Malatya Mimarisi -Türbeleri, Medreseleri- Hakkında Bilgi

1840 yılına kadar eski Ma­latya (Battalgazi ilçesi) şehir merkezi ol­duğundan Türk-İslâm eserlerinin ilk ör­nekleri burada yer almaktadır. Kale, han, hamam, zaviye, medrese, tekke, imaret, cami, mescid, namazgah ve türbe gibi çok sayıda dinî ve sivil yapı inşa edilmişse de çoğu günümüze kadar gelememiştir. Zamanımıza ulaşabilen eserler ise harap durumdadır veya geçirdikleri yanlış res­torasyon sonucunda orijinalliklerini kay­betmek üzeredir.

Türbeler. Sitti Zeyneb Kümbeti eski Malatya’da Karahan mahallesinde yer alır. Türbe kesme taşla inşa edilmiş sekizgen planlı, piramidal külâhlı, mumyaiık örtü­sü beşik tonozludur. Restore edilen ese­rin kitabesi bulunmamakla beraber yapı XIII. yüzyıla ait olmalıdır. Kanlı Türbe Meydanbaşı mahallesinde mezarlık için­de yer almaktadır ve kare planlı baldaken tarzındadır. Beşik tonozlu mumyalıkta düzgün kesme taş, ayaklarda bir kesme taş, üç sıra tuğla, kemer ve kubbesinde ise sadece tuğla kullanılmıştır. Kubbesi­nin bir bölümü yıkık olup geçişler pandan-tiflitir. Eser XV. yüzyıl başlarına tarihlenmektedir. Nefise Hatun Türbesi, Kanlı Kümbefin güneyinde olup yine baldaken tarzında, kubbeli ve kare planlıdır. Top­rak seviyesindeki iki sıra düzgün kesme taş dışında kaplama taşlan sökülmüş­tür. Yapı XVI. yüzyıl eseri olmalıdır. Ayrıca Meydanbaşı mahallesinde ve Kırk Kar­deşler Şehitliği içinde birer türbe kalıntı­sı bulunmaktadır.

Medrese. Şehâbiyye-i Kübrâ Medrese­si ulucaminin güneyinde yer almaktadır. Günümüze yalnız taçkapının doğu kanadi, bitişiğindeki türbe ve ana eyvanı ulaş­mıştır. Yapının mimarları Şemseddin Muhammed b. Osman ve Takvor b. Stefan’dır. el-Melikü’l-Eşref Şa’bân devrinde (1363-1376) “mîr-i ümerâ” lakabıyla ünlü Şehâbeddin Hızır adlı bir emîr tarafından yaptırılmıştır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski