Madalya Nedir, Yapılış Tarihi, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Madalya. Resmî veya gayri resmî çeşitli atanlarda üstün başarı gösterenlere takılan madenî nişan.

Kelime İtalyanca medagliadan gelir. Genellikle unutulmaması gerekli görülen bir başarının hâtırası olmak üzere altın, gümüş, bakır ve nikelden hazırlanmış olup bir defaya mahsus olarak verilen bir mükâfat ve şeref armağanıdır.

Eski Yunan ve Romalılar’da bir madenî paraya madalya denilirdi. Muhtemelen daha sonra madalya bir tür kıymetli takı aracı oldu ve paradan ayrı bir nitelik ka­zandı. Madalya, sadece Batı’da değil İs­lâm dünyasında da sıkça kullanılan bir başarı armağanı olarak ön plana çıktı. Bunlar, daha çok dönemin hükümdarının adını ve baş kabartmasını taşıyan bir çe­şit madenî para özelliği göstermekteydi. Abbasîler zamanında önemli bir olay do­layısıyla birtakım madalyaların basıldığı bilinmektedir. Halife Hârûnürreşîd’in oğ­lu Emîn, hilâfeti döneminde kardeşi veli­aht Me’mûn’dan sonra ikinci veliaht ola­rak kendi oğlu Musa’yı gösterdiğinde 194/809-101 onun adına 10 miskallik di­nar ve dirhemler bastırmıştı. Yine Bağ­dat’ta Hamdânî hâkimiyeti sırasında Seyfüddevle, zamanın ediplerine verilmek üzere 10 miskal altın kestirip bunun üze­rine ismini ve resmini kazdırmıştı. Viya­na Müzesi’nde olup Abdüllatif Subhi Paşa’nın satmış olduğu Halife Mütevekkil-Alellah’ın 241 (855) tarihli gümüş ma­dalyasının ön yüzünde uzun sakalı ile ha­lifenin resmi, arkasında ise deve yürüten bir adam görülmektedir. Berlin Müzesi’n­de de Muktedir-Billâh’ın tarihsiz gümüş bir madalyası vardır. İstanbul Arkeoloji Müzesi Nümismatik Kabinesi’nde 16 mm. çapında ve 18,30 gr. ağırlığında, bir dü­ğün münasebetiyle çıkarılmış olan altın madalya, Halife Tâi” Lillâh ile Büveyhî Hü­kümdarı Bahtiyar tarafından Medînetüs-selâm’da (Bağdat) 365″te (975-76) kesti­rilmiştir. Anadolu Selçuklu Sultanı II. Keyhusrev’in 41 mm. çapında ve 134,25 gr. ağırlığında, 635’te (1237-38) Konya’da basılmış atıyye dinarı da bu tür madal­yalar arasında sayılabilir.

Madalya zamanla, bilhassa askerî başa­rıları takdir amacıyla göğse takılan ve çe­şitli şekillerde hazırlanmış olan bir nevi nişan haline geldi.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski