Mauritius / Moritus Ülkesi Fiziki, Beşeri Coğrafya, Dini, Etnik Yapı, Hakkında Bilgi

Moritus adası (1865 km2) volkanik bir yapıya sahip olup başlıca üç sarp kütleden meydana gelir. Adanın en belirgin özerliği yükseltisinin azlığı, diğer bir özelliği ise doğu kıyısında şerit halinde uzanan 20 m. kadar yükseklikte dar bir kıyı mercan resifinin bulunmasıdır. İklimde ocaktan mayısa kadar devam eden sıcak ve yağışlı bir mevsim dikkat çeker. Yıllık ortalama yağış 900 mm. ile 5 m. arasında değişir. Kuzeydoğu, kuzey ve batıdaki kıyı ovaları yılda 1 metreden az yağış alan kurak böl­gelerdir; diğer bölgelere ve merkezî kıs­ma ise yılda 5 m. kadar yağmur düşer. Sıcaklıklar 20°C ile 23°C arasında değişir.

Ada, aralık ayından nisan ayına kadar sı­cak mevsim süresince siklonlara ve ge­nellikle bunların yaptığı ağır tahribata mâruz kalır. Toprakların tamamı evvelce ormanlarla kaplı idi ve 2 m. yağış alan yö­relerde nemcil, diğer yörelerde ise kurak­çıl (veya baltalık) ormanlar bulunuyordu. Halen gerçekleşen yoğun kesimler sebe­biyle ancak 26.000 hektarlık bir alanda ormana rastlanır; 1400 hektarlık bir alan da yeniden ağaçlandırılmıştır.

Ülkede nüfus yoğunluğu 529’dur (km2). Üçte İkisi Hintliler’den meydana gelen halkın % 43’ü şehirlerde, % 57’si kırsal kesimlerde oturmaktadır. Adalarda İngi­lizce (resmîdil), Fransızca, çeşitli Hint leh­çeleri ve yerel diller konuşulur. Ekonomi ülke yüzölçümünün % 45’inde yapılan ta­rıma dayalıdır. Ekilebilen arazilerin en az arızalı ve en verimli olan % 9O’ı şeker ka­mışına ayrılmıştır. Diğer önemli tarım ürünlerini sırasıyla çay, kahve, tütün ve vanilya teşkil eder. Tarım ekonomik se­beplerle ihraç ürünlerine yönelik olduğu için gerekli yiyecek maddelerinin büyük bir kısmı Güney Afrika’dan ve Avustral­ya’dan getirtilir. Hayvancılık da nüfusu hızla artan ülkenin ihtiyacını karşılayacak düzeyde değildir ve hayvansal gıda mad­deleri yine yurt dışından sağlanır. Geliş­mekte olan turizm önemli bir gelir kayna­ğıdır. Ülkenin başlıca sanayi kuruluşlarını çay, şeker, melas, bira ve rom fabrikaları oluşturur. Ayrıca elektrikli araç gereç, kibrit ve dokuma fabrikaları bulunmak­ta, Moritus adasının güneyindeki tuzla­lardan da tuz elde edilmektedir.

  • Mauritius / Moritus Ülkesi Başkenti, Nüfusu, Yüzölçümü
  • Mauritius / Moritus Ülkesi, Ülkede İslamiyet
  • Mauritius / Moritus Ülkesi Tarihi, Tarihçesi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski