Mısır Tarihi -Fransız İşgali Dönemi- Hakkında Bilgi

Fransizlar’in Temmuz 1798’deki işgali Mısır’da yeni bir dönem açmış ve İngilizler karşısında doğudaki çıkarlarını koruma gerekçesiyle Napolyon Bonapart tarafından girişilen askeri harekât üç yıl sürecek olan işgal dönemini başlatmıştır. Bu süre içinde bi­lim adamları ülkenin zenginliklerini tesbit ettiler ve bunlardan istifade edebilmenin yollarını aradılar. Çalışmalar neticesinde Description de l’Egypte başlıklı yirmi üç ciltlik bir eser hazırlandı (Paris 1809-1828). Akkâ’da Cezzâr Ahmed Paşa’ya yenilen Bonapart (Mayıs 1799) Ağustos 1799’da Mısır’dan ayrıldı. Fransız kuv­vetleri de Osmanlı-İngiliz ittifakıyla ger­çekleştirilen saldırılara dayanamayarak Ağustos 1801’de Mısır’ı terketmek zorun­da kaldılar.

Fransızlar’ın tahliyesinden sonra Mı­sır’da uzun süre sükûnet ve düzen sağ­lanamadı; Osmanlı yönetimiyle Memlûk beyleri arasında mücadele devam etti. Fransızlar karşısındaki başarılarından ötürü Mısır Valisi Koca Hüsrev Paşa tara­fından binbaşılığa yükseltilen Kavalalı Mehmed Ali kargaşa ortamında bütün tarafları birbirine karşı kullanıp Mısır va­lileri Hüsrev. Tâhir, Ali ve Hurşid paşaları bertaraf etti; ardından ulemâ, eşraf ve halkın desteğini almış olarak Mısır valili­ğine getirildi (1805). Memlûk beylerinin muhalefete başlaması üzerine düzenle­diği bir komplo ile bunların büyük bir kıs­mını katlettirdi) böylece hâkimi­yeti tamamen eline geçirmiş oldu.

Mehmed Ali Paşa iktidarını sağlama alınca Mısır’da uzun vadeli askerî, idari ve iktisadî reformlar başlattı. Ayrıca divan ve meclisler oluşturularak yönetim mer-kezîleştirildi. Mısır gelirlerinin hızla art­ması Mehmed Ali Paşa’yı yayılmacı bir si­yasete yöneltip aşırı emeller beslemesi­ne yol açtı ve Osmanlı merkezî idaresine karşı silâhlı mücadeleye girişti. 1832 ve 1839’daki savaşlar neticesinde özellikle İngiltere’nin karşı çıkmasıyla emellerine erişemedi. Nihayet uzun bir mücadele­den sonra 24 Mayıs 1841 tarihli fermanla Mısır ve Sudan’ın idaresinin irsen, Filis­tin’in ise kaydıhayat şartıyla vali olarak kendisine bırakılmasıyla yetinmek zorun­da kaldı. Mısır meselesinin bu şekilde hal­ledilmesinin ardından Mehmed Ali Paşa Osmanlı Devleti’ne bağlı bir siyaset takip etti.

1847 yılının sonlarına doğru Mehmed Ali Paşa’nın bunama alâmetleri göster­mesi üzerine oğlu İbrahim önce vekâle­ten, ardından asaleten Eylül 1848’de vali tayin edildi. Ancak İbrahim 1848 Kasımın­da babasından önce vefat edince yerine Ahmed Tusun Paşa’nın oğlu I. Abbas Hil­mi Paşa getirildi. Abbas Hilmi, dedesi döneminde takip edilen Batılılaşma politi­kasından vazgeçerek birçok Avrupalı uz­manın işine son verirken yerli unsurlara geniş imkânlar tanıma yoluna gitti. Os­manlı Devleti İle, Tanzimat’ın Mısır’da da uygulanması konusunda fikir ayrılığına düşerken bu hususta İngiltere’nin deste­ğini aldı. Bunun karşılığında İngiltere’ye Kızıldenİz’e ve dolayısıyla Hindistan’a ula­şımı kolaylaştıracak olan Kahire-Süveyş demiryolunun yapımı konusunda imtiyaz tanımak zorunda kaldı.[Haziran 1851] Abbas Hilmi’nin 15 Temmuz 1854’te ani­den ölümü üzerine yerine amcası Said Pa­şa geçti. 1856’da Fransız Ferdinand de Lesseps’e Babıâli’nin onay vermemesine rağmen Süveyş Kanalı’nın yapımına dair imtiyazlar tanındı ve zorla çalıştırılan bin­lerce kişinin canına mal olan kanalın ka­zılmasına 1856yılında başlandı. Said Pa­şa’nın Avrupa bankalarından büyük mik­tarda faizle para alması malî durumu ağırlaştırdı. Onun döneminde Fransızlar Mısır’da çeşitli misyoner okulları açtılar ve arkeolojik kazılara devam ettiler. Said Pa-şa’nın 1863’te vefatından sonra yerine İb-râhim Paşa’nın oğullarından İsmail Paşa vali oldu.

İsmail Paşa idaresi boyunca, bir taraf­tan dedesi Mehmed Ali Paşa zamanın­dan beri esasen imtiyazlı bir eyalet olan Mısır’ın özerklik alanını genişletmek için uğraşırken diğer taraftan yayılmacı bir politika takip etti. İsmail Paşa yetkilerinin arttırılması için Babıâli ile ilişkilerine çok Önem veriyor, maddî hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyordu. Mısır’ın yıllık ödediği ver­gileri arttırarak, yüksek mevkideki Os­manlı erkânına pahalı hediyeler ve paralar dağıtarak haklarını genişleten birçok fermanın çıkarılmasını sağladı. 1866’da Mısır veraset usulü kendi oğullan lehine olmak üzere değiştirildi ve “hidiv” (Fars­ça hıdiv “kavmin büyüğü, emîr”) unvanı verildi. 1872’de Avrupa devletleriyle borç antlaşması yapma yetkisini elde etti. Hi­div İsmail Paşa, bu genişletilmiş yetkiler­le Batılı devletler nezdinde bağımsız bir devlet başkanı muamelesi görmeye baş­ladı. İdarî, hukukî ve kültürel alanlarda birçok yenilik yapılırken Kahire ve İsken­deriye gibi büyük şehirlerde Batı tarzın­da düzenlemelere gidildi. Sudan’a ve Af­rika içlerine doğru fetih girişimlerinde bulunuldu.

Zamanla daha fazla oranlarda Batılı devletlere borçlanmak zorunda kalan İs­mail Paşa malî krizden kurtulabilmek için çeşitli çarelere başvurdu. Bir taraftan halktan alınan vergileri arttırdı, diğer ta­raftan 1869yılında açılan Süveyş Kanalı’-nın kendisine ait hisse senetlerini İngil­tere’ye sattı. Ancak bütün bunlar Mısır maliyesinin iflâsını engelleyemedi ve Ma­yıs 1876’da alacaklı Avrupa devletlerinin temsilcilerinin yer aldığı bir Düyûn-i Umûmiyye Sandığı kuruldu. İngilizlerin alman tedbirlerden tatmin olmaması üzerine Kasım 1876’da “dual control” oluşturula­rak iki Avrupalı genel müfettiş gelir ve gi­derleri takip etmeye başladı, daha sonra kurulan hükümete Avrupalı bakanlar da tayin edildi. Malî tedbirler arasında ordu­daki subay sayısının azaltılması ve maaş­larının yarıya düşürülmesi de yer alınca ordu içinde huzursuzluk meydana geldi. Çeşitli çevreler Mısır’ın iç işlerine yapılan yabancı müdahalesine karşı tavır almaya başladı. Şubat 1879’da askerler tarafın­dan Kahire’de büyük çapta gösterilerin düzenlenmesi üzerine Hidiv İsmail, hükü­meti görevden alarak sadece Mısırlılar’dan oluşan yeni bir hükümet kurdu.[Ni­san 1879] Ancak İngiltere ve Fransa’nın baskısıyla II. Abdülhamid Haziran 1879′-da İsmail Paşa’yı azledip yerine oğlu Tevfik Paşa’yı tayin etti.

  • Mısır Mimarisi, Mısır’da Mimari
  • Mısır, Mısır’da İlim, Kültür, Medeniyet
  • Mısır Tarihi -Abdünnasır, Sedat, Mübarek Dönemi-
  • Mısır Tarihi -Krallık Dönemi- Hakkında Bilgi
  • Mısır Tarihi -İngiliz İşgali Dönemi-
  • Mısır Tarihi -Başlangıçtan Bizans Dönemine Kadar-
  • Mısır Tarihi -Osmanlı Dönemi İdari Teşkilat, Sosyal ve Ekonomik Du­rum-
  • Mısır Tarihi -Osmanlı Dönemi, Devri-
  • Mısır Tarihi -İslam Fethinden, Osmanlı Dönemine Kadar-
  • Mısır Tarihi -Bizans Dönemi, İslam Fethine Kadar-
  • Mısır Başkenti, Yüzölçümü, Hangi Kıtada, Nüfusu, Önemli Şehirleri
  • Mısır Fiziki, Beşeri, Ekonomisi, Coğrafyası

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski