Macaristan'da Osmanlı Eserleri, Yapıları, İzleri, Hakkında Bilgi

1541-1687 yılları arasında Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetine kalan Macaristan topraklarında çok sayıda mimari eser in­şa edilmiştir. Çeşitli yayımlardan anlaşıl­dığı üzere Macaristan’ın bu dönem mi­marisine ait cami, mescid, medrese, han, hamam, türbe, tekke, ılıca ve kale yapı­ları 750 civarındadır.

Peçuy şehrinde bulunan Gazi Kasım Paşa Camii, kare planlı hariminin üzeri kubbeyle örtülü ve üç gözlü son cemaat yeri­ne sahip bir XVI. yüzyıl yapısıdır. Peçuy şehrinden günü­müze şeklini ve minaresini koruyarak iyi durumda ulaşmış bir örnek yine XVI. yüz­yılda inşa edilmiş Yakovalı Hasan Paşa Camii’dir. Kare biçimindeki yapıyı tromplara oturan sekizgen kasnaklı bir kubbe ör­ter. Restitüsyon planına göre önünde üç gözlü bir son cemaat yeri olmalıdır. Yapı­nın içi zarif süslemeleri ve mukarnaslı mihrabıyla dikkat çekerken minaresinde de karakteristik Türk süslemeleri görül­mektedir. Caminin yanında Gazi Hasan Paşa tarafından yaptırılan bir de Mevlevi tekkesi vardı. Aynı şehirden İdris Baba Türbesi (1591 ‘den sonra) sekizgen planlı olup kubbeyle örtülüdür, taş-tuğla du­varlarını yüzeysel sivri kemerler hareket­lendirir.

Sigetvar Sul­tan Süleyman Camii, Siget­var Kalesi içinde 1566’dan sonra inşa edil­miştir. Dikdörtgen planlı ve çatı örtülü bir camidir. Yapının kuzey ve batı taraflarını muhtemelen ahşap direkli bir revak çevir­mekteydi. Evliya Çelebi’nin oldukça yük­sek olduğundan bahsettiği minaresi ise yıkık vaziyettedir.[Kanuni Sul­tan Süleyman Camii] Sigetvar Ali Pa­şa Camii, kubbeli kare bir harim ve üç bölüm­lü son cemaat yerinden oluşmuş ve tuğ­layla inşa edilmiş bir XVI. yüzyıl yapısıdır. Şehrin en büyük ve kurşun kaplı kubbe­sine sahip olan camiye XVIII. yüzyılda ba­rok ekler yapılmıştı. Kanunî Sultan Süleyman’ın vefatı üzerine iç organlarının defnedildiği Kanunî Sultan Süleyman Türbesi Sigetvar’a yakın kırlık bir arazide inşa edilmişti. Asıl türbe be­yaz kireç taşından inşa edilmiş, iki köşesi pahlı ve önünde dikdörtgen planlı girişi olan bir yapıydı. Etrafında bir cami, tekke ve kışla da yapılmıştı. Bugün yıkılmış olan türbenin yerinde bir kilise yer almaktadır. Bu alan aynı zamanda Türkiye’ye 100 yıl­lığına kiralanmış ve bir Kanunî Anıtı diki­lerek Macar-Türk Dostluk Parkı haline getirilmiştir.

Eğri’de Kethüda Hamza Bey Mescidi Minaresi önemli kalıntılardan biridir. Mes­cidi daha önce yıkılmış olan minare yak­laşık 30 m. yüksekliğindedir. Gövdesi on dört kenarlı olan minarenin şerefesi mukarnaslıdır. Günümüze yalnız minaresi ulaşan bir başka yapı Erd’de Ham­za Bey Palankası Camii, enine dikdörtgen planlı muhtemelen ahşap bir yapıydı. Kesme taştan minaresi on iki kenarlıdır. Peçuy’un 30km. kadar güneyinde bulunan Şikloş’taki Malkoç Bey Camii (XVI. yüzyıl) klasik kub­beli küçük bir mescid olup son zamanlar­da tamir edilerek ibadete açılmıştır.

Budin şehri yapıların yoğunluğu ile önemli bir merkez olmakla birlikte çok sayıda cami, mescid, medrese ve tür­beden günümüze hemen hiçbir şey kalmamıştır. Gülbaba Türbesi 1543-1548 yılları arasında yapıl­mış sekizgen planlı, kesme taştan kub­beli bir yapıdır. Duvarları sivri kemer­li yüzeysel nişlerle hareketlendirilmiştir. Bir Bektaşî babası olan Gül Baba’nın tür­besinin yakınında bir de tekkesi vardı. Budin’-de çok sayıda bulunan ılıca-kaplıca-ha­mamdan bir tanesi olan Debbâğhâne Ilı­cası sekiz köşeli bir havuza sahip, kubbe­si gömme ayaklara oturan bir yapıdır. Bu ayaklar arasında hücreler yer alır. Horoz Kapısı Ilıcası’nın (Kral Hamamı) sıcaklık kısmı sekiz kemerin taşıdığı bir kubbeyle örtülmüştür. Ortasında dört merdivenle inilen sekizgen bir havuz, duvarlarda sivri kemerli geniş nişler görülmektedir. Sokullu Mustafa Paşa (Yeşil Direkli, Rudas) Kaplıcası, ortada büyük bir kubbenin ört­tüğü beş basamakla inilen sekizgen ha­vuz ve bunun etrafında önceden kurna­ların bulunduğu tonozlu kısımdan oluş­maktadır. Kubbeyi taşıyan sekiz sütun­dan birinin porfir olması dolayısıyla Evliya Çelebi buraya Yeşil Direkli İlıca demiştir. Budin’in en büyük hamamı olan Veli Bey (İmparator) Ilıcası da kare içinde sekizgen havuza sahiptir ve büyük bir kubbeyle ör­tülüdür. İçeride her duvarda yer alan bi­rer eyvandan başka girintilerde halvetler ve hücreler de bulunmaktadır. Budin’deki kaplıca yapıları değişiklikler ve eklemeler­le günümüze ulaşmıştır. Budin’in dışın­da Peçuy, Eğri ve İstolni Belgrad gibi şe­hirlerde de bazı hamam kalıntıları tesbit edilmiştir. Dinî mimari ya­pılarından başka Budin, Eğri, Estergon, Peçuy, Sigetvar, Şikloş ve Vişegrad kale­leri de Macaristan’da Osmanlı mimarisini temsil eden diğer yapılardır.

  • Macaristan’da İslam Araştırmaları, Hakkında Bilgi
  • Macaristan’da İslamiyet, İslam Dini, Hakkında Bilgi
  • Macaristan Tarihi (1700’den Günümüze) Hakkında Bilgi
  • Macaristan Tarihi (Osmanlı Döneminden, 1700’lü Yıllara Dek) Hakkında Bilgi
  • Macaristan Fiziki, Beşeri, Coğrafya, Dini, Etnik Yapısı, Hakkında Bilgi
  • Maca­ristan Başkenti, Nüfusu, Yüzölçümü, Önemli Şehirleri
  • Macaristan Tarihi (Başlangıçtan 1500 Yılına Dek) Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski