Libya -İlmi Hayat, Eğitim, Öğretim- Hakkında Bilgi

Lib­ya’da tarih boyunca çok sayıda âlim yetiş­miştir. İslâm dünyasının birçok bölgesin­de okutulan el-Kâfî adlı kitabının yanın­da çok sayıda eseri bulunan Ebü’l-Hasan İbnü’l-Münemmir, Libya’nın ilk önemli şa­irlerinden. ed-Dürretü’î-hatîre fi’l-muhtâr min şfri şıfarâ’i’l-Cezîre adlı eserin sahibi Ebü’l-Hasan İbnü’l-Veddânî, şiirle­rinin çok az bir kısmı günümüze ulaşan Ebü’l-Hasan el-Hevvârî et-Tarablusî. Risâletü’l-kıyâs ve Risâletü’l-cihâd adlı eserlerin yazarı Muhammed b. Ebü’d-Dünyâ, Arap dili ve edebiyatı yanında ensâb, hadis, fıkıh, kelâm alanlarında da ye­tişen ve özellikle Kifâyetü’l-mütehaffız adlı eseriyle lügat konusunda önemli bir kaynak bırakan Ebû İshak İbnü’l-Ecdâbî, kasidelerden oluşan divanıyla tanınan mutasavvıf şair Ahmed b. Hüseyin b. Ahmed el-Behlûl, Amr b. Âs zamanından Ah­med Karamanlı dönemine kadar (1150/ 1737) Libya’nın tarihini ele alan el-Tezkâr îîmen meleke Tarâblus ve mâ kâne bihâ mine’l-ahbâr adlı eserin müel­lifi ve aynı zamanda şair Muhammed b. Halîl Galbûn, Vali Ahmed Râsim Paşa dev­rine kadar geçen uzunca bir dönemin ta­rihini ve yetmiş kadar önemli şahsiyetin biyografisini ihtiva eden ei-Menhelü’iazb fî târihi Tarâblusğarb ve Nefehâtü’n-nisrîn ve’r-reyhân fî men kâne bi-farâblus mine’l-acyân. adlı eseriyle tanınan Ahmed en-Nâib el-Ensârî, başta el-Bâhiş ve’l-fakihu’l-muşlih olmak üzere fıkıh ve tasavvuf alanında yirmiden fazla eser yazmış olan Ali b. Abdüssâdık, el-Fetâvâ kâmiliyye fi’l-havâdisi’t-Tarâblusiyye adlı kitabın müellifi Trablus-garp müftüsü Kâmil b. Mustafa, Endü­lüs asıllı olup son dönem Trablus şairleri arasında yer alan ve bir divanı bulunan Mustafa b. Zikri bunlar arasında sayılabi­lir. Libya’da yetişen âlimler hakkında baş­lıca müracaat kaynaklan içinde İbn Gal­bûn ve Ahmed en-Nâib el-Ensârî’nin yu­karıda adı geçen eserleri dışında Ali Mus­tafa el-Misrâtî’nin Aclâm min Tarâblus ve Tâhir Ahmed ez-Zâvî et-Tarablusî’nin A^lömü Libya adlı eserleri anılabilir.

Libya’da tarih boyunca Mâliki âlimleri Trablus şehri ve çevresindeki yerlerde bu­lunan medreselerde, İbâzî âlimleri ise İbâzîliğin Kuzey Afrika’daki başlıca mer­kezlerinden Cebelinefûse’de eğitim gör­müşlerdir. Endülüs’ün düşmesinden son­ra Libya’ya göç eden müslümanlar arasındaki âlimlerin bölgenin bir ilim merkezi olmasına büyük katkıları oldu. Başşehir Trablus yanında özellikle Mİsrâte şehrin­deki medreselerde ve zaviyelerde çok sa­yıda âlim yetişti. Mağribli âlimler hac se­ferleri sırasında Şeyh Ahmed Zerrûk Medresesi, Abdullah el-Mahcûb Medre­sesi gibi Önemli ilim kurumlarına uğra­yarak ders verdiler. Osmanlı idaresinin kuruluşundan İtalyan işgaline kadar ge­çen dönemde birçok bölgede medreseler açıldı. Trablus’un 1835’te İstanbul’a tek­rar doğrudan bağlanmasıyla birlikte eği­tim faaliyetlerine daha fazla ilgi gösteril­meye başlandı. Trablus’a i’dâdî-i mülkî, erkek ve kız öğrenciler için ilkokul ve rüş-diye. Maarif Nezâreti’ne bağlı Mekteb-i İrfan, Seydî Mısrî’de Ziraat Mektebi ve dârülmuallimîn bu dönemde açıldı. Ülkede gazetecilik de bu devirde başladı. Trab-lusgarp’ta biri Türkçe, diğerleri Arapça olmak üzere toplam sekiz gazete ve haf­talık dergi neşredildi. Mekteb-i Fünûn ve Sanayi Matbaası ile Vilâyet Matbaası bu dönemde kuruldu. Vali Nâmık Paşa, Trab­lus’ta 1313 (1895) yılında Medresetü’l-fünûn ve’s-sanâyii’l-İslâmiyye adıyla bir okul açtı. Bu okul, el sanatları ve diğer meslek kollarında Libya’da günümüze kadar hizmet vermeye devam eden en önemli eğitim kurumlarından biridir. İtal­yan işgalini takip eden yıllarda Anadolu’­ya ve Suriye’ye göç eden çok sayıda Lib­yalı üst rütbeli asker, âlim ve devlet ada­mı gittikleri yerlerde’ çeşitli görevlere ge­tirildi.

İtalyanlar, işgalden sonra ilk olarak 1936 yılında Trablusgarp’ta yönetimde görev alabilecek yerlileri yetiştirmek ama­cıyla Arapça eğitim veren bir okulun açıl­masına izin verdiler. Bu okula öncelikle kendi idarelerinde çalışmayı kabul eden görevlilerin çocukları alındı. 1939’da ilk ve ortaokullarda 6754 Arap. 5297 İtalyan çocuğu öğretim görüyordu. Bağımsızlık sonrası 1950-1951 yıllarında okula giden çocuk sayısı 32.000’e yükseldi.

Bingazi’deki Beydâ’da bulunan Senûsî Zaviyesi 1952’de Dinî Araştırmalar Enstitüsü’ne dönüştürüldü. Başlangıçta sade­ce Edebiyat Fakültesi’nden ibaret olan Libya Üniversitesi ilk defa 1956 yılında Bingazi’deki melik sarayında İngiliz, Ame­rikan ve Mısırlı on profesör ve otuz üç öğ­renciyle eğitime açıldı. Aynı şehirde 1958′-de İktisat Fakültesi, Trabiusta Bilim Fa­kültesi, 1962’deyine Bingazi’de Hukuk Fakültesi öğretime başladı. 1961’de Kral I. İdrîs, Bingazi Dinî Araştırmalar Enstitüsü’nü üniversiteye dönüştürerek dedesi

Muhammed b. Ali es-Senûsî’nin adını ver­di. Ülkede belli başlı üniversite ve yüksek öğretim kurumları şunlardır: Fâtih (Bin­gazi i, el-Arab Tıb, Teknoloji, Kâr Yûnus (Garyanus), Sebha, Tehaddî, Ömer el-Muhtâr, Nasır, el-Cebelü’l-garbî ve Derne üniversiteleri, Millî İdarî Enstitüsü (Trab­lus), Millî Posta ve Telekomünikasyon Enstitüsü (Trablus).

  • Libya Mimarisi, Eserleri, Hakkında Bilgi
  • Libya -Dil ve Edebiyat- Hakkında Bilgi
  • Libya -Dini Hayat, Mezhepler, Tarikatlar- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -Osmanlı Dönemi- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi (1943-2012) Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -İtalyan İşgali Dönemi (1911-1943)- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -İslam Fethinden, Osmanlı Devrine Dek- Hakkında Bilgi
  • Libya Tarihi -Başlangıçtan İslam Fethine Dek- Hakkında Bilgi
  • Libya Ekonomisi, Fiziki, Beşeri Coğrafya, Hakkında Bilgi
  • Libya Başkenti, Nüfusu, Yüzölçümü, Önemli Şehirleri, Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski