Mauritius / Moritus Ülkesi Tarihi, Tarihçesi, Hakkında Bilgi

Moritus, Hint Okyanusu’nun güneybatı kısmında bulunan ve Mascarene adaları denilen üç adadan (diğer ikisi Reunion, Rodrigues) biridir. 1153’te coğrafyacı \d-risî’nin çizdiği dünya haritasında Dina Aro-bi (Dinarobin) adıyla bir Arap adası olarak gösterilen Moritus’un XII. yüzyıldan iti­baren müslüman Arap denizcilerce bilin­diği anlaşılmaktadır. Moritus adasındaki bazı yerlerin günümüzde Medine, Moha ve Yemen gibi isimler taşıması müslü-manların burada çökerken dönemlerdeki varlığına işaret etmektedir. Ancak Batı kaynaklarında müslümanlann ilk dönem­lerde Mascarene adalarında uzun süre ikamet etmedikleri, XVI. yüzyılda Porte­kizli ve Hollandalı denizcilerin gelişinden sonra bölgenin iskâna açıldığı ileri sürül­mektedir.

Portekizliler, Moritus adasına ilk defa 1498’de Vasco da Gama öncülüğünde geldiler. 1507’de Portekizli kaptan Diego Fernandez Pereira.adaya Cyrne (Cime) adını verdi. 1Sl6’da Moritus’ta bir sö­mürge kurmaya çalışan Hollandalılar be­raberlerinde getirdikleri kölelerin dağla­ra kaçması üzerine bu düşüncelerinden vazgeçmek zorunda kaldılar.

Hollandalılar. Hindistan denizyolu üze­rindeki Moritus’u uzunca bir süre erzak ve malzeme temin üssü olarak kullandı­lar. 1638’de Cornelius Simonz Gooyer’in Moritus’a vali tayin edilmesiyle birlikte adada yeniden sömürgeleştirme faaliyeti başladı. Arazileri işletmek için Avrupa’­dan adaya gelen asiller iş gücünü karşı­layacak köleleri Endonezya ve Madagas­kar’dan getirdiler. Ancak aşırı kuraklık ve kasırgaların korkunç tahribatı yüzünden sömürgeleştirme gayretleri başarısızlık­la sonuçlandı. Hollandalılar 1710 yılında kuleleriyle birlikte adayı terketmek zo­runda kaldılar.

1715’te Guillaume Dufresne d’Arsel ku­mandasında bir Fransız donanması adaya geldi. Adanın adı île de France olarak de­ğiştirildi. Bu tarihten 1810 yılına kadar devam eden Fransız döneminde adada yirmi iki vali görev yaptı. Fransız hükü­meti 1721’de sömürgeleştirmeye başla­dığı Moritus’un idaresini 1722-1767 yıl­ları arasında Fransız Doğu Hindistan Şirketi’ne [Compagnie Française des Indes Orientales] devretti.

1721’den itibaren önce Senegal ve Gi­ne’den, daha sonra Madagaskar ve Doğu Afrika sahillerinden çok sayıda köle kahve ve baharat üretiminde çalıştırılmak üze­re Moritus’a sevkedildî. Bu iş gücü, Hint Okyanusu’nda faaliyet gösteren Fransız Doğu Hindistan Şirketi’nin ekonomik ba­kımdan güçlenip yayılmasını sağladı. 1735’te şirket tarafından Moritus’a vali tayin edilen Bertrand – François Mahe de Labourdonnais başşehir Port Louis’yi kur­duğu gibi adanın tamamen sömürgeleş-tirilmesine çalıştı. Mozambik başta olmak üzere çevre bölgelerden getirttiği köle­leri şeker Kamışı, kahve, pamuk ve baha­rat tarlalarında çalıştırdı. Ayrıca adada yol, su sarnıcı, hastahane, kışla, dükkân, değirmen ve tuğla ocakları açtırdı. Port Louis’yi bir liman haline getirdi. 1735′-te 1000 kişi civarında olan adanın nüfu­su 1767’de 15.000’i köle olmak üzere 20.000’e ulaştı.

İngiltere-Fransa arasındaki Napolyon savaşları sırasında Hint Okyanusu’nda mevcut Fransız korsanlarının sığınak ola­rak kullandığı Moritus İngilizler tarafından kuşatıldı ve son Fransız valisi Charles Decaen 2 Aralık 1810’da adayı İngilizler’e teslim etti. Bu tarihte adada Mozambik ve Madagaskar asıllı, 60.000’i köle olan 75.000 kişi yaşıyordu. Ada 1814 Paris Antlaşması ile kesin biçimde İngilizler’in eline geçti. İngilizler, adanın ismini Hol­landalılar tarafından verilen Moritus şek­line çevirdikleri halde adadaki çok sayıda yer adı Fransızlar’ın kullandığı şekliyle ko­rundu. 1833’te İngilizce resmî dil olarak kabul edildi. 1835’te köle ticareti yasak­lanınca köleler serbest bırakıldı. Yerleri­ne beş yıllık çalışma izniyle Hintliler ve az miktarda Çinli getirildi. 1835-1907 yılları arasında Moritus’a gelen Hintli sayısı 450.000’i geçti. Ada nüfusunun üçte iki­sini oluşturan Hintliler, daha önce bura­da yaşayan eski kölelerin kullandığı Fran­sızca ile Afrika dillerinin karışımı Kreol dilini kısmen benimsediler ve bu dile İn­gilizce ve Hintçe’den kelimeler aldılar. 1867’deki sıtma salgınında ada nüfusu­nun yarıdan fazlası telef oldu. Hindistan deniz yolu üzerinde önemli bir üs olan Moritus adası 1869’da Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla birlikte Avrupalılar için öne­mini kaybetti. 1967’de yapılan referan­dumda Moritus’un İngiltere’den ayrılma­sı kabul edildi; 12 Mart 1968’de bağım­sız yeni bir devlet kuruldu. Yönetimde İngiltere modelinin esas alındığı Moritus Cumhuriyeti, İngiliz sömürgelerini bir arada tutan Commonvveatth’in ve Fran­sızca konuşan ülkeler birliğinin üyesidir.

  • Mauritius / Moritus Ülkesi Başkenti, Nüfusu, Yüzölçümü
  • Mauritius / Moritus Ülkesi, Ülkede İslamiyet
  • Mauritius / Moritus Ülkesi Fiziki, Beşeri Coğrafya, Dini, Etnik Yapı

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski