Macaristan Fiziki, Beşeri, Coğrafya, Dini, Etnik Yapısı, Hakkında Bilgi

Fizikî Ve Beşerî Coğrafya
Macaristan topraklarının yaklaşık % 84’ü 200 metreden alçak, % 14″ü 200-400 m. arasında ve yalnız % 2’si 400 met­reden yüksektir. Ovalardan ülkenin gü­neydoğusunda yer alan Büyük Ova, ku­zeybatısındaki Küçük Ova, ortasındaki Mezöföld en önemlileridir. Tepelik bölge­ler güneybatıda, güneyde ve kuzeydo­ğuda bulunur. Ülkenin en yüksek nokta­sı kuzeydoğuda bulunan Mâtra’daki Kekestetö’dür (1015 m.). Başlıca nehirleri 417 kilometrelik kısmı Macar toprakların­da kalan Duna (Tuna) ve 597 km. uzunlu­ğundaki Tisza’dır. Göllerin sayısı az olmak­la birlikte Balaton gölü (596 km2) Orta Av­rupa’nın en büyük su birikintisidir ve tu­rizm açısından önemlidir. Macaristan ge­nelde kara ikliminin etkisi altındadır; yal­nız batıda Alpler’in. güney kısımlarında Akdeniz ikliminin hafif tesiri hissedilmek­tedir. Ocak ayında ortalama sıcaklık-1 ile -3 arasında iken temmuzda 20-26 dere­ceye ulaşmaktadır; ortalama yağış mik­tarı 650 milimetredir.

IX. yüzyılda ülkeye giren Macar ve Türk unsurlarının sayısı çeşitli tahminlere göre 100.000 ile 500.000 arasındaydı. Burada buldukları Avar, Slav ve başka topluluklar ise 200.000 civarındaydı. 1241-1242 Mo­ğol istilâsı nüfusu olumsuz yönde etkiledi. Ülke nüfusuna dair ilk güvenilir rakam XV. yüzyılın sonuna ait olup yaklaşık 3 milyon­dur. XVI. yüzyılda savaşların neticesi ola­rak güney ve orta bölgelerde gerileme ve­ya durgunluk, başka yerlerde küçük bir artış oldu ve toplam nüfus 3.S milyonu buldu. XVII. yüzyılın sonunda Karpat hav­zasında 4 milyon insan yaşadığı var sayılır. Ancak 200 yıl içinde Macarlar’ın oranı % 70’ten % 50’nin altına düştü. 1784-1787′-de yapılan ilk resmî nüfus sayımına göre -özellikle Almanlar’ın ve Karpatlar’ın öte­sinden gelen yeni Romen ve Ruten grup­larının buraya taşınmasıyla- ülkede yak-Iaşık9 milyon kişi vardı. I. Dünya Savaşı eşiğinde eski topraklarda 18 milyon kişi mevcutken bunlardan bugünkü arazilerde yalnız 8 milyon kaldı. Her iki savaş önemli can kaybına sebep oldu. 1949-1980 yılları arasında artış gösteren nüfus 10.7 milyona ulaştıysa da bundan sonra azalma eğili­mine girdi ve son sayımda 10.2 milyon olarak tesbit edildi. Bu nüfusun büyük çoğunluğunu Macarlar oluşturur (% 90’a yakın). Macar sayılan Çingeneler’in dışın­da az miktarda Alman, Slovak, Güney Slav ve Romen vardır. 2001 yılı tesbitlerine gö­re halkın % 51,9’u Romen Katolik, % 2,6′-sı Grek Katolik, % 15,9’u Kalvenci Protes­tan, % 3’ü Lüteryen Protestan, % 0,1 ‘i Musevî’dir ve % 1.1 başka mezhebe tâ­bidir. Tesbit sırasında herhangi bir cevap vermeyenlerin oranı % 10,1 iken bir dine veya mezhebe bağlı olmadığını söyleyen­lerin nisbeti % 14,5’tir.

Macaristan sanayi ve ziraat ülkesidir. Kişi başına düşen gelir, 2000’de 49S3. 2001 ‘de ön verilere göre S669 euro idi. 1990’dan bu yana ülke ciddi bir özelleştir­me safhasından geçti, bunda yabancı ser­maye ve çok uluslu şirketler önemli rol oynadı. Sanayi kollarından elektronik ma­kine ve alet imalâtı başta gelmekte (% 24,8), bunu içki ve tütün dahil olmak üze­re gıda sektörü (% 14,7) ve taşıt üretimi (% 13,6), enerji (% 8,7). metal sanayii (% 7,3) ve kimyasal maddeler imalâtı (% 7,3) takip etmektedir. Tarım üretimi ve hay­van besiciliği de önde gelir.

Yer altı kaynakları açısından fakir sayı­lan Macaristan’da Avrupa çapında yalnız boksit, mangan ve bakır yatakları vardır. Enerji kaynakları (kömür, linyit, petrol, doğal gazve uranyum) ihtiyacın sadece ya­rısını karşılar. Bol çıkan sıcak ve şifalı su­lar ziraat ve tıpta kullanılır ve bu alanda potansiyeller çok büyüktür.

Turizmin geliştiği ülkede dünya mirası listesine başlangıçta Buda’nın Tuna kıyısı ve Kale’deki tarihî merkezi. Hollökö köyü, Pannonhalma Benedikten Manastırı, Aggtelek damlataş mağaraları ve Horto-bâgy alınmış, bunlara daha sonra çevre­siyle Fertö gölü ve Tokay şarap üretim bölgesi, nihayet 2002 yılında Pest’in Andrâssyüt mahallesi ve Pecs’in ilk dönem (IV-V. yüzyıllar) hıristiyan kilise kalıntıları eklenmiştir.

  • Macaristan’da Osmanlı Eserleri, Yapıları, İzleri, Hakkında Bilgi
  • Macaristan’da İslam Araştırmaları, Hakkında Bilgi
  • Macaristan’da İslamiyet, İslam Dini, Hakkında Bilgi
  • Macaristan Tarihi (1700’den Günümüze) Hakkında Bilgi
  • Macaristan Tarihi (Osmanlı Döneminden, 1700’lü Yıllara Dek) Hakkında Bilgi
  • Maca­ristan Başkenti, Nüfusu, Yüzölçümü, Önemli Şehirleri
  • Macaristan Tarihi (Başlangıçtan 1500 Yılına Dek) Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski