Libya -Dil ve Edebiyat- Hakkında Bilgi

Aslen Cezayirli oldu­ğu halde hac dönüşünde Fransız işgalin­den dolayı ülkesine dönemeyen ve Libya’-daki Osmanlı idarecilerinin büyük desteği­ni gördüğü için buraya yerleşen Muham­med b. Ali es-Senûsî, tarikat pîri ve iş­galcilere karşı direniş hareketinin lideri olmanın yanı sıra edebî eserleriyle de ta­nınmıştır.

XIX. yüzyılda Libya edebiyatında iki isim öne çıkmaktadır. Bunlardan ilki İtalyanlar’a karşı Trablusgarp savaşına katılan Senûsî halifesi Muhammed es-Sünnî, di­ğeri devlet adamlığı vasfı yanında Kuzey Afrika tarihinin İslâmî dönemi alanında yazdığı eserleri ve şiirleriyle tanınan Sü­leyman Paşa el-Bârûnî’dir. Muhammed b. Zikrî’nin II. Abdülhamid’e ve Mehdî es-Senûsî’ye methiye olarak yazdığı şiirleri onun eski Arap şiiri geleneğine bağlılığını göstermektedir. Aşka dair şiiri ise muh­teva ve şekil bakımından dönemin Libya şiiri için bir yenilik sayılmaktadır.

İtalyan işgaliyle iki dünya savaşı arasın­daki dönemde yetişen şairlerin çoğu ge­leneksel öğretim dışında İtalyan okulla­rında İtalyanca ve Türkçe eğitim gördü­ler. Ortaöğrenim sırasında bu iki dilden birinin edebiyatını ve özellikle şiirini oku­dular. Arap dilinin o dönemdeki meşhur temsilcilerinden Ahmed Şevki, Ma’rûf er-Rusâfî ve Zehâvî’nin eserlerinden etki­lendiler. Millî duyguları ağırlıklı olarak şi­irlerine yansıtan bu dönem şairlerinden İbrahim el-Usta Ömer, Ahmed eş-Şerîf ve Ahmed Refîk el-Mehdevî ülkelerinin İtalyan işgali süresince sürgünde yaşadık­larından bu durum şiirlerine de yansıdı; bunlar daha çok sömürgeciliğe karşı ko­nuları işlediler.

Osmanlılar’ın son döneminde ve Trab­lusgarp savaşının ardından İstanbul’a çok sayıda Libyalı âlim ve devlet adamı gel­mişti. İçlerinden geri dönenler varsa da çoğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. Bunlardan Senûsî şeyhi ve âlim Abdülazîz el-îsâvî; eî-Feteva’i-Kâmiliyye adlı eserin müellifi Trablusgarp müftüsü Kâ­mil b. Mustafa; tarih, felsefe, edebiyat ve hukuk dallarında Türkiye’deki gazete­lerde yazıları ve şiirleri yayımlanan, cami ve medreselerde ders veren Ahmed b. Şetvân; II. Abdülhamid’e yakınlığıyla bili­nen ve onun izniyle yaptırdığı tekke ve ko­nağında tasavvuf erbabını toplayan Şeyh Zâfir el-Medenî; Libya’da modern müzi­ğin öncülerinden olan ve 1923’te Türki­ye’ye yerleştikten sonra bestekârlık ve eğitimcilik yapan Abdullah Cemâleddin el-Mîlâdî; Türkçe, Arapça ve Farsça ya­yımlanan Âiem-i İslâm dergisi müdürü Yûsuf b. Şetvân; Trablus’ta çıkarmaya başladığı Rakîb gazetesini savaştan son­ra İstanbul’da devam ettiren Mahmûd Nedîm b. Mûsâ; yine Türkiye’deki gazete­lerde yazılan yayımlanan Osman el-Kızâ-nî önde gelen isimlerdir.

Ülkenin bağımsızlığını kazanmasından sonra şiir yanında edebiyatın diğer alanla­rında da eser veren yeni bir nesil yetişti. Bu neslin öncülerinden Ali Sıdki Abdülkâdir’in Afrika’da ve Arap ülkelerinde sö­mürgeciliğe karşı görüşlerini yansıtan şi­irleri yanında aşk, hayat, kardeşlik, hür­riyet konularını ele alan şiirleri de vardır. Muhammed el-Mehdî, Râşid Zübeyr es-Senûsî, Hâlid Zağbiye, Beşîr el-Hâşimî, Lutfî Abdüllatîf, Ali el-Fezzânî ve kadın şair Kevser Necm bu neslin diğer temsil­cileri arasında yer almaktadır.

II. Dünya Savaşı öncesinde bazı dene­meler bulunmakla birlikte hikâye türü Fuâd el-Kâ’bâzî, Mustafa el-Uceylî, Saîd es-Serrâc ve Ahmed Kınâbe’nin hikaye­leriyle Libya edebiyatına gerçek anlamda bu dönemde girdi. Aynı devirde yetişen Halîfe et-Tekbelî, Kâmil Hasan el-Makhûr, Ali Mustafa el-Misrâtî, Beşîr el-Hâ­şimî, Yûnus eş-Şerîf, İbrahim el-Kûnî, Ab­dullah Gûyirî gibi yazarlar hikâyelerinde genellikle ülkenin ve halkın sorunlarını ele aldılar. Libya edebiyatının ilk romanı ise Muhammed AbdüIkâfTnin Beyne kal-beyn adlı eseridir (Beyrut 1967).

  • Libya Mimarisi, Eserleri, Hakkında Bilgi
  • Libya -İlmi Hayat, Eğitim, Öğretim- Hakkında Bilgi
  • Libya -Dini Hayat, Mezhepler, Tarikatlar- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -Osmanlı Dönemi- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi (1943-2012) Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -İtalyan İşgali Dönemi (1911-1943)- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -İslam Fethinden, Osmanlı Devrine Dek- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -Başlangıçtan İslam Fethine Dek- Hakkında Bilgi
  • Libya Ekonomisi, Fiziki, Beşeri Coğrafya, Hakkında Bilgi
  • Libya Başkenti, Nüfusu, Yüzölçümü, Önemli Şehirleri, Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski