Leyyin Ne Demek, Hadis Terimi Leyyin, Hakkında Bilgi

Leyyin. Râvinin gevşek olduğunu ifâde eden cerh terimi.

Lîn kökünden türeyen leyyin kelimesi sözlükte “yumuşak, gevşek, kolay” anla­mına gelir. Terim olarak hafiften şiddet­liye doğru yapılan cerh lafızları taksimine göre birinci mertebede yer alan en hafif ve ta’dîle en yakın lafızlardan biri olup Dârekutnî’ye göre râvinin adalet vasfını yok etmeyecek, dolayısıyla rivayetinin reddini gerektirmeyecek kadar hafif bir cerh ifade eder. Bunun yanında “leyyinü’l-hadîs”, “fîhi lîn”. “fi hadîsihî lîn” lafız­ları da aynı anlamda kullanılmakla bera­ber bu lafızların yapılan dikkate alındığın­da son ikisinin daha hafif bir cerhe işaret ettiği söylenebilir. Nitekim Zehebî, aslın­da sadûk olmakla birlikte kendisinde biraz gevşeklik bulunan (fîhi lîn) râvileri, ge­nel sağlık durumu iyi olduğu halde başı ağrıyan veya vücudunda çıban bulunan kimseye benzeterek dördüncü ta’dîl mer­tebesinde zikretmiştir. Zehebî, Irâki ve Sehâvî’ye göre “leyse bi-umde” anlamına gelen leyyinü’l-hadîs, İbn Hacer’in bir ifa­desinden anlaşıldığı gibi az hadis rivayet etmekle beraber rivayet ettiği hadislerde terkedilmesini gerektirecek ölçüde ku­sur bulunan râviler için de kullanılmakta­dır.

Bazı âlimler leyyin lafzını yalın haliyle mücmel cerh lafızlarından saymışlar, onunla râvinin ilmî ve zihnî gevşekliğinin, dinî ve ahlâkî noksanlığının anlatılmış olabileceğini söylemişlerdir. Bazı âlimler ise leyyin lafzı ile râvinin adalet, leyyinü’l-hadîs tabiriyle de zabt yönünden gevşek­liğinin kastedildiğini belirterek söz konu­su belirsizliği gidermeye çalışmışlardır. Bu iki görüş yanında, dinin ikinci kaynağı kabul edilen hadislerin rivayetinde gev­şek davranmanın aslında dinî gevşeklik­ten kaynaklandığını söyleyip uzlaştırıcı bir yol tutanlara göre her iki lafız da aynı so­nucu ifade ettiği için aralarında fark yok­tur. Ancak leyyin veya leyyinü’l-hadîs gibi lafızlarla cerhedilen râviler, haklarında kullanılan diğer tenkit lafızları da dikkate alınarak değerlendirildiğinde genellikle hafıza zayıflığı, yanılma, hata, ihtilât, dik­katsizlik gibi zabt kusurlarından kaynak­lanan ve çok defa mütâbi’ ve şâhid türü bir desteği bulunmayan münker hadis rivayet etmeleri sebebiyle zabt yönünden tenkide uğramış zayıf râviler olduğu gö­rülür. Meselâ Zehebî, ferd-münker birta­kım hadisler rivayet eden râvilerin mü­nekkitler tarafından eleştirilerek hadis­lerinin gevşek bulunduğunu “telyîn” keli­mesiyle ifade eder.

Ca’fer b. Ahmed el-Bezzâz, İbn Lehîa, Yezîd b. Atâ el-Yeşkürî, Yezîd b. Abdurrahman b. Hind ed-Dâlânî leyyin; îsâ b. Sinan el-Hanefı, Sevr b. Ebû Fâhıte, Ab­dullah b. Muhammed b. Akil Abdüla’lâ b. Amir, Eclah b. Abdullah el-Huceyye, Firâs b. Yahya el-Hemdânî, Talha b. Yahya et-Teymî gibi bazı râviler lîn kökenli lafızlar kullanılarak eleştiri İm işlerdir. Leyyin ve bu köKten türeyen lafızlarla cerhedilen bazı râvilerin aynı zamanda sika. sağlam, sadûk, sâlih gibi lâfızlarla ta’dîl edilmesi, bazılarının da “bir şey değil”, “metruk”, “yalancı” gibi ağır ifadelerle cerhedilmiş olması ilk bakışta bir çelişki gibi görüle­bilir. Aslında bu bir çelişki olmayıp sikalık her türlü günah, hata ve yanılgıdan ta­mamen uzak olmak anlamına gelmez; sika bir râvi de bazan dinî veya ilmî yön­den gevşeklik gösterebilir, buna karşılık bazı yönleri kötü olan bir râvinin iyi yön­lerinin de bulunabileceği ihtimali mevcut­tur. Ayrıca çelişkili gibi zannedilen böyle durumlarda cerh-ta’dîl lafızlarını değer­lendirirken bu lafızları kullanan münek­kitlerin tenkit tarzlarını, bu lafızlara yükle­dikleri anlamlan ve haklarında bu lafızlar kullanılan kimselerle ilgili diğer cerh -ta’­dîl ifadelerinin tamamını dikkate almak gerekir.

Cerh ve ta’dîl ilmi sistematiğinde, ley­yin gibi en hafif cerh ifadelerinin bulun­duğu birinci mertebedeki lafızlarla eleş­tirilen râvilerin tek başlarına rivayet et­tikleri hadisler başlı başına delil değeri taşımamakla birlikte bu tür hadisler he­men terkedilmeyip farklı tariklerden la­fız ya da anlam yönüyle onları destekle­yen aynı (mütâbi’) veya benzer (şâhid) riva­yetlerin bulunup bulunmadığını araştır­mak için yazılıp incelenir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski