Maşallah Nedir, Ne Demektir, Nerelerde Kullanılır, Anlamı, Hakkında Bilgi

Maşallah. Daha çok beğenme duygusunu anlatmak üzere kullanılan bîr tabir.

Arapça’da mâ edatı ile “dilemek, iste­mek anlamındaki şey’ (meşîet) kökün­den türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelen maşallah (mâ şâa’llâh) “Allah dileyince her şey olur” mânasına gelir. Bu tabir ilâhî İradenin her yerde ge­çerli olduğunu ifade eden. “Allah’ın dile­diği olur, dilemediği olmaz” anlamındaki hadise de işa­ret etmektedir.

Maşallah ifadesi Kur’ân-ı Kerîm’in dört âyetinde yer alır ve bunların üçünde istisna edatı olan “illâ” ile kullanılarak “Al­lah’ın dilediği hariç” mânasına gelir.[A’râf 7/188; Yûnus 10/49; A’lâ 87/7] Kehf süresindeki âyette ise (18/39) biri mümin, diğeri münkir iki kişi arasında ge­çen konuşmada müminin diğerine, “Bah­çene girdiğin zaman, “Maşallah (Allah dilemiş de olmuş), kuvvet yalnız Allah’a aittir’ deseydin!” şeklinde tavsiyede bulunduğu ifade edilir. Bu âyetteki mâşallahın, bah­çedeki bütün güzelliklerin Allah’ın irade­siyle meydana geldiğini belirtmeye ve lüt­fettiği nimetlere karşılık O’na hamdetmeye yönelik olduğu anlaşılmaktadır.

Çeşitli hadis rivayetlerinde maşallah ifadesinin kullanıldığı görülmektedir. Hz. Peygamberin, hoşa giden bir şeyin gö­rülmesi halinde “mâ şâallah lâ kuvvete illâ billâh” (Allah’ın dilediği olur, bütün güç ve kudret O’na aittir) denilmesini ayrıca sabah kal­kıldığında veya akşam yatmadan Önce “mâ şâallahu kân ve mâ lem yese’ lem yekun” (Allah’ın dilediği olur, dilemediği ol­maz) şeklinde dua edilmesini tavsiye et­tiği nakledilmektedir.

Güzellikleriyle dikkat çeken ve çok be­ğenilen şeylerin nazardan korunması amacıyla, “Ne güzel, Allah kötü bakışlar­dan saklasın” anlamında maşallah demek müslümanlar arasında yaygın bir gelenek haline gelmiştir. Yine nazara karşı küçük çocuklara, güzel binalara vb. yerlere üze­rinde maşallah ibaresi yazılı nazarlıkların takılması da bir âdettir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski