Kurşunlu Han -Manisa- Tarihçesi, Mimari, Hakkında Bilgi

Kurşunlu Han. Manisa’da XV. yüzyılın sonlarına ait han.

Manisa ili merkezinde olup II. Bayezid’in hanımlarından Hüsnüşah (Husniye-şaz) Hatun tarafından yaptırılmıştır. inşa tarihini belirleyen bir kitabesi yoksa da Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşivi’nde ka­yıtlı Manisa’da Hatu­niye Camii’nin banisi, II. Bayezid’in oğlu Şehinşah’ın annesi Hüsnüşah Hatun vak­fına ait 903 (1497-98) tarihli Arapça vak­fiyesinden anlaşıldığına göre Hatuniye Camii ile aynı tarihlerde inşa edilmiştir. Hüsnüşah Hatun Manisa’da kaldığı yıllar­da Hatuniye Camii, Serâbâd mahallesin­de şimdi yıkılmış olan hamamla bunlara vakfedilmiş, bugün Kurşunlu Han olarak anılan büyük hanı da yaptırmış, bu eser­leri için zengin gelir kaynakları vakfetmiş­tir.

Kurşunlu Han çeşitli tamirler görmekle beraber esas şekli değişmemiştir. Sonra­dan yapılan ilâvelerin ise hanı çirkinleştirdiği muhakkaktır. Yapı 1020 (1611) yı­lında vuku bulan zelzelede harap olmuş, tamiri için İstanbul’dan emir gönderil­miş, 1053(1643) ve 1088 (1677) tarihle­rinde de büyük tamir görmüştür. Yapılan keşfe göre hanın kıble tarafındaki alt ve üst kemerlerinden on ikisi, altı hücre, ahırın çatısı, odaların kapı ve pencereleri, caminin bazı kurşun aksamı, şadırvanın çatısı, aşhane, ahır ve imaretin çatıları ta­mire muhtaç durumdaydı. Evliya Çelebi’-nin, “Tahıl Pazarı Hanı kurşunludur, kal’a-misal kırk kubbeli hân-ı kebîrdir kim cüm­le Arap ve Acem bezirganı anda mekse-derler, ismine Hatuniye Hanı derler” diye tarif ettiği yapıdan Rudolf M. Riefstahl, “Yaklaşık olarak kare planlı, büyük ve iyi inşa edilmiş bir Osmanlı hanı” diye söz et­mektedir. Yapının Arapça vakfiyesine gö­re otuz altı tahtanî, otuz sekiz fevkanî odası, büyük avlusu, ortasında havuzu, büyük bir ahırı vardır.

Hüsnüşah Hatun’un vakfiyesinde hana bitişik yirmi bir dükkândan bahsedilmekteyse de bugün sadece batı cephesinde dokuz dükkân bulunmaktadır; kuzey cep­hesinde ise dükkânların varlığını ispatla­yan duvar İzlerine rastlanmıştır. Hanın önünden geçen caddenin genişletilmesi sırasında bu dükkânların yıktırıldığı ve avluya bakan odaların kapıları kapatılıp sokak cephelerinin yıkılmasıyla bu me­kânların dükkân haline getirildiği anlaşıl­maktadır. Avluda bulunması gereken se­kizgen havuzun da izlerine rastlanmış ve daha sonra buraya yeni bir havuz yapıl­mıştır. Vakfiyede hanın bir de ahır kısmın­dan söz edilmektedir. Günümüzde izine rastlanmayan ahır, muhtemelen hanın doğu kısmındaki kapı ile irtibatlı ve bu­gün itfaiye binasının işgal ettiği hanın do­ğu bölümündeydi.

Duvarları bir sıra taş, iki sıra tuğla ile inşa edilmiş olan iki katlı hanın ortasında 28,20 x 24.60 ebadında, üstü açık bir av­lusu vardır ve cümle kapısı batıdaki to­nozlu eyvandır. Kuzey cephesindeki kapı ise sonradan yapılan tamirler esnasında açılmıştır. Avluyu çevreleyen zemin kat revaklarının etrafında sıralanan odalar yaklaşık 3.10 x 3.20 m. ebadında tonozlu hacimlerdir. Alt ve üst kat odaları tonoz­lu olup sadece girişin üstüne rastlayan altı oda kubbelidir. Bütün odalar tuğla dö­şenmiştir ve sadece üstteki odalar ocak­lıdır. Hanın üst katına, girişin kuzeyinde ve revak içinde bulunan taş bir merdiven­le çıkılmaktadır, daha sonra basamakla­rın üzeri şapla kaplanmıştır.

Zaman zaman birtakım tamirler gören Kurşunlu Han son şeklini XIX. yüzyıl son­larında yapılan empire üslûbundaki ona­rımla almıştır. 1966 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün statik aksaklıklarının gi­derilmesi için başlattığı onarım neticesinde bina önceki ilâve ve tadilâttan kurta­rılmış ve orijinal görüntüsüne kavuştu­rulmuştur. Yapı bugün öğrenci yurdu ola­rak kullanılmaktadır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski