Malezya Fiziki, Coğrafya, Dili, Etnik, Dini Yapı, İklim Hakkında Bilgi

Malay yarımadasının en belirgin fizikî özelliği kuzey-güney doğrultusunda uza­nan sıradağlardır. Bu dağ silsilesi üzerinde yer alan 261S m. yüksekliğindeki Gunong Tahon ve Gunong Korbu dağlan en yük­sek noktalarını oluşturur; ülkenin en yük­sek noktası ise Borneo adasındaki Kinabalu dağıdır (4102 m.). Ülkede doğu sahil­lerinde biraz daha az olmak üzere bol ya­ğışlı ve sıcak tropikal iklim hâkimdir. Ya­ğışlar daha çok kuzey muson rüzgârları­nın estiği kasım-ocak aylarında görülür; en kurak mevsim ise temmuz ayını kap­sar. Sıcaklıklar genellikle bütün yıl boyun­ca 22-33 derece arasında değişmektedir. Toprakların % 70″i tropikal ormanlarla kaplıdır; bu ormanlar 3000 ağaç çeşidi içerip kaplan, panter ve pars gibi vahşi hayvanları barındırır. Ancak özel şirket­lerin devletten kiralayabildikleri orman alanlarında son zamanlarda rastlanan aşırı ağaç kesimi ve bilinçsiz avlanma ne­ticesinde vahşi hayvan ve bitki türleri nisbeten azalmıştır. Akarsu bakımından çok zengin olan ülkenin Malay yarımadasın­da başlıca Trengganu. Kelantan, Perak, Rompin ve Melaka, Borneo adasında Rajang, Baram ve Trusan ırmakları bulun­maktadır.

Nüfus farklı köken ve dinlere mensup topluluklardan meydana gelen karışık bir etnik yapıya sahiptir. Halkın 2000 yılında % 65,1’ini genellikle bürokraside ve ta­rımda çalışan Malaylar, % 26’sını meslekî alanlarla ticarette aktif olan ve umumi­yetle büyük şehirlerde oturan Çinliler, % 7,7’sini daha çok sahil şehirleriyle yakın­larındaki kırsal kesimlerde yaşayan ve kauçuk üretiminin yapıldığı plantasyon­larla çeşitli meslek dallarında çalışan Hintliler oluşturur. Geriye kalan % 1,2’nin içinde Cava adasından gelen göçmenler­le az sayıda Arap, Ermeni, Tay, Filipinli, Avrupalı nüfus ve Borneo’nun ormanlık alanlarında görülen animist ilkel toplu­luklar bulunmaktadır.

Resmî dil Malayca’dır. Öteden beri Ma­lay ırkına mensup çeşitli etnik gruplar arasında bir anlaşma dili (lingua franca) olan bu dil, aynı zamanda farklı etnik grupları birbirine bağlayan en önemli unsurdur. Bazı dinî yayımlar hariç yazıda kullanılan resmî alfabe Latin alfabesidir. Dünya dilleri arasında konuşan insanların sayısı açısından beşinci sırada yer alan Malayca bugün Malezya’nın yanı sıra En­donezya ve Bruney’in resmî dili, Singa­pur’un da millî dillerinden biridir. Çinliler Çince’nin Mandarin ve Güney Çin lehçe­lerini, Hintliler ise genelde Tamilce’yi ko­nuşurlar; eğitim görmüş insanlar arasın­da İngilizce yaygındır.

Dil ve etnik yapıdaki çeşitlilik dinî alan­da da görülür. Devletin resmî dini İslâm olup bütün Malaylar müslümandir; bun­dan dolayı Malay olmak müslüman ol­makla özdeş hale gelmiştir. Müslüman­ların tamamı Sünnî’dir ve Şâfıî mezhebi­ne bağlıdır. Çinliler’in bazıları İslâmiyet’i kabul etmişse de büyük bir çoğunluğu Budizm, Konfüçyanizm ve Taoizm’e men­suptur; hıristiyan olanlar da vardır. Hint­liler arasında sırasıyla Hinduizm, Hıristi­yanlık ve Müslümanlık yaygındır.

Tarıma elverişli alanlar genellikle Ma­lay yarımadasının batı ve doğu sahilleri boyunca uzanan geniş ovalarında, kuze­yindeki uç bölgelerde ve nehir kenarla­rında yer almaktadır. Ülkenin temel yiye­cek maddesi pirinç olup üretimi yarıma­danın batı sahillerinde ve yeni açılan böl­gelerinde yapılmaktadır. Diğer tarım ürünleri arasında kauçuk, hindistan cevizi, ananas, tapyoka, tatlı patates, sagu. muz, kahve, şeker kamışı, yer fıstığı, mı­sır, soya fasulyesi, baklagiller ve sebzeler bulunmaktadır. Ayrıca baharat ve özellik­le karabiber, çay, kakao, kenevir, kapok, kınakına ağacı, gütaperka (zamk), tütün ve şeker kamışı da yetiştirilmektedir.

Yer altı kaynakları içinde kalay ve de­mir önemli bir yer tutar. Dünyadaki kalay rezervlerinin üçte biri Malezya’da olup kalay ocakları yine Malay yarımadasında Kinta ve Klang nehirleri çevresiyle doğu sahillerindeki Pahang’da yoğunlaşmış­tır; demir madeni de Trengganu, Johor, Kelantan ve Pahang’da bulunmakta­dır. Kömür, altın, alüminyum oksit ve tungsten de çıkarılmaktadır. Malezya sa­nayi alanında 1980’li ve 1990’lı yıllarda hızlı ve önemli gelişmeler kaydetmiş, sa­nayi üretimi 1988’de % 15 artarken er­tesi yıl % 13’lük bir artış gerçekleşmiştir. Halen ülkede petrol arıtma tesisleriyle otomobil, tekstil, gıda maddeleri, ağaç ürünleri, kâğıt ve kırtasiye, gübre, kau­çuk ve mekanik araç üreten çok sayıda tesis mevcuttur. 1990’daki Körfez kri­zinden ülke ekonomisinin etkilenmesine rağmen turizm geliri son yıllarda % 70 oranında artış kaydetmiştir.

Ülkede ulaşım kara, demir, deniz ve ha­va yoluyla sağlanmakta olup alt yapı im­kânları gayet iyi durumdadır. Deniz ula­şımını sağlayan başlıca limanlar Penang, Malaka, Port Dickson ve Dungun’dur. İh­raç ürünleri arasında kalay, kauçuk, canlı hayvan, pirinç, palmiye yağı, çeşitli gıda maddeleri, balık ve diğer deniz ürünleri, kereste, petrol ve doğal gaz başta gelir.

Diş ticarette ilk sırayı Japonya almakta, onu Singapur, Amerika Birleşik Devletle­ri, Güney Kore ve çeşitli Avrupa ülkeleri izlemektedir.

  • Malezya’da İslam, Malezya ve İslamiyet, Hakkında Bilgi
  • Malezya Tarihi, Malezyanın Tarihçesi, Hakkında Bilgi
  • Malezya Başkenti, Nüfusu, Yönetim Şekli, Önemli Şehirleri, Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski