Muhit Nedir, Ne Demek, Esmaül Hüsna el-Muhit İsminin Anlamı

Muhît. Kur’ân-ı Kerîm’de Allah’a nisbet edilen isimlerden biri.

Sözlükte “görüp gözetmek, savunup korumak” anlamındaki havt (hîta, hıyâta) kökünün if âl kalıbından (ihata) türeyen muhît kelimesi “bir şeyin etrafını çeviren, bir şeyi ve bir hususu bütün yönleriyle bi­len” demektir. Râgıb el-İsfahânî ihata kav­ramının iki mânaya geldiğini söyler. Birin­ci anlam cisimlere yönelik olup, “Filân yeri ihata ettim” örneğinde ve, “Allah her şe­yi ihata edendir, her yönüyle koruyandır” âyetinde [Nisâ 4/126; Fussılet 41/54] görülür. İkinci anlamı “bilmek”tir. Bir şeyi ilmiyle ihata etmek onun varlığına, cinsi­ne, miktarına, keyfiyetine, meydana geti­rilmesiyle ne amaçlandığına, kendisinden ne elde edilebileceğine vâkıf olmak de­mektir. Böyle bir vukuf sadece Allah’a mah­sustur.

İhata kavramı Kur’ân-ı Kerîm’de beş âyette mazi kalıbında, sekiz âyette muhît şeklinde Allah’a izafe edilmiştir Ril kalıbıy­la İzafe edilenler “ilâhî kudret ve ilim” mâ­nasına gelmektedir. Muhît ismiyle Allah’a nisbet edilen ihata kavramlarının çoğunda “ilmiyle kuşatma” anlamına yönelik bir üs­lûp hâkim olup bir kısmında da “kudret” mânası mevcuttur. Bakara sûresinin, “Al­lah kâfirleri ihata edendir” mealindeki âye­tinde (2/19) muhît, kâfirlerin ilâhî kudre­tin dışına çıkamayacakları ve eninde so­nunda yenilgiye uğrayacakları şeklinde yorumlanmıştır.

Muhît kelimesi İbn Hacer’in Kur’an’dan derlediği esmâ-i hüsnâ arasında mevcut­tur.Tirmizîve İbn Mâce’nin listesinde geçmemekle birlikte yine Ebû Hüreyre’den rivayet edilip Hâkim en-Nişâbûrî’nin el-Müstedrek’inde yer aldığı bildirilen listede bulunmaktadır.

Muhît, Halîmî tarafından Cenâb-ı Hakk’ı acz ve gafletten tenzih açısından zâtî-selbî, ilim ve kudretle ilgisi bakımından zâtî-sübûtî sıfatlar içinde mütalaa edilmiş, Ebû Bekir İbnü’İ-Arabî ise muhîti kudret sıfatı çerçevesinde ele almıştır. Muhît dok­san dokuz esmâ-i hüsnâdan alîm, habîr, latîf, muhsî ve vâsi” isimleriyle anlam ya­kınlığı içinde bulunur.

TDV İslâm Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski