Mozambik -Ülkede İslamiyet- Hakkında Bilgi

VIII. yüzyıldan itibaren bütün Doğu Af­rika sahillerinde olduğu gibi Mozambik sahillerinde de müslümanların yaşadığı bilinmekle birlikte İslâmiyet’in ülke için­deki yayılışı konusunda yeterli malûmat yoktur. Portekiz sömürge idaresinin ku­rulmasıyla birlikte bölgeye gelen Cizvit papazları Luabo, Quelimane, Tete ve Mo­zambik adasında müslümanları ve yerli halkı hıristiyanlaştırma faaliyetlerine gi­riştiler. Mozambik’in Zambeze vadisine yerleşen Augustine ve Dominiken papaz­ları ise kendilerini misyonerlik faaliyetle­rinden ziyade fildişi, altın ve köle ticare­tine verdiler.

Ülkenin iç kısımlarında yerliler arasın­da İslâmlaşma daha ziyade XVIII. yüzyılın başında Portekizliler’in Hindistan’dan ge­tirdikleri müslümanlar vasıtasıyla başladı. Ancak müslüman sayısındaki artış Por­tekiz sömürge idaresini rahatsız edince göçe bir sınırlandırma getirildi. 1750’de müslümanların Mozambik yerlilerinden köle edinmeleri bunları müslümanlaştırdıkları gerekçesiyle ağır şartlara bağlandı. Bu dönemde Hintli müslümanların ileri gelenleri sahildeki Inhambane’de Kur’an okulu açarak İslâmî eğitim vermeye baş­ladılar. 1770 yılında Macuana’da önemli sayılacak bir İslâmlaşma gerçekleşti. Böl­gede çok sayıda çocuğun sünnet edilme­si ve yeni camilerin ibadete açılması Por­tekiz yönetimini rahatsız etti.

XIX. yüzyılın başında Cabo Delgado’da 50.000 civarında müslüman bulunduğu tahmin edilirken Mozambik adasının ka­ra kısmında 20-30.000 müslüman yaşa­maktaydı. Müslümanların sayısının gide­rek artmasında Uman’ın başşehri Mas-kat’taki taht merkezini Zengibar adası­na taşıyan Bû Saîd hanedanının büyük tesiri olmuştur. Portekiz sömürgeciliğinin Doğu Afrika’daki en büyük rakibi olan bu hanedanın Mombasa’dan Kilve’ye kadar uzanan sahilde hâkimiyet kurması Doğu Afrika müslümanlarına rahat bir nefes aldırdı. Kilve XVI. yüzyıl öncesindeki gibi yeniden önem kazandı. Bu durum, şehrin güneyindeki Mozambikli müslümanların dinî ve ticari hayatlarının canlanmasına katkı sağladı. Aynı dönemde Angoche, Kİlve’den sonra bölgenin en önemli mer­kezi oldu. 1836 yılında köle ticareti yasak­lanınca müslümanlar sahile yakın bölge­lerde yaşayan Makua etnik grubu içinde tebliğ faaliyetine başlayarak bunların önemli bir kısmını müslümanlaştırdılar.

1866’da Mozambik’in kuzeyindeki Ma-konde etnik grubunun sahile yakın böl­gelerde yaşayan önemli bir kısmı müslümandı. 1875-1876 yıllarında Mozambik’in iç kısımlarını gezen Elton, İslâmiyet’in ül­kenin birçok bölgesinde yayılmış olduğu­nu söyler. Tanzanya, Malavi ve Mozambik devletlerinin ortak sınır bölgelerinde ya­şayan önemli etnik gruplardan Yaolar’ın reisi III. Makanjila Banali’nin 1870’te İs­lâmiyet’i kabul etmesinin ardından ida­resindeki yerleşim birimleri birer İslâmî tebliğ merkezi haline geldi. 1880’li yıllar­da Komor adalarında giderek yaygınlaşan Şâzeliyye ve Kâdiriyye tarikatlarına men­sup şeyhler 1910-1920 yıllarında Mozam­bik’te İslâm’ın yayılmasına büyük katkı sağladılar.

Mozambikli müslümanların Osmanlı Devleti’yle de temas halinde oldukları bi­linmektedir. 1862’de Güney Afrika’ya teb­liğ ve irşad için gönderilen Ebûbekir Efen­di Mozambik’e birkaç defa gitmişti. Ha-midiye Hicaz demiryolu yapımı esnasında Lourenço Marques’teki İslâm Encümeni tarafından toplanan para yardımı İstan­bul’a ulaştırılmış, bunun üzerine yardım­da bulunan Mozambikli müslümanlar II. Abdülhamid tarafından madalya ile ödül­lendirilmiştir.

XX. yüzyılın başında Mozambik’teki önemli İslâmî merkezlerden biri olan An-goche’ta on beş cami ve Kur’an okulu bu­lunuyordu. Portekiz sömürge idaresi bu dinî canlılıktan rahatsız oldu. 1903’te müslümanların evleri ve camileri yıkılıp yağmalandı. Buna rağmen Komorlu âlim­ler, İslâm hukuku öğretmek ve Arapça eğitimi vermek için Angoche’a gelmekten vazgeçmediler. 1937’de Mozambik sahil­lerindeki bütün Kur’an mekteplerini ve camileri kapatan Portekiz sömürge ida­resi müslümanların baskısı sonucu ertesi yıl bu kararından vazgeçti. Portekiz Mis­yoner Atlası’na göre 1954 yılında ülkede toplam 800.000 müslüman, 796.403 Ka­tolik ve 200.000 Protestan bulunuyordu. Ayrıca 10.000 civarında Hint asıllı müslü­man uzun yıllardır Mozambik’te yaşamak­taydı.

Bağımsızlıktan sonraki ilk on yıl Mo­zambik müslümanları için çok sıkıntılı bir dönem oldu. 1976’da Mozambik Kurtu­luş Cephesi’nin ülkedeki dinî amaçlı der­nekleri yasaklaması üzerine Dârüsselâm’-da okuyan Mozambikli müslüman öğren­ciler ülkelerinde İslâm’a aşırı baskı yapıl­dığını söyleyerek olayı dünya gündemi­ne taşıdılar. Mozambik Kurtuluş Cephesi 1983te Mozambik Müslümanlar Konseyi’ni [Councİl of Muslims of Mozambique Cıslamo] resmen tanıdı. Ancak müslümanlar Arabistan ve Uman ile iş birliği yaptıkları gerekçesiyle 1989 yılına kadar yönetimden dışlandı. 1990’da müslü-manları bir idarî çatı altında toplamak için Congresso Islamico adıyla yeni bir teşkilât kuruldu. 1993 yılında yapılan çok partili seçimler Mozambik’te dinî hayatı bir ölçüde rahatlattı.

Ülkede daha çok kuzeyde yoğunlaşan müslüman nüfusun oranıyla İlgili olarak % 20-30 arasında farklı rakamlar veril­mekte, bazı müslüman araştırmacılar bu oranın% 50’yi aştığını, ancak dinî ve siya­sî sebeplerle düşük gösterildiğini belirt­mektedir. Sahil kesiminde yaşayan Sevâ-hilî müslümanların tamamına yakını Şafiî, Hindistan’dan gelenler ise Hanefî mezhe­bine mensuptur. Müslümanların yöne­timde hemen hemen hiç söz hakkı bulun­mamakta, 1990 yılından itibaren müslü-manları kabinede tek bir müslüman ba­kan temsil etmektedir. Adalet ve din işle­rinden sorumlu Joseph Abboud adındaki bakanın girişimleri sonucunda 1994’te İslâm Konferansı Teşkilâtı’na aslî üye olan Mozambik bir yıl sonra da İslâm Kalkınma Bankası üyeliğine kabul edildi. 1994’te Mozambik Kurtuluş Cephesi ile Mozam­bik Millî Direnişi arasındaki rekabet, bu iki partinin aday listelerine müslüman-ların önde gelenlerini koyma yarışına gir­mesine sebep oldu; müslümanlar tara­fından kurulan Mozambik Bağımsızlık Partisi (PIMO) seçimlerde oyların sadece % 1’ini alabildi. Müslüman milletvekille­rinin girişimiyle 1996yılında kurban bay­ramı resmî tatil olarak kabul edildi. 2000 yılında Mozambik’teki müslüman genç­lere yüksek derecede İslâmî eğitim imkânı sağlamak üzere Mûsâ b. Bîk Üniver­sitesi açıldı.

  • Mozambik Tarihi, Ülke Tarihçesi
  • Mozambik Fiziki, Beşeri Coğrafya, Dini, Etnik Yapı
  • Mo­zambik Başkenti, Yüzölçümü, Nüfusu

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski