Madras Şehri -Hindistan- Tarihi, Nüfusu, Hakkında Bilgi

Madras. Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinin merkezi olan şehir.

Hindistan’ın güneybatısındaki Bengal körfezinin Koromandel kıyısındadır. 1996′-dan beri resmî adı Chennai olan şehrin tarihî adı Madras hakkında ileri sürül­müş iki etimoloji teklifi bulunmakta ve bunların birincisinde, en eski haritalarda Madrasapatanam şeklinde görülen ismin bölgeye ilk yerleşen müslüman denizci­lerin kurdukları köyün medresesine nisbet edilen adından, ikincisinde ise ma­hallî bir liderin isminden [Mandarâdzu Mandarajapattan] geldiği belirtilmektedir.

Madras, İngiliz Doğu Hindistan Şirketi’nin yarımadada geliştirdiği İlk büyük şehirdir. Chandragiri racasından kiralaya­rak buraya St. George adı altında küçük bir kale ve ticaret limanı inşa eden İngilizler”den önceki dönemlerde önemsiz ol­duğu, Güneydoğu Hindistan’ı gören İbni Battûta’nın buradan bahsetmemesinden anlaşılmaktadır. Özellikle XIX. yüzyılda Hindistan’daki İngiliz sömürgeciliğinin en büyük idarî ve iktisadî merkezlerinden biri haline gelen Madras, 16S3’e kadar daha önce burayı ele geçiren Java’daki Bentem Sultanlığı’na bağlı kaldı. Evrengzîb döneminde Bâbürlüler şehri kuşattılarsa da alamadılar (1702). 1741 “de Ma-ratalar’m hücumundan kurtulan Madras 1743’te Fransizlar’ın, 1746’da tekrar İngilizler’in eline geçti. 1758’deki iki aylık yeni bir Fransız işgali hariç 1947’ye kadar onların hâkimiyeti altında yaşadı. Bu ara­da iki defa Fransızlarla iş birliği yapan Meysûr Sultanı Haydar Ali Han’ın saldırı­sına mâruz kaldı. Başlangıçta Madras’ın bir yerleşim merkezi olarak seçiminin ekonomik sebeplerden çok stratejik se­beplere dayandığı görülmektedir. Önce­leri ulaşım ve liman imkânları açısından karşılaşılan coğrafî güçlükler XIX. yüzyılda gelişen teknoloji sayesinde kısmen aşılmış ve şehir, bölgenin siyasî ve askerî merkezi olmasının yanında Güney Hindistan’daki sömürge hükümetinin ekonomik faali­yetlerinin de merkezi haline gelmiştir. Böylece yeniden yapılanmaya başlayan Madras kaçınılmaz biçimde çok sayıda göçmeni kendine çekmiş ve okulları, bü­rokrasisi, sanat etkinlikleri ve çeşitli ku­rumlarıyla İngiliz kültürünün Hindistan’­daki başlıca temsilcilerinden birini oluş­turmuştur. Ancak Madras, XIX. yüzyılın sonlarından itibaren Hint milliyetçiliğinin de geliştiği önemli şehirlerden biri ve bu­nun yanı sıra Tamil milliyetçiliğinin mer­kezi durumundadır: nitekim Hintli devlet adamı Raciv Gandhi 1991 yılında burada uğradığı bir suikast sonucu ölmüştür.

Bugün her türlü ulaşım imkânlarıyla Hindistan’ın diğer büyük şehirlerine bağ­lantısı bulunan Madras bölgenin gelenek­sel kültür ve sanat merkezidir ve bünye­sinde 1857’de kurulan üniversiteden baş­ka teknoloji enstitüsü, devlet müzesi, müzik akademisi ve film stüdyoları gibi kuruluşları da barındırmaktadır. Aynı za­manda önemli bir sanayi merkezi olan Madras’ta otomobil, bisiklet, çimento, demir ve tekstil [özellikle “madras” adı verilen pamuklu kumaş] sanayileriyle de­ricilik çok gelişmiştir. Hindistan’daki en eski Anglikan kilisesi de [St. Mary’s, 1680] buradadır.

Madras Delhi, Bombay ve Kalküta’dan sonra Hindistan’ın en büyük dördüncü şehridir; eski kesiminin (İngilizler’in yap­tırdığı kale ve çevresi) kuzey ve kuzey­batısındaki sanayi tesisleri, batı ve gü­neyine doğru genişleyen mahaileleriyle 172 km2’lik bir alana yayılmıştır [met­ropolün tamamı 1.170 km2] nüfusu (2001) 4.216.268’dir. Çoğunluğunu Tamil dili konu­şanların meydana getirdiği Hanefî mez­hebine mensup müslümanların şehrin nüfusunun yüzde 12’si civarında olduğu tahmin edilmektedir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski