Maldivler Fiziki, Coğrafya, İklimi, Dini, Etnik Yapı, Hakkında Bilgi

Maldiv adaları çok sayıda mercan ada­ları topluluğudur. Adaların üstü basık ve yükseklikleri azdır. Ülkenin en yüksek noktası sadece 24 metredir (Wilingili ada­sında}. Ekvatoral iklim tipinin hâkim ol­duğu Maldivler’de sıcaklık yaz ve kış he­men hemen aynı kalır (30° C dolayların­da). Güneybatıdan esen musonlar mayıs-ağustos aylarında yağış getirir. Adalar, aralarında hindistan cevizi ve ekmek ağaçlarının bulunduğu, tropik çalılık­lardan oluşan gür bir bitki örtüsüne sa­hiptir.

Genel olarak adalardan sadece 200 ka­darında yaşayan nüfus ataları Seylan ada­sından geldiği için Sinhali diye bilinen top­luluklar, Tamiller ve az sayıda Araplar’dan oluşur. Ülkede Hint-Avrupa dil ailesinden olan Divehi dilinin yanı sıra Arapça, Hint­çe ve İngilizce konuşulmaktadır. Halkının tamamı Şâfıî mezhebine mensup Sünnî müslümandır.

Maldivler’in ekonomik zenginliği balık­çılık ve turizme dayanır. Tarım toprakları çok az olduğundan pirinç gibi başlıca be­sin maddeleri dışarıdan alınır. Tarım ala­nında hindistan cevizi üretimi başta gelir. Yağından ve etli bölümünden besin ola­rak yararlanılan hindistan cevizinin kabu­ğunun liflerinden ip ve hasır yapılır. Eski­den gemi direklerini bağlamada kullanı­lan bu ipler Suudi Arabistan, Hindistan ve Çin’e satılırdı. Günümüzde ise eski önemini yitirmiştir. Sanayi etkinliği olarak balık konserveciliği dışında hazır giyim, tekne yapımı ve el sanatları dikkati çeker. Ula­şım sektöründe sadece deniz ulaşımın­dan söz edilebilir. Başşehir Male’de ulus­lararası bir havaalanı vardır. İhracatında donmuş orkinos balığı, konserve balık, kurutulmuş balık başta gelir. Bunlar en çok Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Tayland, Sri Lanka ve Japonya’ya satılır. Japonya ve Sri Lanka’nm öncelikli oldu­ğu ithalâtında çeşitli makineler, madenî yakıtlar, kimyasal maddeler ön sırayı alır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski