Mizanül İtidal - Zehebi Konusu, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Mîzânü’l-i’tidâl. Zehebî’nin (ö. 74S/1348) zayıf râvilere dair en önemli eseri.

Tam adı Mîzânü’l-i’tidâl fînakdi’r-ricâl oiup Zehebî’nin zayıf râvilerle ilgili çalışmalarının en Önemlisidir ve aynı ko­nudaki el-Muğnî fi’d-dtfaîâ1 adlı eserin­den sonra kaleme alınmıştır. Müellif ki­tabına kasten hadis uyduran, duymadığı bir hadisi duyduğunu ileri süren yalancı râvileri, hadis uydurmakla itham edilen-Jerİ, çok hata etmeleri sebebiyle rivayetle­rine güvenilmeyenleri, yeterince dindar ve adaletli bulunmayan hadis hafızlarını, rivayetleri terkedilmese bile hafızaları za­yıf olduğu İçin yanilan muhaddısleri, güvenilir sayılmayan ve fazla bilinmeyen gevşek râvileri, tanınmayanları, sika ol­makla biriikte bid’atçı diye bilinenleri, sa-hâbî ve dört fıkıh imamı dışında herhangi bir şekilde eleştirilen diğer râvileri aldığı­nı belirtmektedir. Zehebî bazı tanınmış ve güvenilir şahsiyetlerin, haklarındaki önemsiz tenkitler dolayısıyla bu esere alınmasını doğru bulmamakla birlikte ça­lışmasında kendisini Örnek aldığı İbn Adı gibi münekkitlerin bu tür isimlere kitapla­rında yer verdiklerini dikkate alarak kendi­sinin de aynı yoiu izlediğini söyler. 11,053 biyografinin yer aldığı eserde önce adla­rıyla bilinen erkek ve kadın râviler, daha sonra künyeleriyle. babalarının adıyla, nisbeleriyle bilinenler, adları bilinmeyen er­kekler ve kadınlar, künyeleriyle bilinen ka­dınlar, adı bilinmeyip “falanın validesi” di­ye anılanlar zikredilmiştir. Şahıslar hem kendi adlan hem babalarının adlarına gö­re alfabetik olarak sıralanmış, bunlardan Kütüb-i Sitte râvisi olanlara birer rumuz­la işaret edilmiş, râvinin tabakasını tesbi-te yarayacak kadar birkaç hoca ve talebe­sinin adı verilmiş, cerh ve ta’dîl âlimleri­nin onlar hakkındaki tenkitleri zikredil­miş, daha çok İbn Adî’nin el-Kâmil’i ile İbn Hibbân’ın ei-Mecrûhîn”inden fayda­lanılarak bunların eleştirilmesine sebep olan bazı rivayetleri nakledilmiştir. İbn Hacer el-Askalânî’nin, sahasındaki eser­lerin en derli toplusu olduğunu söyledi­ği Mîzânü’î-ftidâî’m başlıca kaynaklan Yahya b. Saîd el-Kattân, Yahya b. Maîn, Ali b. Medînî, Ahmed b. Hanbel, Fellâs, Ebû Hayseme Züheyr b. Harb, Ebû Zür’a er-Râzî, Ebû Hatim er-Râzî, Buhârî. Müs­lim, Mesaî, İbn Huzeyme, Ebû Bişr ed-Dû-lâbî, Ukaylî, İbn Ebû Hatim, İbn Hibbân ve Hâkim en-Nîsâbûri’nin eserleridir. Zehe­bî. en çok İbnü’r-Rûmiyye’nin el-Hâffl fî tezyîli (tekmileü)’l-KâmiJ li’bnî ‘Adî’sinden faydalandığını belirtmektedir. Mîzâ-nü’1-iHidâl Leknev (1301), Kahire ve Beyrut’ta yayımlanmıştır.

Eser üzerinde hadis âlimleri zeyil ve ih­tisar çalışmaları yapmıştır. Zehebf nin ta­lebesi Ebü’I-Mehâsin el-Hüseynı et-Ta’-lîk calâ Mîzâni’î’iHidâT’mĞe kitapta gör­düğü hatalara işaret etmiş ve ona yeni isimler eklemiştir. Diğer talebesi Ebü’l-Fidâ İbn Kesir, et-Tekmü fi’l-cerh ve’t-tacdîl ve mafrifeti’ş-şikât ve’z-zu’afâ ve’i-mecd/2i7’inde Mizzî’nin Tehzî-bü’l’Kemâl’i ile bazı ilâvelerle İhtisar etmiştir. Zeynüddin el-lrâkf, Mîzâ-nü’î-füdâl’ûe. bulunması gerektiği hal­de müellifin eserine almadığı 799 râviyi Zeyl Calâ Mîzani’l-ictidâl”nüe alfabetik olarak bir ara­ya getirmiştir. Sibt Îbnü’l-Acemî. Mîzânü’l-ftidâi üzerinde Nakdü’n-nokşân fî mfyân’l-Mîzân veNeşlü himyân fî mi’yâri’l’Mîzân adlı iki çalışma yap­mıştır. İbn Hacer el-Askalânî, 400’den fazla kaynağa başvurmak suretiyle eserin hem muhtasarı hem zeyli ve ikmali mahiyetindeki Lisânü’l-Mîzân’ını telif etmiş; ölümüne kadar kırk yedi yıl çalıştığı bu eserine hocası Zeynüddin el-lrâki”-nin Zeylindeki râvileri aynen alarak on­ları “zâl” rumuzuyla, aynı özelliklere sa­hip diğer râvilerden kendisinin tesbit et­tiklerini ise ziyade anlamında “ze” harfiy­le göstermiştir. Eserde cerh ve ta’dîli yapılan râvilerin sayısı çeşitli baskılara göre değişmektedir. İbn Hacer, 3577 râviyi Mîzânü-icfidal’de yer almalarına rağmen bu râvilerin Tehzîbü’t-Tehzîb’in aslı olan Tehzîbü’l-Kemâî’Ğe bulundukları gerek­çesiyle onları Lisânü’l-Mîzân’a almamış, fakat eserinin son kısmında müstakil ola­rak zikretmiştir. İbn Hacer eser üzerinde başka çalışmalar da yapmış, ki­tapta sonradan belirlediği bazı hataları göstermek ve ona alınması gereken râvi­leri ilâve etmek üzere Tahrîrü’l-Mîzân’ı kaleme almış, Zehebî’nin aynı eserde ge­rekçesini söylemeden zayıf kabul ettiği râvilere dair Takvîmü’l-Lisâriı ve 2000’e yakın biyografi ihtiva eden Zeylü’l-Mîzân’ı yazmıştır. Lisânü’î-Mîzân’a dair Süyû-tî’nin de Zevû’idü’l-Lisân “ale’l-Mîzân adlı bir çalışması vardır. Muhammed Abdürraûf el-Münâ-vî, eî-Müntekö min Lisâni’l-Mîzân’m-da eserdeki mevzu, münker ve metruk rivayetleri alfabetik olarak bir araya ge­tirmiştir. Lisânü’l-Mîzân ilk defa Haydarâbâd-Dekken’de yayımlanmış Muham­med Abdurrahman el-Mar’aşlî eser üze­rinde Fethu’l-mennân bimukaddimeti Lisânı’l-Mîzân adıyla bir çalışma yaptık­tan sonra onu tahkik etmiş, son cildi fihrist olmak üzere tekrar neşretmiştir. Lisânü’l-Mîzân’ın yeni bir neşri de Ab­dülfettâh Ebû Gudde tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kasım Ali Sa’d, Menhecü’z-Zehebî fî Mîzâni’l-iHidâl adıyla bir yüksek lisans tezi yapmış Muhammed İbrahim Dâvûd İşhâze el-Mevsılî de er-Ruvât elîezîne vessekahüm el-îmâm ez-Zehebî fî Mîzâni’l-iHidâl ve had tekelleme lîhim bcfzii’n-nükkad min hayşü-l-bid’a ismiyle hazırladığı mezuniyet tezini daha sonra yayımlamıştır. Mîzânü’l-iHidâ/’deki hadisler üzerinde Berku’t-Tevhîdî Sâhtozâde’nin ve Ebû Abdurrahman Mahmûd el-Cezâirî’nin de çalışmaları vardır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski