girişin hemen Önündeki, sonradan ya­pıldığı anlaşılan kadınlar mahfili ahşap­tır. 14.90 x 14,90 m. Ölçülerindeki harim her yönde açılan düz atkılı, dikdörtgen, ikişer alt, bunların her birinin yukarısın-daki sivri kemerli ve alçı şebekeli birer üst ve kubbe kasnağındaki dört pencere­den ışık almakla birlikte loştur. Doğu ve batı duvarlarının ortasında birer dolap nişi vardır. Mekân, tromplarla geçişi sağ­lanmış sekizgen kasnak üzerine oturan tek kubbeyle örtülüdür. Harimde sadece kalem işi süsleme yapılmış, bunlar da son zamanlarda yenilenmiştir. Aynı anlayış­taki kalem işleri son cemaat yeri kubbe içlerinde de görülmektedir. Camideki bü­tün kubbeler dıştan kurşunla kaplanmış olduğundan Kurşunlu Camii diye meşhur olmuştur. Klasik ölçülere uygun minberi mermerdendir. Çokgen nişli mihrabı yağlı boya ile mermer taklidinde boyanmıştır. Mukarnas kavsaralı mihrabın köşelikleri­nin yukarısında Mevlevî tarikatının birer başlığına yer verilmiştir. Caminin tek şerefeli minaresi kuzeybatı köşesinde bu­lunmaktadır.

Zaviye. Halk arasında medrese olarak da bilinmektedir. Külliyenin güneydoğu köşesinde” L” meydana getirecek biçim­de yerleştirilmiş olan zaviyenin kodu ca­miye göre yüksektir. Girişi batıya doğru uzanan kolun ortalarında bulunmaktadır. Oval basamaklarla ulaşılan kısım meyilli ahşap çatıyla örtülü revaktır. Revakın ge­risinde dershane olduğu düşünülen, pan­dantiflerin taşıdığı tek kubbe ile Örtülü ve revaka genişçe bir kemerle açılan me­kân yer almaktadır. Bu mekân doğu, batı ve güney duvarlarındaki dikdörtgen birer pencereden ışık almaktadır.” L” şeklinde­ki revakın kuzeye gelen ucu kapalı, batıya bakan tarafı ise bir kapıyla avlunun gü­ney kapısı basamaklarına açılmaktadır. Revaka basık kemerli birer kapı ve küçük pencereyle açılan hücreler 2,15 x 2,60 m. ölçülerindedir. Bu hücreler birer ocağa, dolaba ve güneye bakan küçük pencere­ye sahiptir. Üzerleri birer sivri beşik to­nozla örtülmüştür. Zaviyenin sadece gü­neydoğu köşesindeki hücreye dehliz biçi­minde bir kapıdan geçilir. Bu hücre çap­raz tonozla kapatılmıştır. Zaviyenin bütün üst örtüsü kurşunla kaplanmıştır. Kesme taş, moloz taş ve tuğla ile inşa edilen bina halen boş olup kullanılmamaktadır.

Misafirhane

Misafirhane.
Avlunun güneye açılan ka-pısıyla batıdaki yemekhane arasındaki bi­na misafirhane olarak tanımlanmaktadır. Yapı zaviyenin koduna paralel olarak yük­sek tutulmuştur. Binanın önünde iki yan­dan basamakla çıkılan bir sundurma ve iki ucu kapalı revak bulunmaktadır. On ta­şıyıcıyla desteklenen sundurma ve revak ahşap meyilli bir çatıyla örtülmüştür. Ya­pıda 5.20 x 5.20 m. ölçülerinde dört adet oda vardır. Odalar, basık kemerli birer ka­pı ve küçük dikdörtgen pencereyle reva­ka açılmaktadır. Her birinde birer ocak ve ocağın iki yanında birer küçük dolap yer almaktadır. Üst örtüde pandantiflerin desteklediği sekizgen kasnağa oturan kubbeler ve revak dıştan kurşunla kap­lanmıştır. Malzeme olarak düzgün kesme taş ve tuğla kullanılan bina halen Vakıflar Genel Müdürlüğü Eskişehir İrtibat Bürosu olarak hizmet vermektedir.

Yemekhane. Mutfağın hemen karşısın­da bulunan yapının yemekhane olması ih­timali yüksektir. Avlunun güneybatı köşe­sindeki binanın girişi avlu batı kapısının güney tarafı ndaclır. Hafif içerlek sivri ke­merli bir nişin belirlediği kapının basık ke­merli girişinden hole geçilmektedir. Sivri beşik tonozla örtülü holün iki yanında bi­rer dikdörtgen pencere vardır. Holden ba­sık kemerli kapıyla asıl mekâna ulaşılmak­tadır. Burası 9.30 x 19,30 m. ölçülerinde derinlemesine dikdörtgen planlı düzen­lenmiştir. Mekân doğu ve batı duvarların­da simetrik olmayan ikişer dikdörtgen, güney duvarında da daha yukarıda açıl­mış iki mazgal pencereyle aydınlatılmak­tadır. Belirli aralıklarla üç sivri kemerle desteklenen üst örtüsü sivri beşik tonoz­ludur ve dıştan kurşunla kaplanmıştır. İnşasında düzgün kesme taş, moloz taş ve tuğla kullanılmıştır. Bir ara müze olan bi­na halen Odunpazan Belediyesi Nikâh Sa­lonu olarak hizmet vermektedir.

Mutfak. Yemekhanenin hemen karşı­sında bulunmaktadır. Basık kemerli yalın bir kapıdan girilen mekânın zemini aşağı­da tutulmuştur. Burası üçer dikdörtgen ve mazgal pencerelerden ışık almaktadır. Kuzey duvarında iki adet dolap vardır. Batı duvarının güney tarafındaki nişin su ihti­yacına cevap veren küçük bir çeşme oldu­ğu düşünülmektedir. 8.80 x 8,80 m. ölçü-lerindeki bu bölüm, pandantiflerle geçişi sağlanan yüksek sekizgen kasnağa otu­ran tek kubbe ile örtülmüştür. Kubbe dış­tan kurşunla kaplanmıştır. Kubbeli bölü­mün batısında yuvarlak bir kemerle bu­raya açılan kısım yemek pişirilen yerdir. Burada üstte bir baca yükselmektedir. Düzgün kesme taş, moloz taş ve tuğla kullanılan yapı halen boştur.

Kervansaray

Kervansaray. Mutfaktan sonra kuzeye doğru uzanan yapı vakfiyede ahır olarak belirtilen kervansaraydır. Kuzey cephesin­deki basık kemerli girişinin iki yanında pa­yandalara yer verilmiştir. Derinlemesine dikdörtgen şeklindeki bina 18,20 x 37.70 m. İç ölçülerine sahiptir. İçeride girişin iki yanından başlayan seki güney duvarına doğru uzatılmıştır. Sekinin seviyesindeki on altı ocakla yapının ısıtıldığı anlaşılmak­tadır. Mekân doğu. batı ve güney duvar­larındaki on iki mazgal pencereyle aydın­latılmaktadır. Eserin inşa edildiği ala­nın meyilli olması zemindeki küçük ka­demelerle giderilmeye çalışılmıştır. Ya­pının ortasında yer alan altı adet kare ayak birbirine basık kemerle, bu ayaklar da birer sivri kemerle doğu ve batı du­varlarına bağlanmıştır. Üst örtü kemer­lerin biçimine uygun olarak sivri beşik to­nozludur. Ancak kuzey ve güney duvarla-nyla ayaklar arasındaki kısmın üzeri bir yarım çapraz tonozla örtülmüştür. Üst Örtüsü dışarıdan kurşunla kaplanan bina halen âtıl durumdadır.

Sıbyan Mektebi. Planı ve görünüşü iti­bariyle sıbyan mektebi olarak tanımlanan yapı caminin doğusunda bulunan binadır. Mektebin önünde üç yöne ikişer kemerle açılan revak vardır. Revakın köşesinde” L” biçiminde birer ayak. bu iki ayak ve ayak­larla güney duvarındaki pilastrlar arasında yekpare birer sütun bulunmaktadır. Devşirme olan sütunların taşıdığı başlıklar Bi­zans başlığıdır. Başlıklarla kemer üzengi­leri arasında birer taş kare plaka konul­muştur. Revaklı mekânın üstü pandantif­lerle geçişi sağlanan sekizgen kasnaktı bir kubbeyle örtülmüştür. Basık kemerli bir kapıdan 5,50 x 5.S0 m. ölçülerinde kapalı mekâna geçilmekte olup burası da dilimli tromplarla geçişi sağlanmış sekizgen kasnaklı bir kubbeyle örtülüdür. Mekân, duvarlarda açılan üç dikdörtgen ve kas­nakla açılan iki sivri kemerli pencere ile aydınlatılmaktadır. Batı duvarındaki pen­cerenin güneyinde bu kısmın ikinci kapısı yer almaktadır. Mekâna geniş bir sivri ke­merle açılan küçük bölümün üzeri ortada aydınlık fenerli bir kubbe, yanlarda sivri beşik tonozlarla örtülmüştür. Binanın gü­neybatı köşesinde beşik tonozla örtülü İki bölümden oluşan hela vardır. Eserde dev­şirme malzeme, düzgün kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Doğu duvarında pen­cerelerin lentolanndaki bezemeli mermer parçalar Bizans süsleme anlayışını yansı­tan devşirme malzemelerdir. Yapının üst örtüsü kurşun kaplamadır. Bina halen herhangi bir hizmete yönelik olarak kul­lanılmamaktadır.

Daha yeni Daha eski