Matruh Hadis Terimi Nedir, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Matrûh. Yalan söylemekle itham edilen râvi ve bu râvinin naklettiği hadis anlamında terim.

Sözlükte “kaldırıp atmak” anlamındaki tarh kökünden türetilen matrûh “kaldırı­lıp atılan şey” demektir. Terim olarak “di­nin esaslarına aykırı olmasa bile yalancı­lıkla itham edilen, dinin emir ve yasaklarına aykırı davranan veya rivayetlerinde çokça vehim ve gaflet görülen râvinin tek başına rivayet ettiği hadis” mânasına gelmektedir. Buna göre matrûh hadisle zayıf hadis çeşitlerinden olan metruk ha­dis arasında bir fark bulunmamaktadır. Matrûh III. (IX.) yüzyılda terim anlamı kazanmış ve muhaddisler tarafından bir çeşit zayıf hadisi göstermek üzere aynı kökten gelen “mutarrah” (atılmış), “mu-tarrahu’l-hadîs” (hadisi atılmıştır), “matrûhu’l-hadîs” (hadisi atılmıştır), “tarahûhü” (onu terk ettiler), “tarahû hadîsehû” (hadi­sini terkettiler) vb. ifadelerle cerh lafzı ola­rak kullanılmaya başlanmıştır. Yahya b. Maîn, Beşîr b. Meymûn el-Horasânî gibi yalancı râviler hakkında, “Muhaddisler bunların hadislerinin atılması gerektiği konusunda ittifak etmiştir” diyerek mat­rûh tabirini kullanmıştır.

Matrûh kelimesi III. (IX.) yüzyıldan son­ra yerini tamamen metruke bırakmıştır. Nitekim Râmhürmüzî, Hâkim en-Nîsâbûrî, Hatîb el-Bağdâdî, İbnü’s-Salâh eş-Şehrezûri, Nevevî, İbn Kesîr, Zeynüddin el-Irâkı, İbn Hacer el-Askalânî ve Süyûtî gibi hadis usulcüleri eserlerinde bu teri­me temas etmemişlerdir. Günümüzde yazılan hadis usulü eserlerinde matrûh bazan metruk başiığı altında, bazan da müstakil olarak ele alınmaktadır.

Zeynüddin el-lrâki’ye göre matrûh cer­hin üçüncü, Sehâvî’ye göre dördüncü de­recesini ifade eden lafızlardan biridir. Bu lafızla cerhedilen râvinin naklettiği hadis değer bakımından mevzûdan biraz üs­tün, zayıftan biraz düşük olup ona hiçbir şekilde itibar edilmez ve delil olarak kul­lanılmaz. Matrûh hadisi nakleden râvinin kendisi metruk, hadisi de merduddur.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski