Makedonya Tarihi -1943'ten Günümüze- Hakkında Bilgi

Modern Make­donya’nın doğuşu Balkanlar’da uluslaşma hareketlerinin en genç örneklerinden bi­ridir ve gerek Balkan ülkelerinde gerekse Batı Avrupa’da halen tartışılmakta olan bir konudur. II. Dünya Savaşı esnasında Yugoslavya’nın işgaline karşı mücadele eden Yugoslavya Halk Kurtuluş Antifaşist Kurulu’nun 1943’te Jajce’de (Bosna-Her­sek) gerçekleşen ikinci toplantısında Ma­kedonya’nın Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ ve Bosna Hersek’le bir­likte kurulacak federal Yugoslavya devle­tinin altı cumhuriyetinden birini oluştu­racağı kararlaştırıldı. 2 Ağustos 1944’te ilk defa toplanan Makedonya Halk Kurtu­luş Antifaşist Kurulu (ASNOM), Makedon­ya Devleti’nin kuruluşunu ilân etti. Kuru­lun hedeflediği devlet tarihî Makedonya coğrafyasının tamamını kapsamaktaydı. 1944’te Nazi işgalinden kurtulan Vardar Makedonyası, Trto’nun milliyetler politi­kasına uygun olarak Ocak 1946’da Yugos­lavya Federal Halk Cumhuriyeti’nin ilk anayasasının yapılmasıyla bu devlete eşit bir federal birim olarak katıldı. 1953’te Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti’nde yeni anayasa düzenlemelerinin yapılı-şıyla federal cumhuriyetlerin hakları ge­nişletildi ve 1963’teki anayasayla kurumsallaştınldı. Georgi Dimitrov yönetimin­deki Bulgaristan Halk Cumhuriyeti 1945 ve 1946’da Makedonya halkını resmen ta­nıdı ve Bulgaristan yönetimindeki Pirin Makedonyası’ndan seçilen milletvekilleri­ne parlamentoda bir Makedonya grubu kurma vb. haklar verdi. Bu dönemde Bul­garistan’ın Yugoslavya ile bir federasyo­na girmesi planlanıyordu. Fakat Georgi Dimitrov’un öldürülmesi (1948) ve Yugoslavya’nın Stalin Rusyasfnın etkisin­den çıkmasıyla Bulgaristan’la Yugoslav­ya arasındaki ilişkiler 1940’ların sonunda kötüleşmeye başladı. Bulgaristan, Yugos­lavya’yı Makedonya’nın tamamını ele ge­çirmeyi planlamakla suçlayarak Pirin Makedonyası’nda kültürel bir Makedonyalı varlığının bulunduğunu reddetti. İki ülke arasındaki gerilim 1960’larda savaşa yol açacak derecede büyüdü. Yunanistan’da­ki Slav Makedon halk ise Yunan hükümeti tarafından komünist komşularla ilişkileri olduğu gerekçesiyle daha sıkı kontrol al­tına alındı.

Yugoslav Makedonya Halk Cumhuriyeti içinde farklı etnik grupları barındırıyor­du. Bu gruplar arasında evlilik gibi yollar­la kaynaşmaya pek rastlanmamaktaydı. 1968’de ve 1980’Ierde Makedonya’nın batı kesimlerinde çoğunluğu oluşturan Arnavutlar’la hükümet arasındaki ilişki­ler gerilmeye başladı. Hükümetin Arna­vutlar üzerine uyguladığı özellikle okullar­la ilgili baskılar 1988’de Arnavut gösteri­lerine sebep oldu. “Makedon halkının ve Arnavut ve Türk azınlığın devleti” diye ad­landırılan ülke 1989’da “Makedon halkı­nın millî devleti” şekline dönüştürüldü. Sovyetler Birliği’ndeki çözülmeyle birlikte Yugoslavya’nın da dağılmaya başlaması üzerine 8 Eylül 1991’de yapılan referan­duma dayanarak 17 Eylül 1991 “de Make­donya Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilân etti. Başlangıçta yaşanan sorunlara rağ­men Yugoslavya Halk Ordusu Makedonya’dan savaşsız olarak çe­kildi. Makedonya Cumhuriyeti’ni ilk tanı­yan ülkelerden biri Türkiye, diğerleri ise Bulgaristan ve Arnavutluk olurken ba­ğımsızlık yolundaki en büyük engeli Yu­nanistan’ın politikası oluşturdu. Yunanis­tan, Makedonya adının ve Büyük İsken­der zamanından kalma bir sembol olan Vergina güneşinin Makedonya Cumhuri­yeti’nin bayrağında kullanılmasına karşı çıkıyordu. Bunu, kendi geçmişi olarak gör­düğü bir tarihin sahiplenilmesi ve ege­menliği altında bulunan Ege Makedonya­sı üzerinde hak iddiası anlamında yorum-Iuyordu. Yunanistan’ın çabaları sonunda 1992’de Avrupa Birliği Makedonya’yı an­cak ismini değiştirdiği takdirde tanıya­cağını ilân etti. Yunanistan’ın da onayıyla Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedon­ya [Former Yugoslav Republic of Macedonia FYROM] adıyla Nisan 1993te Birleşmiş Miîletler’e üye olan Makedonya Cumhu­riyeti’nin bağımsızlığı Şubat 1994’te Amerika Birleşik Devletleri tarafından da kabul edildi. Fakat aynı ay içinde Yunanis­tan, Makedonya’ya karşı 1995 Eylülüne kadar devam eden bir ekonomik ambar­go başlattı. Bu tarihte yapılan bir anlaş­mada Makedonya Cumhuriyeti bayrağını değiştirmeyi ve anayasada bazı değişik­likler yapmayı kabul etti. İsim meselesi için bir çözüm hâlâ bulunamamış olup müzakereler devam etmektedir. Bu an­laşmayla Yunanistan Makedonya Cum­huriyeti’ni resmen tanıdı. Böylece Make­donya Cumhuriyeti için diğer uluslararası organizasyonlara katılma yolu açılmış ol­du. Nisan 1996’da Yugoslavya da Make­donya’yı resmen tanıdı.

Makedonya Cumhuriyeti’nin bağımsız­lığını ilân ettikten sonra karşılaştığı en büyük iç çalkantı Slav Makedonyalılar ile Arnavutlar arasındaki etnik bölünmedir. Birinci grup kendini devletin esas ve ku­rucu unsuru olan bir millet (narod) olarak görürken ülkenin batısında çoğunluğu oluşturan Arnavutlar, Yugoslavya döne­mindeki gibi ikinci sınıf ve yalnızca bir azınlık olmak istemiyorlardı. 1992’de poli­sin bir Arnavufu öldürmesi üzerine gös­teriler başladı. Ardından meydana gelen çatışmaların sonunda pek çok önde ge­len Arnavut, ayrılıkçı faaliyetleri gerekçe­siyle tutuklandı. Şubat 1995’te Arnavut öğretim üyeleri tarafından Kalkandelen’-de kurulan Arnavut Üniversitesi  hükümet tarafından yasa dışı ilân edildi. 1996 yerel seçimlerinden sonra Arnavut bayrağı yasak edildi. Ar­dından Gostivar’da yapılan gösterilerde bazı göstericilerin polis tarafından öldü­rülmesi gerginliği daha da arttırdı. 1999′-da yaşanan ve yüzbinlerce Arnavut’un göç etmesine sebep olan Kosova krizi Make­donya’yı önemli ölçüde etkiledi. 2001 ba­harında Makedonya’nın batısında başla­yan etnik kargaşa ülkenin tamamında ge­rilimi arttırdı. Ali Ahmeti, Fazli Veliu ve Gezim Ostreni önderliğinde kurulan Arna­vut Millî Kurtuluş Ordusu UÇK adlı örgüt aynı yılın ortalarında Üsküp Karadağı’ndaki Tanushe, Breza ve Malina’dan başla­yarak Kumanova, Üsküp ve Kalkandelen’e kadar geniş bir bölgede faaliyet gösterdi ve Makedon birlikleriyle çatıştı. Komşu ülkelerin de karışmasıyla daha büyük bir krizin yaşanabileceği tehlikesi belirince NATO sorunu çözmek için Haziran 2001′-de bir barış planı hazırlayarak taraflara sundu. Ohri’de yapılan yoğun pazarlıklar sonucu Makedonya Cumhuriyeti hükü­meti Arnavut dilini, yerel yönetimin hak­larının genişletilmesini, polis teşkilâtına, daha çok Arnavut’un alınmasını, Arna­vutça yüksek öğretim haklarının genişle­tilmesini, buna karşılık Arnavutlar silâh­larını NATO birliklerine teslim etmeyi ka­bul ediyordu. Makedonya’da yaşanan sıcak çatışma böylece sona erdirildi. Si­lâhlı örgüt olan Arnavut Millî Kurtuluş Ordusu lağvedildi ve Ali Ahmeti liderli­ğinde siyasî partiye dönüştürüldü.

  • Makedonya’da Osmanlı Mimarisi, Mimari Eserleri,
  • Makedonya -Edebiyat, Türk Edebiyatı- Hakkında Bilgi
  • Makedonya Tarihi -Makedonya Meselesi (1878-1913)- Hakkında Bilgi
  • Makedonya Tarihi -I. Dünya Savaşı Sonrası- Hakkında Bilgi
  • Makedonya Tarihi -1943’ten Günümüze- Hakkında Bilgi
  • Makedonya Tarihi -Başlangıçtan, 1870 Yılına Dek- Hakkında Bilgi
  • Makedonya Fiziki, Dini, Etnik, Yapısı, Coğrafya, Özellikleri, Hakkında Bilgi
  • Makedonya Başkenti, Nüfusu, Yüzölçümü, Önemli Şehirleri, Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski