Matbuat Tarihi -Arap Coğrafyasında- Hakkında Bilgi

Matbuat Arapça matbu’ Kelimesinin çoğulu olup bir ülkede basılıp yayımlanan her türlü ürünü ifade etmekle birlikte da­ha çok süreli yayınlar, gazete ve dergiler için kullanılır. Arap basın tarihinde ilk de­fa 1828’de Kavalalı Mehmed Ali Paşa ta­rafından Kahire’de kurulan, Arapça ve Türkçe olarak neşredilen gazeteye el-VekâYu’l-Mışriyye adı verilmişti. Halîl el-Hûrî, 1858’de Beyrut’ta Arapça ve Fran­sızca olarak Hadiftatü’l-ahbâr gazetesi­ni çıkarmış, “günlük gazete” anlamında Fransızcajournal (curnâl) kelimesini kul­lanmıştı. Aynı yıl Pariste Bercîsü Bâris gazetesinin kurucusu Rüşeyd ed-Dahdâh daha kapsamlı bir terim olarak sahîfeyi tercih etmiş, ardından bu isim birçok ga­zeteci tarafından benimsenmiştir. “Ga­zete ve dergi yayımcılığı” mânasında shâfe (sahâfe) kelimesini ilk kullanan kişi­nin Necîb el-Haddâd ile Nâsîf el-Yâzicî ol­duğu kaydedilir. 1860 yılında İstanbul’da el-CevâHb gazetesini kuran Ahmed Fâris eş-Şidyâk ise ceride kelimesini kullan­mış, bu isim sonraki dönemlerde yaygın­lık kazanmıştır. Arap basınında gazete karşılığı olarak “en-neşre, evrâku’l-havâ-dis, el-varakatü’l-haberiyye, er-risâletü’l-haberiyye” gibi isimler de görülmektedir. Önceleri ceride ve mecelle kelimeleri aynı anlamda kullanılırken 1884’te et-Tabîb adlı derginin müdürlüğüne getirilen İbrahim el-Yâzicî dergi karşılığında mecel­leyi kullanmış ve bu isim bütün dergilerin genel adı olmuştur.

Avrupa’da XV. yüzyılda icat edilen mat­baa, asrın sonlarına doğru Osmanlı Dev-leti’ne iltica eden İspanyol yahudileri ta­rafından İstanbul’a getirilmiş, ardından Rum ve Ermeniler kendi matbaalarını te­sis etmişlerdir. Osmanlı-Arap dünyasın­da ilk kitap Kuzey Lübnan’da Aziz Antoni Manastın’nda (1610) ve Halep’te (1706) basılmış, ilk Türk matbaası İbrahim Mü­teferrika tarafından 1727’de İstanbul’da kurulmuştur. Mısır’da matbaa Fransızlar’ın bu ülkeyi işgaliyle faaliyete geçmiş (1798) ve Mısır’dan çekilmelerine kadar (1801) faaliyetini sürdürmüştür. Bu ta­rihten yirmi yıl sonra Mehmed Ali Paşa’nın emriyle Bulak Matbaası tesis edilmiş­tir. Irak’ta ilk matbaanın da bu tarihlerde kurulduğu sanılmaktadır.

Matbuatın gelişmesiyle birlikte Arap ülkelerinde birçok yayınevi açılmıştır. Şam’da el-Mektebetü’z-Zâhiriyye
(1878), Mısır’da Dârü’l-kütüb ve el-Mektebetü’l-Ezheriyye (1879), Beyrut’ta el-Mektebetü’ş-Şarkıyye (! 880) ve Mektebetü câmiati Beyrut el-Amîrikiyye bunlardan bazı­larıdır. Diğer taraftan matbuat halk kü­tüphanelerinin sayısının artmasını da sağlamıştır. İstanbul’da örnekleri görül­düğü gibi Arap dünyasında da ilim ve edebiyata meraklı kimseler ya şahsî kü­tüphanelerini vakfetmişler veya malî im­kânlarıyla yeni kuruluşlar meydana getirmişlerdir. 1870’te Kahire’de Dârü’l-kütübi’l-Mısriyye adıyla açılan kütüphane bu sahada bir örnek olarak kaydedilebilir. Kurucusu Ali Paşa Mübarek, kütüphaneyi Arapça kitapların yanı sıra çeşitli dillerde kaleme alınmış eserlerle donatmış, çalış­ma saatlerini belirlemiş, dışarıya ödünç verme servislerini hizmete koymuş ve bunlar için bir nizâmnâme hazırlatmıştır.

Matbuatın en verimli ve önemli iki kolu gazetecilikle dergiciliktir. Gazeteler ve dergiler Arap ülkelerinde, özellikle de Mı­sır’da gelişme ve kalkınma hamlesinin önemli âmillerinden sayılır. Bunlar saye­sinde ilim ve kültür dili olarak tanınan ya­zılı Arapça (fasih Arapça) yaygınlık kazan­mış, ilmî, edebî, siyasî, tarihî ve içtimaî araştırmalar hem sayı hem kalite bakı­mından artmıştır. Arapça yayımlanan ga­zete ve dergilerin başlıca ülkelere göre tarihî seyri şöyledir:

Mısır. 1798 Fransız işgalinin hemen ar­dından La Decade egypüenne ve Le Courrier de l’Egypte adlı iki gazete çı­karılmaya başlanmıştır. Bunların ilki, el-Mecmau’l-ilmiyyü’l-Mısrî’nin araştırma­larına ve üyelerinin tartışmalarına yer ve­riyordu. Diğeri ise Mısır’ı işgal altında bu­lunduran Fransız güçlerinin resmî orga­nıydı. Arapça yayımlanan ilk gazete ise 1799’da Napolyon Bonapart’m Kahire’de kurduğu el-Cenerâl Bonabart’tır. Meh­med Ali Paşa zamanında 1822 yılında Curnâlü’I-Hidîv adıyla ikinci Arapça ga­zete çıkarılmış, bu gazete i 828’de el-Ve-icö’j’u’J-Mjşriyye adını almıştır. Önceleri Arapça ve Türkçe yayımlanmasına rağ­men daha sonra yönetimini üstlenen Ri-fâa et-Tahtâvî tarafından sadece Arapça olarak neşredilmiştir. Hidiv İsmail Paşa döneminde ülke yönetimine karşı duyu­lan rahatsızlık üzerine 1866’dan itibaren Vâdi’n-Nîî ve Ebû Nazzâre gibi pek çok gazete çıkarılmıştır. Bu arada İskenderi­ye’de el-Ehrâm (1875i, Kahire’deeJ-Mu-kattam gazeteleri yayımlanmış, bunları el-Mü’eyyed(1890), el-Wiiâ/ (1892}, el-AdâIe (1897), Mişr (1896), el-Cerîde (1907), el-Beydn (1911) ve es-Süiûr (1915) izlemiştir. Başlangıçtan 1929yılı­na kadar Kahire’de neşir hayatına giren gazetelerin sayısı 550’ye, dergilerin sayısı 500’e yaklaşmıştır. İskenderiye’de ilk gazeteler et-Tenbîh ve el-Kevkebü’ş-şar-ki olup 1929’a kadar burada 123 gazete ve seksen dergi neşredilmiştir. 23 Temmuz 1952 darbesinden sonra Mısır’da pek çok gazete ve dergi kurulmuştur. 1953’te ihtilâlin sözcüsü olarak yayımlanmaya başlanan el-Cumhûriyye ve 1956’da çıkarılan eş-Şcfb gazeteleri bunlar arasında zikredile­bilir. 1968’de yeni tesislerine taşınan el-Ehrâm, ünlü gazeteci Muhammed Hü­seyin Heykel yönetiminde önemli bir ba­sın kuruluşu haline gelmiştir. 1970-1981 yılları arasını kapsayan Enver Sedat döne­minde çoğu haftalık olmak üzere çeşitli gazeteler çıkarılmıştır. Hüsnü Mübarek devri gazetecilik açısından rahatlık getir­miş, daha önce yasaklanan gazetelerin yayımlanmasına izin verildiği gibi yeni dergi ve gazetelerin neşri de mümkün ol­muştur.

Suriye- Lübnan. Mısır’da gazetecilik ha­reketi, Mehmed Ali Paşa’dan sonra yöne­time gelen Abbas ve Said paşalar zama­nında büyük ölçüde duraklamış, buna karşılık Suriye’de devam etmiştir. 18S8 yılında Halîl el-Hûrî Beyrut’ta ilk Arapça gazeteyi Hadîkalü’l-ahbâr adıyla yayım­lamış, bir süre sonra Keçecizâde Fuad Pa-şa’nın teklifiyle ismi Sûriyye olarak değiştirilen gazete yarı resmî hükümet ga­zetesi haline gelmiştir. Ardından çeşitli isimlerle gazetelerin neşri devam etmiş­tir. İlk İslâmî gazete, 1875 te Hacı Sa’ded-din Hammâde başkanlığındaki Cem’iyye-tü’l-fünûn tarafından Şemerâtü’l-fünûn adıyla Beyrut’ta çıkarılmış ve 1908 yılına kadar neşir hayatını sürdürmüştür. Fran­sız mandasının kalkması ve İngiliz asker­lerinin ülkeyi terketmesinden sonra Su­riye’de Baas Partisi’nin yayım organı olan el-Bacs gazetesi 1947’de faaliyete geç­miştir. Ardından Suriye’de çeşitli gazete ve dergiler neşir hayatına girmiştir. Lüb­nanlı Halîl el-Hûrî’nin 1858’de kurduğu Hadîkatü’l-ahbâfdan itibaren 1929yı­lına kadar Beyrut’ta çıkan gazete sayısı 180’i, Amerikalı misyonerlerin 1851’de yayımlamaya başladığı Mecmû’u fevâ^id dergisinden itibaren aynı tarihe kadar neşredilen dergi sayısı 115’i buluyordu. Dımaşk’ta 1865′-te Râşid Paşa’nın kurduğu Sûriyye adlı resmî gazeteden başlayarak 1929’a ka­dar 100’e yakın gazete, 1886’daSelîm ve Hannâ Unhûrî tarafından yayımlan­maya başlanan Mir3’ütü’1-ahlâk’tan iti­baren aynı yıla kadar kırk civarında dergi çıkarılmıştır. Suriye’nin Hama, Humus, Halep ve Lazkiye gibi şehirlerinde de bir­çok gazete ve dergi neşredilmiştir. Ha­lep’te 1867’de ilk neşrini gerçekleştiren Ğadîrü’l-Furât ve 1869’da Ahmed Cev­det Paşa’nın kurduğu Furât resmî gaze­teleri gibi burada 1928’e kadar elli üç gazete yayımlanmıştır.

Irak. Midhat Paşa’nın valiliği sırasında 1868’de Bağdat’ta kurduğu, daha çok resmî metin ve haberleri yayımlayan ez-Zevrâ’ gazetesi burada neşredilen ilk ga­zetelerdendir. 1875’te hükümet Musul’­da ei-Mevşj/, 1895’te Basra’da el-Başra adlı gazeteleri çıkarmıştır. 1908 yılından sonra yayım hayatına giren çok sayıdaki gazete arasında Bağdâd (1908), er-Rakib (1909), Beyne’n-nehreyn (1909), er-fliyâd(1910), er-Ruşâfe (1910) ve en-Nehda (1913) sayılabilir. İngiliz manda yönetimi sırasında başlıcalan el-cIrâk, el-VekâYu’I-‘Irâkıyye ve eş-Şarkolmak üzere çok sayıda gazete çıkarılmıştır. Irak’ta 14 Temmuz 1958 tarihinde krallı­ğın devrilmesi ve askeri cuntanın yöneti­me el koymasının ardından başta el-Bilâd olmak üzere el-Cumhûriyye, el-Beşîr, el-Ahrâr gibi gazeteler yayımlanmış­tır. 1968’de Abdülkerîm Kâsım’ın katlin­den sonra iş başına gelen Abdüsselâm Arif zamanında el-Cemâhîr, eş-Şevre, et-Talfa ve et-Te’âhî gazeteleri kurulmuştur. 1976’da bunlardan sonuncusu­nun ismi el-^lrâk olarak değiştirilmiştir. 1979 yılında Saddam Hüseyin’in iktidara gelmesinin ardından el-Kadisiyye (1981) veer Riyûdi(1984) yayımlanmıştır. Bağ­dat’ta 1929 yılına kadar 123 gazete neşir hayatına girmiştir.

Cezayir-Tunus- Fas- Libya. 1847’de Cezayir şehrinde çıkmaya başlayan el-Mü-beşşir (Arapça – Fransızca) resmî gazete­siyle Tunus şehrinde 1860’ta yayımlanan er-Râ’idü’t-Tûnisî resmî gazetesi Arap­ça ilk gazeteler arasında yer alır. Yine Ce­zayir’de ei-lslâm (1909), Tunus’ta Ne-tâ’icü’l-ahbâr (1888) ve Sebîlü’r-reşâd (1895),Tanca’daeJ-Magrib ile (3889) Fransız hükümetinin resmî gazetesi es-Scfâde (1905), Libya Trablusgarp’ta Tarâblûsü’l-ğarb ile (resmî gazete, 1870) es-Safâdetü’l-‘iızmâ (Tunus 1904) ve el-ftyâ (Cezayir 1907) dergileri gibi birçok gazete ve dergi yayımlanıyordu.

Amerika-Avrupa. XIX. yüzyılın sonlarıyla XX. yüzyılın başlarında Suriye ve Lüb­nan’dan Amerika’ya göç eden gayri müslim Araplar tarafından birçok Arapça ga­zete ve dergi kurulmuştur. Amerika’da ilk Arapça gazeteyi 1891 ‘de İbrahim ve Necîb Arabîlî Kevkebü Amîrika adıyla NevvYork’ta yayımlamış, bunu Naûm Mükerzel’in el-Aşr (1894) gazetesi izlemiş­tir. 1921 yılma kadar New York’ta otuz beş Arapça gazete neşredilmiştir. Bu hareket sonraları Kuzey ve Güney Ameri­ka’ya yayılmış, özellikle Meksika, Brezil­ya, Kolombiya, Arjantin’de ve başka ülke­lerde birçok Arapça gazete yayım haya­tına girmiştir. Kaynaklarda bunların sa­yısının elliye ulaştığı kaydedilmektedir. Avrupa ülkelerinde de Arapça yayımla­nan ilk gazete ve dergiler gayri müslim Araplar tarafından kurulmuştur. Lübnan­lı Rüşeyd ed-Dahdâh’m Paris’te 1858’de neşrettiği Bercîsü Bârîs ve aynı yıl Mansûr Carletti’nin Marsilya’da yayımladığı Utârid gazeteleri en eski Arapça gazete­lerdendir. Parîste 1927 yılına kadar otuz beş civarında Arapça gazete neşredil­miştir. 1916 yılına kadar on bir Arapça gazetenin yayımlandığı Londra’da Halepli Rızkullah Hassûn’un Âli Sâm ga­zetesiyle (1872) Rücûm ve ğassâk ilâ Fâris eş-Şidyâk dergisi (1868], Louis Sâbûncî’ninei-Hilâfe (1881), el-İttihâdü’l-cArabî (1881) ve en-Nahle (1884) gaze­teleriyle yine en-Nahle adlı dergisi (1877) bunların başında yer alır. İbrahim el-Müveylihî’nin 1874’te İtalya’nın Napoli şeh­rinde neşrine başladığı el-Hilâfe gaze­tesi de bu arada zikredilebilir.

  • Matbuat (Basın) Tarihi -İran’da, Farslarda- Hakkında Bilgi
  • Matbuat Tarihi -Türkiye Dışında Türkçe Basın- Hakkında Bilgi
  • Matbuat (Basın) Tarihi -Osmanlıda, Türkiye’de- Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski