Kahire Mimari, Tarihi Eserleri -Eyyubiler Dönemi- Hakkında Bilgi

Kahire’de Eyyûbî ca­misi yoktur. Fatımî propaganda merke­zi olarak Ezher’in taşıdığı önemi sars­mak için yegâne hutbe okunmasına izin verilmiş cami olan Amr b. Âs Camii ve İbn Tolun Camii’nde de Eyyûbî tamir ve tâdil kitabeleri mevcut değildir.

Medreseler. Eyyûbîler döneminde Ka­hire ve Mısır’daki medreselerin sayısı gi­derek artarken medrese mimarisinde de gelişmeler oldu. Genellikle iki eyvanlı ola­rak yapılan medreseler, el-Melikü’s-Sâlih Necmeddin Eyyûb zamanında dört ey­vanlı olarak yapılmaya başlandı. Selâhad­dîn-i Eyyûbî’nin Mısır’a hâkim olmasıyla tesis ettiği ilk medreselerden biri 572’de (1176-77) başlanan ve güney mezarlığın­da İmam Şafiî’nin kabrine yakın bulunan Şafiî Medresesi’ydi. Bu medrese XVIII. yüzyılın sonunda bütünüyle ortadan kalk­tı. Fakat 608’de (1211) el-Melikü’l-Kâmil Muhammed devrinde büyük ahşap kub­beyle örtülü bir türbeye dönüştürülen İmam Şafiî Türbesi [Kubbetü’l-İmâm eş-Şâfiî] sık sık yapılan tamirlerle Kahire’nin en ihtişamlı kubbelerinden biri olarak ayak­tadır. Türbenin ilk tanziminden geriye Ubeyd b. Meâlî’nin eseri olan ve 574 (1178-79) tarihini taşıyan muhteşem tik ağacı bir sanduka kalmıştır. Sûkunnahhâ-sîn’deki medrese kalıntıları el-Melikü’l-Kâmil’in diğer medresesi olan Kâmiliyye’ye (622/1225) aittir. En iyi korunmuş Eyyûbî medresesi, el-Melikü’s-Sâlih Nec­meddin Eyyûb tarafından Fatımî Kahire-si’nin ana caddesi Kasaba üstünde 641 ‘-de (1243-44) yaptırılan iki çift eyvandan müteşekkil olup yaklaşık 71S’te (1315) tamir edilmiş minaresi, iki medresenin arasında bulunan bir geçide açılan ve cep­henin merkezinde yer alan kapı farklı bir hususiyet göstermektedir.

Türbeler. En önemli mezar âbidesi, muhtemelen el-Melikü’n-Nâsır Muham­med devrinden veya daha sonraki bir ta­rihten kalan zengin oymalı ve boyalı alçı süslemeli Abbasî halifelerinin türbesidir. Bu bina, Bağdat’ın düşmesinden sonra Mısır’da yaşayan halifelerin pek çoğunun sandukasını ihtiva etmektedir. Kubbeli türbe âbidevî girişinin kalıntılarıyla birlik­te kıble duvarında yedi mihrap bulunan geniş bir duvarla çevrilmiştir. el-Melikü’s-Sâlih Necmeddin Eyyûb’un yaptırdığı medresenin yanındaki türbesi 647-648 (1249-1250) tarihlidir. Türbe kıbleye göre tanzim edilmişse de sokak cephesi soka­ğa göre düzenlenmiştir. Türbenin bu du­rumu Memlûk devri yapıları için önemli bir örnek teşkil etmiştir.

Kaleler. En büyük Eyyûbî tahkimatı Mukattam tepelerinin kuzeybatı yamaç­larında bulunur. Güney tarafı suni bir te­ras üzerindedir. Eyyûbî kalıntıları dört ka­pısı bulunan, yaklaşık dört köşe teşkil eden kuzey tahkimatına sıkışmıştır. Bu­radaki kapılar 579’da (1183-84) Emîr Ka­rakuş tarafından yaptırılan Bâbülmüderrec, Burcülmatar’daki iki kapıyla Burcülimâm ve Bâbülkulle’dir. Tahkimatlı böl­genin güneydoğu ve kuzey taraflarını çe­viren ve Burcül mukattam “in doğusundan başlayan aynı boyutlarda yarım kulelerle desteklenen uzun bir perde duvarı da bu erken safhaya tarihlenebilir. Selâhaddîn-i Eyyûbî öldüğünde hemen hemen bitmiş olan tahkimatlar. el-Melikü’l-Âdil tara­fından 604’te (1207-1208) güçlendiril­miştir. Gerektiğinde her biri bağımsız olarak savunulabilecek tabyalar oluşturmak amacıyla çıkış yolunu gören duvarların güney kesiminde Burcüssuffe, Burcu-kerkyelân ve Burcütturfe adlı üç büyük kare burç da onun tarafından eklenmiş­tir. Burcülimâm’da bulunan Bâbülkarâfe güçlendirilmiş ve doğu kısmındaki Burcülhaddâd ve Burcürreml yuvarlak tabya­lara çevrilmiştir. Bunların tamamlanma­sı üzerine el-Melikü’l-Âdil oradaki saraya yerleşmiştir. Kalenin Cîze’deki piramit­lerden getirilen taşlarla yapıldığı belirtil­mişse de taşların çoğu yerinde işlenmiş yumuşak Mukattam kum taşımdandır. Kal’atülcebel, Kahire halkının bir baş kal­dırışı veya bir Fatımî saldırısına karşı savunma amacını haizdi. Aynı amacı taşı­yan bir başka Eyyûbî kalesi, emin bir sa­ray külliyesi olan Kal’atü’r-Ravza, el-Melikü’s-Sâlih Necmeddin Eyyûb tarafından 638’de (1240-41) Ravza adası üzerinde yaptırılmıştır. Geniş kubbeli bir orta me­kân ve iki eyvanlı uzun bir holden oluşan bir bölüm ve muhtemelen, Suriye sefe­rinde el-Melikü’s-Sâlih tarafından esir edilmiş Frenk köleler tarafından yapılmış gotik bir kapıya sahipti. Bu altmış kuleli kaleden günümüze hiçbir şey kalmamış­tır. Kaleye su getiren kemerlerin eleman­ları ei-Melikü’n-Nâsır Muhammed b. Kalavun’un eserlerine katılmıştır. Eski Cîze yolunda Selâhaddîn-i Eyyûbî devrine ait olup Karakuş adını taşıyan kitabelerle bir­likte 708’de (1309) II. Baybars’in, 716’da  (1316) el-Melikü’n-Nâsır Muhammed b. Kalavun”un, 883-885’te (1478-1480) Ka-yitbay’ın ve 1087’de (1676) Hüseyin Paşa’nın adlarını taşıyan tamir kitabeleri bulunan iki köprü kalmıştır.

  • Kahire Mimari, Tarihi Eserleri -Memlükler Dönemi-
  • Kahire Mimari, Tarihi Eserleri -Osmanlı Dönemi-
  • Kahire Mimari, Tarihi Eserleri -Erken, Tolunoğulları, Fatımi Dönemi-
  • Kahire Şehri Mimarisi, Kahire Mimari
  • Kahire Şehri Tarihi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski