Memluk Mimarisi, Memlük Sanatı Nedir, Hakkında Bilgi

Memlükler, Türk soyundan gelme bir hanedan olduğundan Mısır ve Suriye’de oluşturdukları sanat Türk sa­natı olarak algılanmakta ve eserlerinde Türk etkileri de hissedilmektedir. Ancak hâkim oldukları bölge Kuzey Afrika ve yö­nettikleri toplum Araplar’dan meydana geldiği İçin Memlûk sanatı bir Türk sanatı olarak ele alınamaz. Mahallî iklim şartla­rı, toplumun öngörüleri ve daha önceki dönemlerden gelen kültürel birikimler. Memlûk mimari tarzının ve ona bağlı ge­lişen küçük sanatların oluşumunda etkin rol oynamıştır.

Başşehrin Kahire olması sebebiyle pek çok mimari yapı burada bulunmaktadır. Mısır dışında Suriye’de özellikle Şam ve Halep mimari eserlerin yoğunluğu bakı­mından önemli şehirlerdir. Mimari yapı­lar içinde başta gelen camiler, iklimin şe­killendirdiği açık avlulu ve mihrap önü kubbeli planları ile bir anlamda erken İs­lâm cami mimarisini devam ettirir. Bu­nun yanında çok sayıdaki medrese de öz­gün kullanım planlan ile Anadolu Selçuk­lu medrese yapılarından ayrılır. Daha zi­yade sosyal ve eğitim amaçlı yapılar olan Anadolu Selçuklu medreseleri yanında Memlûk dönemi medreseleri toplumsal yapı gereği dinî amaçlı bir işlev üstlen­miştir. Bu sebeple içlerinde cami. dershane, hizmet odaları ve türbe yapısının da bulunduğu bir külliye kavramını içe­rirler. Bilhassa yüksek duvarları, testere dişi mazgal delikleriyle şehir içinde âde­ta bir kale. yukarıya doğru daralan kade­meli minareleriyle de cami görünümü ve­rirler. Medreselerde dört mezhep kavra­mının ön plana çıkarıldığı ve planlama­nın buna göre yapıldığı bir mimari düzen söz konusudur.

Memlûk dönemi yapılarının ortak özel­liği, şehir içlerinde bilhassa mahalle ara­larında yoğun nüfusun bulunduğu yerler­de yapılmış olmasıdır. Bu yüzden inşaat yeri bulma sorunu hepsinin ortak nokta­sıdır. Özellikle başşehir Kahire düşünüle­cek olursa inşa için boş alan bulmanın zorluğu daha iyi anlaşılır. Yapıların plan­lan incelendiğinde yerleşim problemin­den doğan çarpık plan düzenlemesinin. kompleks binaların farklı sokaklarda yer almasının ve zemin kotu farklılıklarının mimari yapılanmada birtakım yeni çö­zümler üretilmesine imkân sağladığı ve bunun da Memlûk mimarisini özgünleştirdiği görülür.

  • Memluk Mimarisi, Memlük Sanatı -Dönemin Özellikleri-
  • Memluk Mimarisi, Memlük Sanatı (Medrese-külliye, medrese -cami-tür­be)
  • Memluk Mimarisi, Memlük Sanatı -Camiler-
  • Memluk Devleti, Memluklar Kimdir, Tarihi, Dönemi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski