Mektup Nedir -Türk Edebiyatında- Özellikleri, Hakkında Bilgi

Günlük ve hatırat gibi mektup da insanların özel hayatını veya sadece yazıldığı kişilerle ilişkilerini ilgilendirdiği için dorudan doruya bir ebediği tür sayılmaz. Bu metinleri ebedi bir tür olarak kabul edilmesi için dil üslup kompozisyon ve belli bir nisbetle kurmaca özelliği taşıması gerekir. Ancak mektup şeklinde yazılan bir çeşit deneme eleştiri yazısı sayılabilicek metinlerle[Nurullah Ataç, Okuruma Mektup­lar, istanbul 1958] manzum mektuplar [Necip Fazıi Kısakürek, “Zindandan Mehmed’e Mektup] klasik mesneviler ve [Şeyh Gâlib’in, Hüsn ü Aşk’mda Hüsn’ün ve Aşk’in birbirine mektupları] romanlardaki mektuplar, hatta tamamen mek­tuplardan İbaret romanlar (Halide Edip Adıvar, Handan) hakkında bir edebî tür­den veya edebî anlatım tekniğinden bah­sedilebilir. Edebiyatçılar arasında belli bir konu üzerinde ve yayımlanması niyetiyle yazılmış mektuplar da ayrı bir kategori teşkil eder.[Muallim Naci -Beşir Fuad, İ-tikâd, İstanbul 1304] Bu örneklerin dı­şında itinalı bir üslûpla yazılan özel mek­tuplar da edebî bir değer atfedilerek muhafaza edilmiş ve yayımlanmıştır. Bir edebiyatçının kaleme aldığı mektupların bir gün neşredilebileceğini düşünmesi, hatta sağlığında kendisi tarafından ya­yımlanması gibi durumlar özel mektup­ları edebî bir tür olmaya yaklaştırır. Bu­gün mektubu edebî tür olarak benimse­yenler yanında makale, tenkit, deneme, roman veya şiir türlerinde kullanılan ifa­de tekniklerinden biri olarak kabul eden­ler de vardır.

Bütün bu nitelikleri dikkate alınarak özel mektupların bir edebî tür olmanın dışında netice itibariyle birer belge de­ğeri taşımalarının daha ön planda geldi­ği görülmektedir. Mektuplar tarihî, içti­maî, askerî, siyasî, dinî-tasavvufî, fikrî-felsefî ve edebî konularda dönemlerine, kişilere, kişiler arasındaki İlişkilere, sa­nat eserlerinin arka planındaki çok defa bilinmeyen oluşum safhalarına ışık tu­tan, dolayısıyla monografik / biyografik araştırmalarda önemli kaynaklardan bi­rini teşkil etmektedir.

Batı’da XVI. yüzyıldan itibaren özel mektuplar derlenip yayımlanmakla be­raber bunların edebî bir tür olarak benimsenmesi XVIII. yüzyıldan sonradır. Bu dönemden sonra gittikçe artan bir ilgiy­le siyaset adamlarının, sanatkârların ve özellikle edebiyatçıların mektupları külli­yat halinde neşredilmiştir.

Türk divan edebiyatı geleneğinde res­mî ve özel mektuplar inşâ sanatı içinde kabul edilmiş, itinalı bir dil ve üslûpla ya­zılan mektuplar münşeat mecmuaların­da derlenmiş, hatta bu gibi mektupların kimlere nasıl bir tarz ve protokol üslubuy­la yazılması gerektiği hakkında didaktik mahiyette eserler kaleme alınmıştır. Bu tarzın mektup örnekleri Tanzimat’tan sonra da bir süre devam etmiştir.

Türk edebiyatında özel mektupların herhangi bir yazı veya kitap içinde yahut bir kişiye ait toplu olarak yayımlanması Batılılaşma süreciyle başlamıştır. Bunlar arasında, Ebüzziyâ Mehmed Tevfik’in Numûne-i Edebiyyât(-ı Osmâniyye)’\nda bulunan Akif Paşa’nın Şeyh Müştâk’a, Şinâsi’nin Paris’ten an­nesine ve Nâmık Kemal’in değişik kişile­re yazdıkları, edebî bir değer atfedilerek veya belge kabul edilerek yayımlanan İlk özel mektuplardır. Daha sonra edebiyat­çıların Özel mektupları zaman zaman dö­nemin dergilerinde ve özellikle antoloji mahiyetindeki kitaplarda neşredilmiştir. Cumhuriyetten önce bir kitapta derlen­miş pek az örneği bulunan mektup külli­yatı yayınları arasında Beşir Fuad – Fazlı Necib arasında Mektûbât, Ahmed Midhat – Muallim Naci arasında Muhâberât ve Muhâverât ile Abdülhak Hâmid’in Mektupları sayılabilir. Cum­huriyet döneminde özellikle 1960’lı yıl­lardan sonra okuyucu ve araştırmacılar­dan gördüğü ilgi üzerine hatırat türü kitaplarla beraber mektup külliyatlarının yayımında da büyük artış olmuştur. Bun­lardan Önemli sayılanları şunlardır: İbra­him Alâeddin Gövsa, Süleyman Nazif, Cahit Sıtkı Tarana, Ziya’ya Mektuplar, Ziya Gökalp, Limni ve Malta Mektupla­rı, Namık Kemal’in Hu­susi Mektupları, Nazım Hikmet, Kemal Tahir’e Mahpu-saneden Mektuplar, Na­zım Hikmet, Bursa Cezaevinden Vâ-Nû’lara Mektuplar, Ah­met Hamdi Tanpınar, Mektuplar Yahya Kemal, Mektuplar-Ma­kaleler Ahmed Hâşim, Bütün Eserleri Mehmet Kaplan, Âli’ye Mek­tuplar Abdülhak Hâ­mid’in Mektupları, Bedrettin Tuncel’e Mektuplar, Tahir Olgun, Edebî Mektuplar, Cevdet Kudret’e Mek­tuplar (1995) Hüseyin Rahmi Gürpı­nar’ın Mektupları ve Tiyatro Eleştiri­leri, Mektuplarla Tevfik Fikret ve Çevresi Behçet Necatigil, Serin Mavi Bedri Rahmi – Eren Eyüboğlu, Aşk Mektupları Memduh Şevket Esendal, Kızıma Mektuplar Arif Nihat Asya’nın Sev­gi Mektupları İsmet Binark, Samiha Ayverdi’nin Mektupları M.Orhan Okay, Meh­met Kapîan’dan Hatıralar, Mektuplar.

Tercüme dergisinin mektup özel sayı­sı olarak yayımlanan sayılan, çeşitli milletlere ait mektup örnek­lerinin yanında mektup türü ve bu türün tarihî gelişimiyle ilgili yazıları ihtiva et­mesi bakımından önemli bir kaynaktır. Ayrıca Türk Diii’nin antoloji ağırlıklı bir sayısıyla aynı mahiyette olarak Türk Dil Kurumu’nun “Güzel Yazı­lar” dizisinde Mektuplar, Batı dillerindeki mektuplar için de İnci Asena’nın Mektuplar’ı ile (İstanbul 1994) 1983 yılından itibaren Düşün Yayınevi ta­rafından çıkarılan yirmiden fazla mektup külliyatı zikredilebilir.

  • Mektup Nedir -Tasavvufta-
  • Mektup Nedir -Osmanlı Bürokrasisinde-
  • Mektup Nedir -Arap Edebiyatında-
  • Mektup Nedir -Fars Edebiyatında-
  • Mektup Nedir, Tarihçesi, İslamda, Tarihte

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski