Moldova Başkenti, Nüfusu, Etnik, Dini Yapı, Hakkında Bilgi

Moldova. Doğu Avrupa’da bir devlet.

Sovyetler Biriiği’nin dağılmasından son­ra kurulan (1991) Moldova Cumhuriyeti [Republica Moldova] kuzey, güney ve do­ğudan Ukrayna, batıdan Romanya ile komşu olup 33.845 km2 yüzölçümüne ve 4.200.000 (2004 tahmini) nüfusa sahiptir. Başşehri Chisinau [Kişinev, Kishinev 770.000] diğer önemli şehirleri Tiraspol (212.000), Baltsy (177.000) ve Tighina’dır (Bender 146.000). Ülkenin bulunduğu böl­genin adı Türkçe’de Moldavya olarak da kullanılır.

Ülke toprakları kuzeybatıdan güneye doğru hafifçe alçalarak uzanan ve ortala­ma yükseltisi 147 m. olan bir plato görü­nümündedir; en yüksek noktası Kodren dağıdır (429 m.) Göl bulunmayan arazi toplam 16.000 km. uzunluğundaki kü­çük akarsular ve derin vadilerle yarılmış durumdadır. Akarsuların çoğu Dinyestr, Prut ve Tuna nehirlerine karışır, çok azı ise doğrudan Karadeniz’e ulaşır. İklim, kısa sert kışları ve uzun sıcak yazlan İle karasal orta kuşak iklim özellikleri göste­rir; ocak ayında sıfırın altında 3-5 C° olan sıcaklık ortalaması temmuzda 19-22 C0′-dir. Ülke genelinin % 9,8’îni oluşturan or­manların çoğunun yakın bir geçmişten beri kesilerek yerlerinin iskâna açılması sonucu büyük oranda erozyon ve toprak kayması sorunları baş göstermiştir. Yer altı servetleri bakımından fakir bir ülke olan Moldova’nın başlıca kaynakları linyit ve alçı taşıdır. Enerji ihtiyacının çok büyük bir bölümü ithalât yoluyla karşılanmakta, önemli bir kısmı Rusya ve Ukrayna’dan olmak üzere kömür, petrol ve doğalgaz ithal edilmektedir.

Moldova kilometrekareye düşen 124 ki­şiyle birçok Avrupa ülkesinden daha kala­balıktır. Bunun sebebi, XIX. yüzyıl boyun­ca özellikle güney kesimlere Rusya’nın diğer bölgelerinden yapılan göçlerdir. Bu dönemde Ukraynalı, Rus ve Sırp gruplar Besarabya bölgesine göç ederken 160.000 dolayında Bulgar ve Gagauz Türkü de bu­raya gelmiştir. Son on yıl içinde sosyal ve ekonomik krizlerden dolayı azalma eğili­mine giren nüfusun % 46,6’sı şehirlerde, % 53,4’ü köylerde oturmaktadır. Etnik yapının dağılımı ise % 64,5 Moldovan, % 13,8 Ukraynalı, % 13 Rus, % 3,5 Gagauz, % 2 Bulgar, % 1,5 yahudi ve % 1,7 ora­nında Alman, Polonyalı. Çingene şeklin­dedir. Resmî dil Latin harfleriyle yazılan Romence olmakla birlikte özellikle şehir­lerde yaşayan halk günlük hayatında hâlâ Rusça kullanmaktadır; Bulgarca ve Ga­gauz Türkçesi konuşulan diğer dillerdir. Halkın % 98’den biraz fazlası Ortodoks hıristiyan, % 0,5’i Baptist hıristiyan ve ge­risi Musevî’dir.

Tarımsal faaliyetler ülke ekonomisinde ön sırada olduğundan sanayi de tarıma dayalı biçimde gelişmiştir. Ülke toprak­larının % 86’sı işlenmektedir; elde edilen başlıca ürünler tahıl, meyve ve sebzedir. Eski Sovyetler Birliği bağlarının üçte biri bu ülke sınırları içinde kaldığından ihra­catın ilk sıralarını üzüm ve şarap oluştu­rur. Yaş sebze ve konserve ihracatı alanın­da 112 firma faaliyet göstermektedir. Ekilebilir arazilerin 80.000 hektarında şe­ker pancarı üretimi yapılır; ancak 3 mil­yon ton pancar işleyebilecek yedi fabrika bulunmasına karşılık pazarlama proble­mi yaşanması sebebiyle tesisler düşük kapasitede çalışmaktadır. Öte yandan hayvancılık potansiyelinin yüksekliğine karşılık bu sektör için yeterli endüstri te­sisi kurulamadığından hayvansal ürünler ham olarak ihraç edilmektedir. Son yıllar­da toprak reformuna yönelik çalışmalar başlatılmış ve eski devlet çiftliklerine ait toprakların halka dağıtılması konusunda önemli adımlar atılmıştır.

Moidova’nın ihracatında en büyük pay % 45 ile Rusya’nındır. 1998 yılından iti­baren İtalya ve Almanya da öne çıkmaya başlamıştır. Yine aynı ülkelerle gerçek­leştirilen ithalât ise enerji, tekstil ve bitkisel ürünlerde yoğunlaşmıştır. Moidova 1318 km. demiryoluna ve 12.657 km. ka­rayoluna sahip olup bunun 11.012 kilo­metresi asfalt kaplamadır. Devlete ve özel sektöre ait havayolu şirketleri Chisinau Havaalanı’ndan uluslararası uçuşlar yap­maktadır. Ülkeye en çok turist Rusya, Ro­manya, Ukrayna ve Türkiye’den gelmekte, Moldovalılar ise turistik seyahatlerinde Romanya, Almanya ve Ukrayna’yı tercih etmektedir.

  • Moldova Tarihi, Tarihçesi, Hakkında Bilgi

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski