Malatya Mimarisi -Hanları, Kervan Yolları- Hakkında Bilgi

1840 yılına kadar eski Ma­latya (Battalgazi ilçesi) şehir merkezi ol­duğundan Türk-İslâm eserlerinin ilk ör­nekleri burada yer almaktadır. Kale, han, hamam, zaviye, medrese, tekke, imaret, cami, mescid, namazgah ve türbe gibi çok sayıda dinî ve sivil yapı inşa edilmişse de çoğu günümüze kadar gelememiştir. Zamanımıza ulaşabilen eserler ise harap durumdadır veya geçirdikleri yanlış res­torasyon sonucunda orijinalliklerini kay­betmek üzeredir.

Hanlar. Eski Malatya’da Selçuklu dö­nemine ait şehir hanı tesbit edilememiş, ancak surların dışında doğu ve batı tara­fında birer han olduğu anlaşılmıştır. Os­manlı döneminde ise bir kervansaray ya­pılmıştır. Silâhdar Mustafa Paşa Kervan­sarayı şehir surlarının içinde Alacakapı girişinde olup revaklı bir avlu ile bu avlu­nun batı kanadına bitişik kapalı kısımdan oluşan tek katlı, dikdörtgen planlı bir ya­pıdır. Barınağı ve avluya bakan cephesin­deki mekânlar bugün ayaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleş­tirilen restorasyon sırasında yapılan yan­lışlıklar yapıya zarar vermiştir. Hana ait 1047 (1637) tarihli iki kitabeden biri taçkapı üstünde, diğeri Malatya Müzesi’ndedir. Yapı, IV. Murad’ın veziri Silâhdar Mus­tafa Paşa tarafından Mimar Mehmed oğlu Ebûbekir’e yaptırılmıştır.

Kervan Yolları. Eski Malatya’dan Çin­gene Hanı, Şahna Hanı, Sarıhacı Hanı, Kurttepe Hanı üzerinden Elbistan’a ula­şılır. Çingene Hanı, Yazı Hanı, Kömüş Ha­nı, Hekim Hanı. Kötünün Hanı ve Alaca Han üzerinden Sivas’a gidilir. Yazı Hanı’n-dan ayrılan yol Horum Hanı, Kara Han, Kızılca Han, Kantarmış Hanı ve Mirçinge Hanı üzerinden Divriği’ye ulaşır. Güneye doğru Sevserek’teki Çifte Han, Görk Hanı, Tepe Hanı, Çat Hanı ve Taşkale’deki Çifte Han üzerinden Kâhta’ya varılır. Doğu yö­nüne Yarımca Hanı, Şişman Hanı, Kömür Hanı üzerinden Harput’a gidilir. Bu men­zil hanlarından Kömür Hanı XVII. yüzyılın ikinci yarısında, diğerleri Osmanlı öncesi dönemlerinde yapılmıştır.

  • Malatya Mimarisi -Malatya Evleri- Hakkında Bilgi
  • Malatya Mimarisi -Hamamları- Hakkında Bilgi
  • Malatya Mimarisi -Türbeleri, Medreseleri- Hakkında Bilgi
  • Malatya Mimarisi, Eserleri -Camiler, Mescidler- Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski