Makedonya'da Osmanlı Mimarisi, Mimari Eserleri,

Osmanlı döneminde gerek Makedonya Cumhuriyeti’nin kapsadığı Vardar Makedonyası’nda gerekse Ege ve Pirin Makedonyası’nda pek çok mimari eser yapılmıştır.[cami, medrese, han, hamam, ker­vansaray, köprü vb] Bunların önemli bir kısmı tahrip edilmiş olmakla birlikte halen bu bölgelerde çok sayıda Osmanlı eseri ayaktadır. Söz ko­nusu eserlerin büyük bir kısmı komünist rejimi esnasında (1945-1990) imar plan­lan iddiasıyla yıktırılmıştır. Bunun en be­lirgin örneklerinden biri, Üsküp’teki Yelenkapan Camii’nin yıktırılıp yerine Üsküp Üniversitesi binalarının inşa edilmesidir. Kalkandelen ve Gostivar’daki tarihî çarşı camileri de aynı akıbete mâruz kalmıştır. Ayrıca 1963’teki Üsküp depremi çok sa­yıda tarihî eserin yok olmasına sebep ol­muştur.

Makedonya’da Osmanlı döneminden kalan pek çok mimari eserden bir kısmı UNESCO tarafından koruma altına alın­mıştır. Camilerden en meşhurları Üsküp’teki îsâ Bey Camii, Sultan Murad Ca­mii, Yahya Paşa Camii, Alaca İshak Bey Camii, Murad Paşa Camii, Köse Kadı Ca­mii, Mustafa Paşa Camii, Dükkâncık Ca­mii; Üsküp yakınında Hüseyin Şah Camii, Manastır’daki İshakiye Camii, Hasan Ba­ba Camii, Haydar Kadı Camii, Hamza Bey Camii; Kalkandelen’deki Paşa Camii, Pirlepe’deki Çarşı Camii, Ohri’deki Tekye Ca­mii. İştip’teki Hüsameddin Paşa Camii, Köprülü’deki Fâzıl Ahmed Paşa Camii’dir. Tekkeler arasında en meşhur olanı Kal­kandelen’deki Harabati Baba ve Üsküp’­teki Rifâî Tekkesi’dir. Üsküp’te Vardar üzerindeki taş köprü de (Vardar Köprüsü) tarihî eserler arasındadır. Ayrıca Üsküp’te galeriye dönüştürülen Dâvud Paşa Ha­mamı ve Suli Han da sayılabilir.

Makedonya’da 2001 yılının Mart ayın­da başlayan iç savaş neticesinde elli yedi cami tahrip edilmiştir. Bunlar arasında tarihî eser olarak bilinen Pirlepe Çarşı Ca­mii (1475) ve Köprülü’deki Fâzıl Ahmed Paşa Camii (XVIII-yüzyılı Makedon para-militer güçler tarafından tamamen yakıl­mıştır. Savaş esnasında Manastır’daki İshakıye Camii (1506), Hasan Baba Camii (1629), Hamza Bey Camii (XVIII. yüzyıl), Kalkandelen’deki Paşa Camii (1495) ve Harabati Baba Tekkesi (XVI. yüzyıl) kıs­men tahrip edilmiştir. 2003 yılında Üsküp Büyük Şehir Belediyesi tarafından Üsküp Taş Köprüsü’ne (Karneni Most) yapılan res­torasyonda kitabesi ve mihrabı yıktırıl­mış, bunun ardından müslüman aydın­lar ve siyasîlerle Makedonya Devleti ara­sında yeni bir siyasî kriz doğmuştur. Aynı şekilde 1990’lı yılların başında Makedon milliyetçileri tarafından Manastır ve Pirlepe’deki Osmanlı dönemine ait saat ku­lelerinin üzerine takılan haçlar yüzünden de kriz yaşanmış ve bu durum günümüze kadar bir çözüme kavuşturulamamıştır.

  • Makedonya -Edebiyat, Türk Edebiyatı- Hakkında Bilgi
  • Makedonya Tarihi -Makedonya Meselesi (1878-1913)- Hakkında Bilgi
  • Makedonya Tarihi -I. Dünya Savaşı Sonrası- Hakkında Bilgi
  • Makedonya Tarihi -1943’ten Günümüze- Hakkında Bilgi
  • Makedonya Tarihi -Başlangıçtan, 1870 Yılına Dek- Hakkında Bilgi
  • Makedonya Fiziki, Dini, Etnik, Yapısı, Coğrafya, Özellikleri, Hakkında Bilgi
  • Makedonya Başkenti, Nüfusu, Yüzölçümü, Önemli Şehirleri, Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski