Macriti Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Ebü’l-Kâsım Mesleme Ahmed el-Farazî el-Mecrîtî (ö. 398/1007) Endülüslü matematikçi ve astronomi âlimi.

Hayatı hakkında fazla bilgi yoktur. Mecrît’te (Madrid) doğdu. Erken yaşlarda Kurtuba’ya (Cordoba) yerleşerek matematik âlimi Abdülgâfir b. Muhammed’den ders aldı. Büyük bir ihtimalle Halife III. Abdur-rahman’ın gözetiminde oluşturulan eski kültürlere âşinâ âlimler topluluğuyla irti­batı vardı ve sarayda astronom olarak gö­rev yapıyordu. Batlamyus’un el-Mecistî’si üzerinde çalıştı; Hârizmî’nin Zîc’ini inceleyerek bazı yerlerini değiştirdi. 369 (979) yılında astronomi gözlemlerinde bu­lundu. Resû’ilü İhvâni’s-Safâ’yı Endü­lüs’te tanıtan odur. Kurtuba’da vefat etti.

Yetiştirdiği öğrencilerin önde gelenleri Ebü’l-Kâsım İbnü’s-Saffâr, İbnü’s-Semh, İbnü’l-Hayyât, Zehrâvî, Ebû Müslim İbn Haldun ve Amr b. Abdurrahman el-Kirmânîdir.

Matematik ve astronomi konusunda Endülüs’ün en seçkin bilginlerinden olan ve Endülüs’ün Öklid’i (Euclides) diye anılan Mecrîtî bu düzeye, Doğu İslâm ülkelelerine yaptığı bir seyahat sırasında eline ge­çen eserler üzerindeki çalışmaları sonu­cunda ulaşmış, Endülüs’teki astronomi ve matematik ancak onun çalışmaları sayesinde müstakil birer ilim dalı haline gelmiştir. Mecrîtî Mağrib’in ilmî geleneğinde kendinden sonraki bil­ginleri ciddi biçimde etkileyen bir otorite olarak kabul edilmiştir; onun bu etkileyici otoritesi Batı için de geçerlidir.

Eserleri

1. Ebvâb lâ yestağnî men yerûmü camele’l-usturlâb (Risâletü’t-usturlâb). Usturlabın teknik olarak yapı­mı ve kullanımına dair bilgilerin yanı sıra astronomi cetvellerinin de yer aldığı eser, Juan Vernet ve M. A. Çatala tarafından İspanyolca’ya çevrilerek bir değerlendir­me yazısıyla birlikte neşredilmiştir.

2. Tct’lîk’alû Batlamyûs fi lastîhi basîti’l-küre. Batlamyus’un halen kayıp olan Planîsphere adlı eserinin Tastîhu basîti’l-küre adlı tercümesine yapılmış bir şerhtir. Eserin Bibliotheque Nationale’de kayıtlı bir nüshası yanında Latince ve İbrânîce çevirileri gü­nümüze ulaşmıştı.

3. Zîcü’l-Hârizmî’nm gözden geçirilmiş şekli. Muhammed b. Mûsâ el-Hârizmî’nin hazırladığı astrono­mi cetvellerinin gözden geçirilerek bazı düzeltmelerin yapıldığı eserde Yezdicerd takvimine göre oluşturulmuş cetveller hicri tarihe çevrilmiştir. Ayrıca bu çalış­mada Arîn tül dairesi yerine kısmen Kutuba tûl dairesi konulmuş ve hicret sıra­sında yıldızların konumları yaklaşık ola­rak tesbit edilmiştir. Arapça aslı kaybolan eserin Bathlı Adelard tarafından yapılan Latince çevirisi Almanca’ya tercüme edi­lerek yayımlanmıştır (Kopenhagen 1914).

4. Risale îî şekli’l-mulakkab bi’l-kat-tâc. Astronomi konusundaki eserde Sa­bit b. Kurre’nin bazı görüşleri geliştiril­miştir.

5. Mu’âmelât, Ge­lir vergisi, mal bildirimi ve resmî ödeme­lerle ilgili hesap ve ölçümlere dair olup aritmetik ve geometrinin birlikte kulla­nıldığı bir muhtevaya sahiptir.

6. İhtişâ-ru tcfdîli’l-kevâkib min Zîci’l-Bettânî. Bettânî’nin astronomi cetvellerinin gözden geçirilerek bazı düzeltmelerin yapıl­dığı bir eserdir. Klasik kaynakların haber verdiği son iki kitap günümüze ulaşma­mıştır.

Bunların dışında Mecrîtî’ye aidiyeti tar­tışmalı olan bazı eserler bulunmaktadır.

Genelde gizli ilimler, cefr, sihir ve simya konularındaki bu eserlerin ona ait olma­dığı söylenebilir. Mecrîtî’nin biyografisini yazan Sâid el-Endelüsî, İbn Ebû Usaybia ve İbnü’l-Kıftî gibi müelliflerin onun bu alanlarla ilgili herhangi bir çalışmasını zikretmemeleri ve bu eserlerin bir kısmı­nın Mecrîtî’nin vefatının ardından kaleme alındığının anlaşılması gibi sebepler bu kanaati doğrular niteliktedir. Ona atfedi­len eserlerin başında.400 (1009) yılından sonra yazılan ve simyaya dair olan Rütbetü’l’hakîm ile kozmoloji, astroloji, bü­yü, gizli ilim konularını içeren ve 1256″da X. Alfonso’nun emri üzerine Picalrix adıyla Latince’ye çevrilen Ğayelü’l-hakîm gelmektedir. Fuat Sezgin, bu iki ese­rin Ebû Mesleme Muhammed b. İbra­him el-Mecrîtî’ye ait olduğunu kaydeder. Resailü İhvâni’s-Safâ’nın sonunda yer alan Risâletü’S-Câmfa, Kitâbü’l-Ahcârve Sırrü’î-kimyâ gibi eserler de Mecrîtfye nisbet edilmek­tedir.

TDV İslâm Ansiklopedisi
vikipedi

Daha yeni Daha eski