Muhammed Ahmed Besyuni Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Muhammed Ahmed Besyûnî (1885-1953) Endonezyalı âlim, eğitimci.

Borneo (Kalimantan) adasının batısında­ki Sambas Malay Sultanlığının merkezi Sambas’ta doğdu. Tanınmış bir ulemâ ailesine mensuptur. Babası Muhammed İmrân sultanlığın en yüksek dinî makamı olan saray imamı, ayrıca Felemenkçe eği­tim veren Batı tipi bir halk okulunun mü­dürü idi. Muhammed Besyûnî ilk eğiti­mini babasından aldıktan sonra tahsil için 1901 yılında Mekke’ye gönderildi. Mek­ke’de Ahmed Hatib Minangkabau, Ömer Sünbâvî ve Osman Saravâkî (Pontianî) gibi Malay kökenli âlimlerden Arapça ve fıkıh okudu. Ardından Ali el-Mâlikî’den man­tık, fıkıh usulü, hadis, tefsir ve akaid ders­leri aldı. 1906’da Sambas’a dönünce Orta­doğu ile kültürel bağını devam ettirdi. Mı­sır’da el-Menâr dergisinin editörü M. Re-şîd Rızâ ile mektuplaştı. Onun düşünce sisteminden ve fikirlerinden etkilendi; 1910’da Kahire’ye gitti. Önce Ezher’e, da­ha sonra Reşîd Rızâ’nın yeni kurduğu Dârü’d-da’ve ve’l-irşâd Medresesi’ne kaydol­du. Böylece Reşîd Rızâ’nın yenilikçi düşün­celerinden istifade etmeye çalıştı.

1913 yılında babasının hastalığı üzeri­ne Sambas’a çağrıldı ve onun ölümünün ardından yerine saray imamı oldu. Kadı­lık ve müftülük gibi görevlerinin yanı sıra öğretmenlik de yaptı. Camilerde cuma günleri halka tefsir ve akaid dersleri ver­di. 1916’da Sambas’ta Medrese Sultâniy-ye adıyla modern bir okul açtı. Bu kurum, sadece dinî derslerin okutulduğu ve eği­timin Arapça yapıldığı klasik medreseler­den oldukça farklıydı. Çağdaş eğitimin araç ve gereçleriyle donatılan, yeni bir müfredat programının uygulandığı bu okullar daha çok yenilikçi müslüman ha­reketlerin liderleri tarafından kurulmak­taydı.

Muhammed Besyûnî, tekrar Mısır’a gitme imkânı bulamadıysa da Reşîd Rızâ ile yazışmalarını sürdürdü; birçok konu­da kendisine sorular yönelterek görüşle­rinden faydalandı. Reşîd Rızâ’ya sorduğu, müslümanların geri kalış sebeplerine dair bir sorusu üzerine Emîr Şekîb Arslan’ın kaleme aldığı “Lİ-Mâzâ teahhare’l-müs-limûn ve limâzâ tekaddeme gayruhüm” başlıklı yazısı el-Menâr’da tefrika edildi ve daha sonra kitap halinde yayımlandı.

Siyasî faaliyetlere de katılan Muham­med Besyûnî, 1943’te Endonezya’daki bütün dinî teşkilâtların federasyonu ola­rak kurulan ve 1945 yılından itibaren par­tiye dönüşen Endonezya Müslümanları Şûra Meclisi’nin içinde aktif rol aldı, bu partinin mahallî temsilciliğini yaptı. Hollanda sömürge yönetimi sırasında kıs­mî otonomiye sahip Sambas Malay Sul­tanlığı bağımsızlık sonrasında ülkede cumhuriyet rejiminin kurulmasıyla tarihe karıştı; önce son sultanın, ardından Mu­hammed Besyûnî’nin vefatı üzerine Med­rese Sultâniyye de kapandı ve Sambas şehrindeki dinî entelektüel hava giderek kayboldu.

Muhammed Besyûnî, Reşîd Rızâ’nın Hz. Peygamberin hayatına dair kitabını ve akaidle ilgili seçilmiş yazılarını Malay­ca’ya tercüme etmiş, ayrıca yedi Malayca ve iki Arapça eser yazmıştır. Sambas’ta-ki birçok camide cuma namazı için Şafiî mezhebince gerekli görülen kırk kişilik cemaat toplanamadığından cuma nama­zı kılınamiyordu. Besyûnî, en-Nuşûş ve’l-berâhîn calâ ikâmeti’l-cum’a bi-mâ dû-ne’l-erbcfîn adıyla bir eser kaleme ala­rak bu namazın küçük bir grupla edasının mümkün olduğunu sa­vunmuştur. Onun Pinang ve Singapur’da basılan eserleri daha çok yenilikçi görüşlerini ve eski dinî uygulamalara karşı tutumunu yansıtmaktadır. Nitekim Nûrü’s-sirâc fi kıssati’l-isrâ ve’I-mfrâc adlı eserini bu konudaki yanlış düşünce ve uygulamaları düzeltmek için yazmıştır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski