Moritanya Fiziki, Beşeri Coğrafya, Dini, Etnik Yapı, Hakkında Bilgi

Moritanya’nın geniş bir kısmı Büyük Sahrâ’da yer alır ve çöl, yarı çöl görünü­mündedir. Yüksek olmayan ülke toprak­larının batı tarafı alçak ovalardan meyda­na gelmiştir ve kumullarla kaplıdır; Se­negal vadisi uzun bir alüvyonlu ovadır. Çöl ortasında ada gibi bazı kayalık tepeler yükselir; bunlardan İçil ülkenin en yüksek doruğudur (915 m.). İklimi kurak­lık ve sıcaklık karakterize eder. Dokuz ayı kurak geçen ülkeye bu aylarda ortalama 30 milimetreden daha az yağış düşer sıcaklık ortalaması Nuakşot’ta 26,5° C, Nouadhibou’da 22,1 ° C’dir. Bitki örtüsü iklime bağlıdır ve üç kuşağa ayrılır. Bu örtü Sudan ikliminin hüküm sürdüğü savan alanında otluk ve fundalıklardan ibarettir, bunların arasın­da baobab ve Senegal akasyası ağaçları yer alır; sahil alanı genelde çalılıklarla kap­lıdır ve yine yer yer akasyalara rastlanır. Büyük Sahra alanı ise bitki örtüsünden yoksun olup sadece adacıklar halinde sey­rek vahalar ihtiva eder. Ülkenin gerçek an­lamda tek akarsuyu güneybatı kesimin­de akan ve Senegal Devleti ile sınır oluşturan Senegal nehridir. Ayrıca güneyde yalnız yağmur mevsiminde canlanan ve sularını Senegal nehrine boşaltan bazı küçük dereler bulunmaktadır.

Geniş bir alanı kaplayan Moritanya’da çok az olan nüfusun bölgelere dağılışı eşit değildir. Ortalama yoğunluk zenci köylü­lerin çoğunlukta bulunduğu güney saha­sında kma’ye üç, geri kalan kesimde ise sadece bir kişiden ibarettir. Nüfusun ül­kenin yerlileri sayılan ve Berberî-Arap-Zenci melezi olan Maurlar ile Tukulor, So-ninke (Sarakole), Volof, Bambara ve Pöller’in oluşturduğu Sudan halkları teşkil eder. Bunların % 99’u Sünnî müslüman, % 1 ‘i hıristiyandır. Resmî dili Arapça olan ülkede mahallî dillerin ve Berberice karı­şık Arapça’nın Hassaniyye lehçesi yanın­da Fransızca da konuşulur.

Moritanya ekonomisi geleneksel kır ürünleri (tarım, hayvancılık, toplayıcılık, nehir balıkçılığı), deniz balıkçılığı ve ma­den işletmeciliğine dayanır. Tarımdan faz­la ekonomik rol oynayan hayvancılıkta de­ve, sığır, koyun ve keçi yetiştiriciliği yapı­lır. Ekonomide hayvancılığın önemli yer tutması insanların beslenme tarzına da yansımıştır; kişi başına et tüketimi 30 ki­lograma ulaşır ve bu Batı Afrika’daki en yüksek değerdir. Et ticareti soğuk hava tertibatlı modern kamyon filolarıyla ger­çekleştirilmektedir. Başlıca tarım alanları güney sahil bölgesindedir. Burada kışın darı, manyok ve yer fıstığı, yazın kocada-rı, mısır, pirinç ve bazı sebze türleri yetiş­tirilir. Vahalardaki hurmalıklardan elde edilen ürünün çoğu ülke içinde tüketilir, bir kısmı da Senegal ve Malfye satılır. Ge­leneksel kırsal faaliyetlerden toplayıcılıktaki ürünler akasya zamkı ile kaya tuzu­dur. Ancak kaya tuzunun dış pazarlardaki önemi deniz tuzunun rekabeti karşısın­da azalmıştır.

Senegal nehrinde geleneksel metotlar­la yapılan tatlı su balıkçılığı öncelikle ye­rel nüfusun ihtiyacını karşılar, balıkların az bir kısmı da kurutulmuş olarak Sene-gal’e ihraç edilir. Deniz balıkçılığı ise mo­dern usullerle gerçekleştirilmektedir. An­cak Moritanya açıklarında bol miktarda balık bulunmasına rağmen balıkçılık ül­keye fazla bir kazanç sağlamamaktadır. Çünkü bu faaliyet Moritanya’yı temsil et­meyen Fransız, İspanyol, Portekiz, Yunan. Japon ve Ruslar’a ait uluslararası bir filo tarafından yürütülmektedir. Kurutulmuş tuzlu balık endüstrisi de küçük ve basit yerli tesislerin yanında üç büyük Fransız konserve şirketinin elindedir. Üretilen konservelerin tamamı ekvator Afrikasf-na ihraç edilir.

Yeni gelişen ve titanli demir (ilmenit), demir, jips ve bakır cevherlerini işleyen maden sanayii ülkenin en önemli gelir kaynağıdır. Jips Nuakşot’un kuzeyindeki kıyılarda yer alır ve daha çok başşehirdeki yapılarda alçı olarak kullanılır; fakat he­nüz sistematik bir şekilde işletilmemektedir. 1953 yılından beri çalıştırılan bakır madeni Akjoujt bölgesinde yer alır ve açık işletme halindedir. Akjoujt’un 20 km. gü­neydoğusunda zengin demir ve kıyı kesi­minde titanli demir yatakları bulunmak­tadır. Demir yataklarının en Önemlisi İçil yöresindekidir; ayrıca batıda, doğuda ve orta masifte üç önemli demir yatağı var­dır. En Önemli ticari gelirin sağlandığı de­mir sanayii sayesinde Moritanya sömürgecflik dönemine göre birdenbire önem kazanmıştır. Ticaret yapılan ülkeler ara­sında Fransa, Büyük Britanya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, İspan­ya, Japonya ve Cezayir ön sıralarda gel­mektedir.

  • Moritanya Tarihi, Ülke Tarihçesi
  • Moritanya Başkenti, Yüzölçümü, Nüfusu

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski