Rivayet Tefsiri Nedir, Ne Demek, Ünlü Örnekleri, Hakkında Bilgi

Rivâyet tefsiri, Kur'an'ın anlamını ve yorumunu, Peygamber Muhammed'in (s.a.v) hadislerine dayanarak açıklayan bir tefsir türüdür. "Rivâyet", Arapça'da "nakletme" veya "aktarma" anlamına gelir. Bu tefsir türü, hadisler aracılığıyla Peygamber'in Kur'an ayetlerini nasıl anladığını ve yorumladığını izleyerek Kur'an'ın anlamını açıklar.

Rivâyet tefsiri, sahih hadislerin ve rivayetlerin incelenmesiyle Kur'an ayetlerinin anlamını derinleştirir. Peygamber'in Kur'an'ı nasıl yorumladığına dair aktarılan bilgiler ve açıklamalar bu tefsirde önemli bir kaynak olarak kullanılır. Bu tefsirde, Peygamber'in açıklamaları, tefsirini yaptığı ayetin bağlamı, hükümleri ve uygulamaları ele alınır.

Rivâyet tefsiri, Kur'an'ın ilk müfessirlerinden itibaren İslam düşünce geleneğinde önemli bir yer tutmuştur. Bu tefsirler genellikle hadis bilgini ve tefsir alimi olan kişiler tarafından yazılmıştır. Rivâyet tefsiri, Kur'an'ın anlamını derinleştirmek ve Peygamber'in Kur'an'ı nasıl anladığını anlamak isteyenler için önemli bir kaynak oluşturur.


Rivâyet tefsîri
, Kur’ân âyetlerini, âyetlerle, hadislerle ve sahabe sözleriyle açıklamak ve îzâh etmek demektir. Rivâyet tefsîrine, me’sûr ve naklî tefsîr de denir.

Rivâyet tefsîrinde en sağlıklı yol, âyetleri ve sahih hadisleri birlikte ele almak, sahih olmayan rivâyetlere ve İsrâiliyâta yer vermemektedir.

Rivâyet tefsîrine En’âm sûresinin 82. âyetinde geçen “zulüm” kelimesinin âyet ve hadisle tefsîrini örnek verebiliriz. Bu âyetteki zulüm “şirk (Allah’a ortak koşmak)” anlamındadır. Buhârî, (Îmân, 23) ve Müslim’in (Îmân, 197) rivâyet ettiği sahih bir hadise göre Peygamberimiz (a.s.) bu âyetteki zulüm kelimesinin “şirk” anlamında olduğunu söylemiş ve bu anlama delil olarak “şirk büyük bir zulümdür” (Lokmân, 31/13) âyetini zikretmiştir. Söz konusu âyetteki zulüm kelimesinin şirk anlamında olduğuna bir önceki âyet de delalet etmektedir. İbn Cerir et-Taberî’nin Câmiu’l-Beyân an Te’vîli Âyı’l-Kur’ân ve İbn Kesîr’in Tefsîru’l-Kur’âni’l-Azîm adlı eserleri rivâyet tefsîrlerinin en meşhurlarındandır. (İ.K.)

Daha yeni Daha eski