Mir’âtü’l-usûl. Molla Hüsrev’in (ö. 885/1480) fıkıh usulüne dair eseri.
Müellif, önce Mirkatü’l-vüşûl ilâ ‘il-mi’l-usûl adıyla oldukça muhtasar bir eser kaleme almış daha sonra anlaşılmasında güçlükler ortaya çıkınca bunu Mir’âtü’l-usûl fî şerhi Mirkâü’l-vüşûl ismiyle şerhetmiştir. Bir mukaddime ile iki bölümden (maksad) meydana gelen eserin mukaddimesinde usûl-i fıkıh ve fıkıh tanımlarının ardından fıkıh usulünün konusu ve faydalan anlatılmaktadır. Fıkhî hükümlerin delillerine tahsis edilen birinci bölüm dört ana başlığa (rükün) ayrılmış ve sırasıyla kitap, sünnet, icmâ ve kıyasa yer verilmiştir. Kitap ve Sünnet arasında ortak olan konular geniş biçimde işlenmiş, önceki dinlere ait hükümlerin ve sahâbî kavlinin hüccet oluşu bahisleri sünnet başlığının sonunda, istihsan delili kıyas konusunun içinde ve istishâb delili bu başlığın sonunda ele alınmıştır. İkinci bölüm hükümlerle ilgili olup hüküm, hâkim, mahkum bih ve ehliyet meselesinin ayrıntılı biçimde incelendiği-mahkûm aleyh konularını ihtiva eden dört ana başlığa ayrılmıştır. Eserin hatimesinde ictihad, özellikle ictihadda hata ve isabet meselesi tartışılmıştır. Molla Hüsrev Mir’âtü’l-uşûl’ün özelliklerini belirtirken, yararlandığı yirmi sekiz usul ve fürû kitabının adına işaret eden edebî bir üslûp kullanır. Gerek bu eserler gerekse faydalandığı diğer kaynaklar Hasan Özket tarafından hazırlanan yüksek lisans tezinde tesbit edilmiştir. Eserde müellif ele aldığı meselelerde kendi tercihini belirtirken karşı görüşe ve delillerine de temas ederek bunları tartışır. Tartışmalarda naklî delillerden ziyade aklî delillere yer verilmesi dikkat çekmektedir. Veciz ve sade bir üslûpla yazılan Mir’âtü’l-uşûl Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak okutulmuş ve defalarca basılmıştır.
Haşiyeleri. Mevlânâ Mehmed İzmîrî, Haşiye cald Mir’âti’l-usûl, Hâmid b. Mustafa el-Ko-nevî, Haşiye caJâ Mir’âti’l-uşûl, Tarsûsî Mehmed Efendi, Haşiye calâ Mir’âti’l-ûsûl, Abdürrez-zâk b. Mustafa el-Antâkî, Haşiye caJâ Mir’âti’l-uşûl, Hoca Mustafa b. Abdullah el-Vidinî, Takrîrü’l-Mir’ât, Eyyûbîzâde Mustafa, Miftâhu’l-huşûl H-flt şerhı)Mjr’âti’l-uşûl, Ebû Saîd Hafîdü’n-Nisârî, Vesîîetü’l-vüşûl ilâ mesâ’ili’l-uşûl.
Mir’âtü’l-uşûl, Ahmed Hamdullah b. İsmail Hâmid Ankaravî tarafından Muhtasaru Mir’âti’l-uşûl adıyla ihtisar edilmiş eserin metni olan Mirkatü’ vüsûl’ü Osman b. Mustafa el-Gelibolî Teshîlü Mirkati’l-vüsûl ilâ ilmi’l-usûl ismiyle Türkçe’ye çevirmiştir.
TDV İslâm Ansiklopedisi