Muhammed Behçet el-Baytar Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

Muhammed Behçet el-Baytâr (1894-1976} Suriyeli din âlimi.

9 Mart 1894’te Dimaşk’ta doğdu. Bü­yük dedeleri Cezayir’den gelip Dımaşk’ın Meydân mahallesine yerleşen ilim ve fa­zilet sahibi bir aileye mensuptur. Âlim, edip ve şair olan babası İbnü’l-Baytâr diye meşhur olmuştur. Muhammed Behçet başta Cemâleddin el-Kâsımî olmak üzere babasından, anneden dedesi Abdürrezzâk el-Baytâr, Bedreddin el-Hasenî ve Muhammed Hıdır Hüseyin’den Arap dili ve edebiyatı ile aklî ve naklî ilimlere dair dersler aldı. Bir asırdan beri imam-hatip yetiştiren ailenin oturduğu Meydân ma­hallesindeki Kâa (1910), Kerimüddin ed-Dekkâk (1917) ve Şürbecî camilerinde imam-hatiplik ve vaizlik yaptı. 1921-1926 yılları arasında aynı mahalledeki ilkokulda öğretmen olarak çalıştı. 1926′-da Mekke’de düzenlenen İslâm Kongresi’ne katıldı. Kral Abdülazîz b. Suüd’un is­teğiyle, yeni kurulan el-Ma’hedü’l-ilmiy-yü’ s-Suûdî’nin beş yıl müdürlüğü­nü yaptı. Bu sırada Mekke Yüksek Şer’iy-ye Mahkemesi üyeliği, el-Murâkabetü’l-kazâiyye heyeti reis vekilliği, Hicaz okulla­rı eğitim müfettişliği. Harem-i şerifteki Maârif-i Umûmiyye Meclisi üyeliği görev­lerinde bulundu. 1931’de Suriye’ye dö­nünce bazı okullarda öğretmenlik yaptı. 1940’ta Dımaşk mekteplerine müderris-i âm oldu; 1942’de Şer’iyye Fakültesi’ne tefsir ve ahlâk dersleri, ayrıca yüksek öğ­retmen okuluna tefsir dersi öğretim gö­revlisi olarak tayin edildi. 1943-1946 yılla­rında Tâif’te Dârü’t-tevhîdi’s-Suûdiyye’-nin müdürlüğüne getirildi. 1947’den iti­baren 1953’te emekli oluncaya kadar Dı­maşk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde tefsir ve hadis okuttu. Emekliye ayrıldık­tan sonra Dımaşk İlahiyat Fakültesi’nde tefsir konferansları verdi. Vakıflar Bakan­lığı bünyesinde başta eğitim faaliyeti ol­mak üzere çeşitli görevlerde bulundu. 1923’ten beri faal üyesi bulunduğu Dı­maşk Arap İlim Akademisi ile 1954’te muhabir üye seçildiği Irak İlim Akademisi bünyesinde araştırma ve yazıları ile kon­feranslarını sürdürdü. 29 Mayıs 1976’da Dimaşk’ta vefat etti. Muhammed Behçet ıslahatçı Selefi akideyi savunmuş, başta Cemâleddin el-Kâsımî olmak üzere Takıyyüddin İbn Teymiyye ve M. Reşîd Rızâ çiz­gisinde olduğunu belirtmiştir.

Eserleri

A) Telif Eserleri.

en-Neflıa Kale’n-Nefha ve’l-minha, Nazra fi’n-Nefhati’z-zekiyye, eî-Kevserîve teflikötühû, Hayâtü Şeyhilisîâm İbn Teymiyye, Tefsîru Sureti Yûsuf, Hüccetü’l-îslâm Ebû Hâmid ei-Gazzâlî, el-İncîl ve’l’Kur’ân fî keffeteyi’l-mîzân Osman Cilacı tarafından İn­cil ve Kur’an’dan Gerçekler adıyla Türk­çe’ye çevrilmiştir. er-Rihletü’n-Necdiyyetü’l-Hicâziyye 1338/ 1940, el-îslâm ve’ş-şahâ-betü’l-kirâm beyne’s-sünneti ve’ş-şfa, Kelimât ve e hâdîş eş-Şekâfâtü’l-beyzâ’ ve’ş-şarra’, el-İştikâk ve’t-ta’rib, Tatıncu ehâdîşi Kitâbi’l-Buha, eî-Mıfâme-lât fi’l-İslâm ve tahkikti mâ verede fi’r-ribâ, Nak-dü ‘Ayni’î-mîzân Cemâleddin el-Kâsı-mî’nin “Mîzânü’i-cerh ve’t-tacdîi” başlıklı makalesineMuhammed Hüseyin Kâşifül-gıtâ’nın yazdığı reddiyeye cevaptır; İlâve saniye îi’h-tiyârâtı Şeyhi’l-İslâm İbn Teymiyye, Mecmû’u’s-sünne, Târihufikretii’câzi’l-Kur-ân. Müellifin ayrıca Hz. Peygamber’in methine dair küçük bir divanı ile bazı şiirlerinden söz edilmektedir.

B) Neşirleri.

Cemâleddin el-Kâsımî, Kavâ^idü’t-tahdîş fî fünûni muştalahi’î-hadis, a.mlf.,eJ-Fazlü’i-mübîn calâ eİkdi’l-cevheri’ş-şemîn, Ebû Dâvûd es-Sicistânî, Mesâ’ilü’i-İmâm Ahmed, Sadreddin el-Kangarâvî, el-Mûfî fi’n-nahvi’l-Kûfî, Kemâleddin İbnü’l-Enbârî, Esrârü’î-cAra-biyye, Ay­rıca Reşîd Rizâ’nın Tefsîrü’l-Menâr’myda tahkik ettiği kaydedilmektedir. Mu­hammed Behçet’in çeşitli dergi ve gaze­telerde yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Sadece Dımaşk’ta çıkan Meceîletü’l-MecmaH’l-iuğati’l-‘Ara-biyye’de 1933-1973 yılları arasında neş­redilmiş 180 kadar makalesi tesbit edil­miştir.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski