Libya -Dini Hayat, Mezhepler, Tarikatlar- Hakkında Bilgi

Arap asıllı müslümanlar İslâm fetihleri­nin ardından bölgeye yerleşmeye başla­dılar. Bölgenin yerli halkı Berberîler, İfrîkıye Valisi Mûsâ b. Nusayr döneminde İs­lâmiyet’i kabul ettiler. Hâricîliğin en mu­tedil kolu olan İbâzıyye, II. (VIII.) yüzyılın başlarına doğru bütün Kuzey Afrika’ya olduğu gibi Trablus bölgesine de yayılma­ya başladı. Mâliki mezhebi Zîrî emirlerin­den Muiz b. Bâdîs’in gayretiyle bölgede yaygınlık kazandı. Osmanlilar’ın Libya’ya hâkim olmasından sonra Anadolu’dan gelen Türkler vasıtasıyla Hanefî mezhebi bölgeye girmiş oldu. İtalyan işgaline ka­dar (1912) gayri müslim nüfus, sayılan fazla olmamakla birlikte ticaretle uğraş­maları dolayısıyla etkili olan yahudiler, bu­rayı vatan edinen Maltalı Katolikler ve Os­manlı tebaası Ortodoks Rumlar’dan iba­retti. İşgalin ardından on binlerce İtalyan çiftçisi buraya getirilerek verimli toprak­lara yerleştirildi. Ancak ülkenin bağımsız­lığını kazanmasından sonra bunların bü­yük çoğunluğu ülkelerine geri dönmek zorunda kaldı.

Libya’da Kâdiriyye, Ticâniyye, Arûsiyye, Halvetiyye, Derkâviyye ve Senûsiyye tari­katları yaygındı. Osmanlı idaresi zamanın­da Kuzey Afrika’da başlayan misyonerlik faaliyetlerine karşı en büyük mücadeleyi Senûsiyye tarikatı mensupları yürüttüler. Bu tarikat, bilhassa çöl ikliminin hâkim olduğu bölgelerde ismen var olan Müslümanlığın yeniden günlük hayatın bir par­çası haline gelmesini sağladı. Senûsî şeyh­leri, kurdukları zaviyelerde Libya’da ve Afrika içlerindeki birçok bölgede İslâm’ı yaymakla kalmadılar, aynı zamanda dinî eğitimi ve ticari hayatı da destekleyip yönlendirdiler. Çok sayıda mahallî idareci bu tarikata intisap ettiği için mensupları sömürgeciliğe karşı yapılan mücadeleyi geniş bir alanda yürütme imkânı buldu­lar ve mücadelelerini Osmanlı Devleti’nin de desteğiyle XX. yüzyılın ilk yıllarında silâhlı olarak sürdürdüler. Senûsîler, Fran­sa’nın güneyden Çad ve Nijer’i işgaline, ardından İtalya’nın kuzeyden bütün Lib­ya’yı ele geçirme planlarına karşı Osmanlı askerleriyle birlikte yürüttükleri savaşta büyük başarılar kazandılar. Senûsî zaviye­leri genelde kabile hayatının güçlü oldu­ğu Sirenayka, Trablus civan ve Fizan’da yaygındı. Muammer el-Kaddâfî’nin 1969 yılında yaptığı ihtilâlin ardından Senûsî zaviyelerine sınırlama getirildi; tarikatın pîri Muhammed es-Senûsî adına kurulan üniversite lağvedilerek buraya bağlı fa­külte ve diğer bölümler Libya Üniversitesi’ne bağlandı.

1970’Ii yılların başında yayımladığı Ye­şil Kitap’ta siyasî fikirlerinin dayanağının Kur’ân-ı Kerîm olduğunu söyleyen Kad-dâfî döneminde dine ağırlık veren devlet politikası izlenmeye başlandı. Hz. Peygamber’in vefatını başlangıç kabul eden takvim benimsendi. Kur’an okulları ve medreseler millîleştirilerekyeni sistemin fikirleri buralarda da halka anlatıldı. 1973 yılı Kasım ayında hukuk düzenini İslâm hukukuna uygun hale getirmek için ça­lışmalar başlatıldı ve 1977 yılındaki bü­yük halk kongresinde bütün kanunların Kur’an’a uygun olacağı kararı alındı. Yak­laşık on yıl siyasal ve sosyal reformlarını Kur’an’a dayandırdığını söyleyen Muam­mer el-Kaddâfî’nin 1970’li yılların sonun­dan itibaren siyasî ve iktisadî amaçlar uğruna İslâm kültürüne eleştiriler yönelt­meye başladığı belirtilmektedir.

  • Libya Mimarisi, Eserleri, Hakkında Bilgi
  • Libya -Dil ve Edebiyat- Hakkında Bilgi
  • Libya -İlmi Hayat, Eğitim, Öğretim- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -Osmanlı Dönemi- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi (1943-2013) Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -İtalyan İşgali Dönemi (1911-1943)- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -İslam Fethinden, Osmanlı Devrine Dek- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -Başlangıçtan İslam Fethine Dek- Hakkında Bilgi
  • Libya Ekonomisi, Fiziki, Beşeri Coğrafya, Hakkında Bilgi
  • Libya Başkenti, Nüfusu, Yüzölçümü, Önemli Şehirleri, Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski