Muhammes Usulü Nedir, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Muhammes. Türk mûsikisi usullerinden.

Arapça’da “beş katlı, beşli” anlamına gelen muhammes Türk mûsikisinin bü­yük usullerinden biridir. Başlangıçta beş darblı olarak düşünülüp terkip edildiğin­den bu isim verilmiş, ancak daha sonra usulün yapısı ve zaman sayısı değişikliğe uğramıştır.

Usul otuz iki zamanlı oiup sekiz adet dört zamandan, başka bir ifadeyle çeşitli şekillerde sıralanan sekiz adet sofyandan meydana gelmiştir. Muhammes usulü­nün 8’lik (32/8) birinci, 4’lük (32/4) ikinci ve 2’lik (32/2) üçüncü mertebeleri varsa da yaygın şekilde kullanılanı 32/4’lük mertebesidir. Eldeki örneklerden XV. yüzyıl­dan beri kullanıldığı anlaşılan bu usulle saz mûsikisinde peşrevler, sözlü mûsikide ise kâr, beste gibi büyük formdaki eser­lerle ilâhiler bestelenmiştir. Bu usulle öl­çülmüş beste formundaki eserlerde mıs­ralar genellikle iki usul, takip eden teren­nüm bir usul, arkasından gelen usulde de mısraın son yarısının tekrarı yer alır.

Tanbûrî Cemil Bey’in ferahfeza ve kürdîli-hicazkâr peşrevleriyle Abdülkâdir-i Merâgi’nin hüseynî kârı; Buhûrîzâde Mustafa Itrî’nin, “Canı kullâb-ı ser-i zül­fün çeker senden yana” mısraıyla başla­yan nikriz, Ebûbekir Ağa’nın, “Şeydâter eyledi beni huygerde gerdenin” mısraıyla başlayan eviç besteleri; Hamâmîzâde İs­mail Dede Efendİ’nin “Eyâ âlemlerin şa­hı” mısraıyla başlayan hüzzam, “Mevlâm senin âşıkların” mısraıyla başlayan ırak ilâhileri ve Dellâlzâde İsmail Efendİ’nin, “Aşkınla yandır sultânım Allah” mısraıyla başlayan ırak ilâhisi bu usulle ölçülmüş eserlerden bazılarıdır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski