Muharref Hadis Nedir, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Muharref. Senedi veya metni değişikliğe uğramış hadis anlamında terim.

Sözlükte “bir şeyin yerine başkasını ge­tirmek, değiştirmek” mânasındaki tahrif masdanndan türeyen muharref kelime­si terim olarak “sened veya metninde ha­reke, harf yahut yazı değişikliği yapılarak nakledilen hadis” demektir. Hadis üzerin­de böyle bir değişikliğin yapılmasına “tah­rif denir. Muharref terimi ilk dönemler­den itibaren musahhaf ile aynı anlamda kullanılmakla beraber muharref pek yay­gınlaşmamıştır. Nitekim Hâkim en-Nîsâbûrî, İbnü’s-Salâh eş-Şehrezûrî, Nevevî, Zeynüddin el-lrâki ve Süyûtî gibi muhad-disler muharreri musahhaf başlığı altında ele almışlardır. Her iki terime ayrı olarak yer veren ilk müellif İbn Hacer el-Askalânî’dir. Ona göre sened veya metninde şe­kil değişikliği yapılan hadisler muharref, yalnız nokta değişikliğine uğrayanlar ise musahhaftır. Bu durumda muharref musahhaftan daha geniş anlamlıdır.

Hadiste tahrif genellikle yanlış okuma veya yanlış duymadan kaynaklanır. Nok­talama işaretlerinin henüz yerleşmediği ilk dönemlerde hadisi bir muhaddisten duymadan önce bir kitaptan yazan veya ilim meclisinde ders takrir eden hocadan yanlış duyan râvilerin nakillerinde daha çok tahrif görülmektedir. Bununla birlik­te meşhur muhaddisler de zaman zaman tahrif hatasına düşmüşlerdir.

Tahrif, daha ziyade şekilleri birbirine benzeyen ve okunuşları birbirine yakın olan isim ve kelimelerde meydana gel­mektedir. şeklinde, adının adının olarak okunması senedde yapılan tahrife örnek­tir. Sahabeden Zeyd b. Sâbit’in (Hz. Peygamber mescidde bir oda çevirdi) ifadesini râvi İbn Lehîa’nm bir hocadan duymadan kitapta gördüğü gibi (Hz. Pey­gamber mescidde kan aldırdı) şeklinde yanlış okuyup nakletmesiyle Câbir b. Abdullah’ın [Übey b. Kâ:b Hendek Gazvesi’nde yaralandı] cümlesindeki kelimesini râvi Gunder’in  okuyarak ifadeyi (Ba­bam Hendek Gazvesi’nde yaralandı) şek­line dönüştürmesi metinde tahrifin örnekleridir. Seneddeki tahrif pek önemli görülmese de metin­deki tahrif mânanın değişmesine sebep olabilmektedir. Bundan dolayı hadis nak­lederken sık sık tahrif yapan râviler riva­yete ehil görülmemiş, muharref hadis as­lı sahih olsa bile hüküm bakımından mer-dud kabul edilmiştir.

Muharref rivayetler ve bunların tashihi konusunda ilk dönemlerden itibaren çe­şitli eserler telif edilmiş, bunlarda muhar­ref hadis musahhaf ile birlikte ele alın­mıştır. Hamza el-İsfahânî’nin et-Tenbîh ıaiâ hudûşi’t-taşhîf  Hasan b. Abdullah el-Askerî’nin Taşhîfâtü’l-muhaddişîn fî ğarîbi’l-hadîs” aynı müellifin Kıtabü’t-Taşhîf ve’t-tahrîfl ile bu eserin bir bölümü olup Şerhu mâ yeka’u fîhi’t-taş-hîf ve’t-tahrif adıyla yayımlanan çalışma­sı Dârekutnî’nin Taşhîfü’l-mu-haddişîn’i Osman b. îsâ el-Belatî’nin et-Taşhîf ve’t~tahrîf, Safedî’nin Taşhî-hu’t-taşhîî ve tahrîrü’t-tahrîfi Süyûtînin et-Taşrif (et-Talrîf) ü’t-taşhîi ad­lı eseri bu konuda yapılan önemli çalışmalardır.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski