Misvak Nedir, Ağacı, Misvakın Tıbbi, Bilimsel Faydaları, Hakkında Bilgi

Misvak. Sözlükte “bir şeyi ovmak” anlamındaki sevk (sivâk) kökünden türeyen misvak (sivâk), dişlerin temizlenmesinde kullanıl­mak üzere genellikle erâk salvadora persica ağacından yapılan, bir ucu fırça şek­lindeki çubuk parçasının adıdır. Sudan’da bulunan, milâttan önceki devirlere ait bir diş üzerinde yapılan incelemeler misvak ağacının çok eski dönemlerden beri kulla­nıldığını ortaya koymaktadır. Eski Arap şiirinde geçtiği üzere misvak Câhiliye devrinde de biliniyor, Araplar ayrıca “hülle” (ammi vis-naga) denilen bitkinin dallarını kürdan ola­rak kullanıyordu. Ebû Hanîfe ed-Dîneverî, Ebü’l-Hayr el-İşbîlî ve İbnü’l-Baytâr gibi botanik bilginleri bişâm, beka, dirv, debîdâryâ, ficen sivâ-kürâî, kebâs, utum, umr (amr), nu’d, şeceretü’l-feres sivâkü’s-seyyid, yesteûr gibi ağaçlardan da misvak yapıldığını belirt­mişlerdir.

Kurutulmuş gövde, dal veya kök parça­larından misvakın elde edildiği erâk bit­kisi Kuzey Afrika, Sudan, Mısır’ın Saîd bölgesi, Arap yarımadası, İran ve Hindistan’ın ekvatoral bölgelerinde yetişir; 1-2 m. yük­seklikte, tüysüz ve dikensiz bir çalı veya ağaççık biçimindedir. Yaprakları 3-7 cm. uzunlukta, karşılıklı, çıplak ve derimsi görünüşlüdür. Çiçekleri dört parçalı, yeşilim­si – sarı renkli ve küçük, meyvesi nohuttan biraz ufak, küremsi, üzüm salkımı şeklin­de ve kırmızı renklidir; olgunlaştıkça rengi siyahlaşır. Misvak genellikle parmak ka­lınlığında gümüşümsü esmer renkli çu­buklar halindedir. Kök çubuğu açık kah­ve renginde, tadı tere otu lezzetindedir. Ebü’l-Hayr el-İşbîlî erâkın hayvanların otladığı en güzel bitki olduğunu, süte gü­zel koku ve tat verdiğini; merd, kebâs, berîr, berm, hedâl gibi çeşitlerinin bulun­duğunu belirtir.

Misvak ağacı üzerinde yapılan araştır­malar misvakın dişleri güçlendiren ve çü­rümeyi önleyen, lekelere karşı etkili, dişle­rin parlamasını sağlayan, antiseptik özel­liği olan, diş etlerini sıkılaştiran, ağız içi asit salgısını dengeleyen, iltihap kurutu­cu, kanamayı durdurucu ve beyazlatıcı özelliğe sahip etilamin, trimetilamin, florid, alkaloid, silis, saponin, kalsiyum, fos­for, magnezyum, potasyum, sodyum, sül­für, kükürt dioksit. tannik asit, benzil nit­rat, sitasterol vb. maddeler ihtiva ettiğini ortaya koymuştur. Bu maddelerin diş ve ağız sağlığı yanında vücudun diğer or­ganları üzerinde de olumlu etkiler yaptığı bilinmektedir. Batj’da misvakla ilgili in­celemeler sonucunda bazı ilâç şirketleri misvak ağacının terkibindeki maddeler­den faydalanarak diş macunu İmal et­mişlerdir.

Erâk bitkisi yetiştiği ülkelerde halk ara­sında romatizma tedavisinde kullanıl­makta, özellikle çekirdeğinden elde edi­len yağ romatizma ağrılarına karşı iyi gel­mektedir. Bu bitkinin yaprak ve meyve­lerinin kuvvet verici, ateş düşürücü ve ya­tıştırıcı, öksürük kesici, nefes ve ses açı­cı, hafızayı ve gözü güçlendirici, gaz söktürücü ve idrar arttırıcı özelliği de vardır.

Misvak şu şekilde hazırlanmaktadır: Çu­buğun bir ucundan kabuk 1 -2 cm. uzun­lukta soyulur. Bu kısım bir süre suda bı­rakılarak yumuşatılır. Daha sonra hafifçe dövülerek uç kısımdaki lifler meydana çı­karılır. Gerektiğinde bu lifler keskin bir bı­çakla bölünüp daha yumuşak bir fırça elde edilebilir. Misvak kullanımında hem lifle­rin sürtünmesiyle dişler temizlenmekte, hem misvakta bulunan kimyasal birleşik­lerin antiseptik ve temizleyici özellikleri etkili olmaktadır. Bu sebeple liflerin uçları her gün ince bir kıymık şeklinde alınarak yaklaşık haftada bir fırça kısmı yenilen­melidir.

  • Misvakın Fıkhi Hükmü, Misvak Faziletleri

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski