Maklub Nedir, Hadis Terimi, Anlamı, Hakkında Bilgi

Maklûb. İsnada veya metindeki kelimeleri yerini değiştirerek rivayet etmek anlamında hadis terimi.

Sözlükte “bir şeyin altını üstüne getir­mek, çevirmek” anlamındaki kalb kökün­den türeyen kelime, hadis terimi olarak “isnadında râvilerin isim veya nesepleri­nin, metninde ise kelime yahut ibarelerin yerleri değiştirilerek rivayet edilen hadis” mânasında II. (VIII.) yüzyıldan beri kulla­nılmaktadır. Bu tür hadislere ma’kûs da denmektedir. Bir hadisin metninde veya isnadında yanılarak yahut bilerek yapılan bu yer değiştirme işlemi, aynı sened ve metin içerisinde olabileceği gibi farklı ha­dislerin senedlerinin ve metinlerinin bir­birine eklenmesiyle de meydana gelebilir. Bu durum bir hadisin senedini başka bir hadisin senedi olarak göstermek veya bir hadis metnini başka bir hadise ilâve et­mek şeklinde gerçekleşir. Yer değiştirme isnadda yapılmışsa “maklûbü”l-isnâd”, metinde meydana gelmişse “maklûbü’l-metin” adını alır. İsnad ve metinde keli­melerin yerini değiştirme işlemi yanıla­rak olabileceği gibi râvinin hadis bilgisini ve hafıza gücünü denemek amacıyla da yapılabilmektedir. Bağdatlı muhaddisle-rin, 100 hadisin sened ve metinlerini bir­birine karıştırarak Bağdat’a geldiğinde Muhammed b. İsmail el-Buhârî’nin hadis bilgisini ve hafıza gücünü ölçmek istedik­leri bilinmektedir. Hadis âlimlerinin ya­lancılıkla itham ettiği Hammâd b. Amr en-Nasîbî’nin güvenilir isnadla Süheyl b. Ebû Salih’ten nakledilen, “Müşriklere rastladığınız zaman ilk olarak siz selâm vermeyiniz” hadisini A’meş’in rivayeti ola­rak göstermesi hadisin başka bir rivayeti olduğu izlenimini vermek için kasıtlı ola­rak değiştirmeye yöneliktir.

Allah’ın kıyamet gününde kendi gölgesi altında gölgelendireceği yedi sınıf kim­senin anlatıldığı Müslim’in rivayetinde altıncı kişinin “sol elinin verdiğini sağ eli duymayacak şekilde gizlice sadaka veren kimse” olarak ifade edilmesi maklûb hadisin örneğidir. Zira hadisin diğer kaynaklarında altıncı grup, “sağ elinin verdiğini sol eli duyma­yacak şekilde gizlice sadaka veren kimse” şeklinde tavsif edilmektedir. İbn Hacer el-Askaiânî, Müslim’deki rivayetin maklûb olduğunu söylemekte ve doğrusunun yine Şahîhayn’da geçen “sağ elin verdiğini sol el duymayacak” ifadesinin yer aldığı hadis olduğunu ifade etmektedir. Ancak Müslim’in Şahîh’inde sadece maklûb rivayet yer al­maktadır. Sağ elle yapılan infakın sadaka­nın açıktan verilmesini, sol elle yapılanın ise gizliliği gerektirdiği, dolayısıyla sol elle yapılan infakın sağ elle yapılandan daha üstün olduğu belirtilerek maklûb kabul edilen rivayetle ilgili farklı yorum geti­renler de bulunmaktadır.

Maklûb hadis zayıf hadisler arasında sayılmakla birlikte isnad veya metinde­ki değişikliğin yanılarak yahut kasten yapılmış olmasına göre bunlara farklı hü­kümler verilmiştir. Yer değiştirme işlemi râvinin yanılmasından dolayı ise hadisin zayıflığına delâlet etmektedir. İsnaddaki râviler hadise rağbeti arttırmak için onu değiştirilmişse bunu yapanlar yalancı (kezzâb) kabul edilmekte, rivayetleri de mevzu sayılmaktadır. Râvinin hafıza gü­cünü ve hadis bilgisini kontrol etmek amacıyla hadislerin kasten kalbedilmesi muhaddisler tarafından hoş karşılanma­mış, maklûb hadisin tarifinde “sehven veya kasten” kaydına bu sebeple yer ve­rilmiştir. Maklûb hadislerin zayıf sayılma­sının sebebi, sadece râvinin zabt noksan­lığı değil metinde meydana gelen herhan­gi bir değişikliğin mânayı bozabileceği en­dişesidir. Zira hadis metnindeki kelime veya ifadelerin yer değiştirmesiyle hadi­sin anlamı da değişmekte, böylece Hz. Peygamber’e onun söylemediği sözler is­nat edilmektedir. Bu değişiklik hadisten yanlış bir hüküm çıkarmaya da sebep ol­maktadır. Buna bakarak maklûb hadis­lerin zayıflığının maklûbü’l-isnaddan çok maklûbu’l-metinden kaynaklandığını söy­lemek mümkündür.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski