Molla Sadra Eserleri, Kitapları Hakkında Bilgi

Eserleri.

  • Molla Sadra Felsefesi, Düşünceleri, Etkileri
  • Molla Sadra Kimdir, Hayatı, Biyografisi

Tefsir

1. Esrârü’l-Öyût ve en-vârü’l-beyyinât.

2. Tef-sîru Âyeti’n-Nûr.

3. Tefsîrü’l-IÇur’âni’l-Kerîm. Molla Sadrâ”nın bazı sûre veya âyetlere yazdığı tefsirlerin Muhammed Hâcevî tarafından bir araya getirilmiş şeklidir.

4. MÜteşâbihâtü’l-Kur’ân .

5. Sûre£ü’i-/Wâş.

6. Mefâtîhu’l-ğayb.

7. Me’âni’l-elfûzı’l-müfrede mine’l-Kur’ân.

Hadis. Şerhu Uşûli’l-kâfl Ebû Ca’fer Muhammed b. Ya’küb el-Küleynî tarafın­dan derlenen ve İsnâaşeriyye Şîası’nın hadislerini içeren Vşûlü ‘l-kâü adlı esere yazılmış felsefî bir şerhtir.

Kelâm

1. fiaşrü’l-eşyâ ve mecâdü külli şey. Muhammed Hâcevî tarafın­dan Farsça tercümesiyle birlikte Risâletü’l-haşr yâ Kitâb-i Resthiz-i Cihan adıyla neşredilmiştir.

2. Halku’l-a”mâl.

3. Hudûşü’l-‘âlem. Farsça tercümesiyle birlikte Muhammed Hâcevî tarafından yayımlanmıştır.

4. Ri­sale fi’l-kazâ’ ve’l-kader.

5. el-Kazâ ve’l-kader fî efâli’l-beşer.

6. Kitâbü’l-Mebde>ve’l-me’âd .

7. el-Mezâ-hirü’l-ilâhiyye fî esrâri’l-culûmi’l-ke-mâliyye.

Mantık

1. Risale fi’t-laşavvur ve’t-taşdîk.

2. el-Leme’âtü’l-meşrikıyye fi’l-îünûni’i-mantıkıyye.

Felsefe

1. el-Esfârü-ierbaba. Tam adı el-Hikmetü’l’mütet’âliye fî esfâri’h ‘akliyyeti’l-erba’a olup Sadrâ’nın kendi felsefî sistemini ayrıntılı olarak işlediği en önemli kitabıdır. Önce Molla Hâdî-i Seb-zevârî’nin şerhiyle birlikte tek ciltlik taş baskısı yapılmış ardından Muhammed Rızâel-Muzaffer’İn önsö­züyle Rızâ Lutfî tarafından dokuz cilt ha­linde yayımlanmıştır. Ese­rin yeni neşri Sadra Islamic Philosophy Research Institute tarafından yapılmak­tadır.

2. Kitâbü’l-MeşâHr. Henry Eugenİ Corbin tarafından Fransızca tercümesi ve notlarla birlikte Le livre des penetra-tions metaphysique başlığıyla neşredil­miş Par­viz Morewedge de eseri The Metaphys-ics of Muliâ Sadra içinde İngilizce’siyle birlikte yayımlamıştır.

3. Şevûhidü ‘r-rubûbiyye fi’î-menâhici’s-sülûkiyye.

4. İttişâfü’l-vücûd bi’l-mâhiyye.

5. Risale fi’î-teşahhuş

6. İttihûdü’l-‘âkıl ve’l-mcfkül. İbrahim Kalın risaleyi doktora tezi içinde İngilizce’ye tercüme etmiştir.

7. Limmiyyâtü ihtişâşı’l-mantaka bi-mevdıc mucayyen mine’l-felek.

8. Ri­sale ü’l-mizâc.

9. Risale fi’l-vücûd son dört eseri Hâmid Nâcî İsfahânîMecmtfa-yi Resa’İl-iFelsefı-yiŞadrü’l-müte’ellihln İçin­de yayımlamıştır.

10. eî-Hikmetü’î-‘arşiyy. James Winston Morris ta­rafından The Wisdom of the Throne başlığıyla İngilizce’ye çevrilmiştir.

11.el~Mesâ:’ilü’l-kudsiyye ve’l-kavâcidü’î-melekûtiyye.

12. Ta’lîkat ‘alâ İlâhiyyâti’Ş’Şifâ.

13. Şerhu Hidâyetü’i-Esîriyye.

14. Haşiye calâ Şerhi Hikmeti’l-işrâk.

Tasavvuf.

1. Keşrü eşnâmi’l-Cûhiliyye fî zemmi’î-mutasavvıfîn.

2. İksîrü’î- arifin îî ma’riîeti’1-hak-kı’1-yakin. Âştiyânî’nin er-Resâ’il li’l-mü’eUiü’l-îıakîm Şadriddîn-i Şîrâzî içinde neşrettiği eser ayrıca Japonca ter­cümesiyle birlikte Shigeru Kamada tara­fından yayımlanmıştır.

3. Sereyânü nûri vücûdi’l-hakkı fi’l-mevcûdât.

4. el-Vâridâtü’l-.kcü-biyye îî marifeti’r-rubûbiyye.

5. Zâdü’l-müsâfir.

6. Risâle-i Se Aşl. Eserde kendini tanıma, makam, mevki ve mal tutkusundan kurtulma ve nefs-i em-mâre ile şeytanın aldatmalarından korun­ma şeklindeki üç temel ahlâk ve tasav­vuf ilkesi üzerinde durulmuştur.

7. îkâ-zü’n-nâ’imîn.

Molla Sadrâ’nın, hocası Mîr Dâmâd’a yazdığı mektupları Âştiyânî Şerh-i Hâl ve Ârâ-yi Felsefî-yi Molla Şadrâ içinde diğer bazı yazıları ve notlarını Muhammed Berekât Yad-Dâştâ-yi Mol­la Şadrâ başlığıyla yayımlamış, Mustafa Feyzî de Sadrâ’nm şiirlerini Meşnevî-yi Molla Şadrâ adıyla bir ara­ya getirmiştir.

Nâhid Bakerî Hürremdeştî tarafından hazırlanan Kitâb-şinâsî-yi Câmî-yi Mol­la Şadrâ adlı eserde Molla Sadrâ’nın eser­lerinin kapsamlı bir bibliyografyası bulun­maktadır. İbrahim Kalın’ın”An Annotated Bibliography of the Works of Mullâ Sadra with a Brief Account of His Life” başlıklı yazısında da Sadrâ’nın eserlerinin ayrıntılı listesi verilmiş ve bunla­rın tanıtımı yapılmıştır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski