Muztarib Hadis Nedir, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Muztarib. Sened veya metinleri arasında çözümsüz ihtilâf bulunan hadis anlamında terim.

Sözlükte “vurmak, dövmek, çarpmak” anlamındaki darb kökünün “iftiâl” kalıbın­dan ism-i faili olan muztarib, çeşitli şe­killerde rivayet edilen sened veya metin­lerinden biri diğerine tercih edilemeyen hadis” demektir. Buna göre ıztirâb bir ha­disin senedinde veya metninde olabilir. Seneddeki iztırâblar altı çeşittir. Bunlar ha­disin bir rivayetinin mevsul diğerinin mür-sel, birinin mevkuf diğerinin merfû, biri­nin muttasıl diğerinin münkatı’ olarak nakledilmesi, râvinin bir sahâbîden belli bir ta­biî vasıtasıyla naklettiği hadisi başka bir ri­vayette aynı sahâbîden başka bir tabiî va­sıtasıyla nakletmesi râvi o hadisi her iki şahıstan ayrı ayrı dinlemiş olabileceği için bu tür durumların ıztirâb kabul edilme­mesi hususu benimsenmiştir, hadisin iki farklı isnadından birinde fazla bir râvi bu­lunması, sika mı zayıf mı olduğu kesin bir şekilde bilinmeyen râvinin adı ya da nis-besinde ihtilâf edilmesidir.

Metindeki ıztırâblar genelde iki farklı hadisin aynı hadis zannedilmesinden kay­naklanır. Rivayetlerin sahâbî râvileri farklı, lafızları birbirinden tamamen değişik ise muztarib sayılan metinlerin iki ayrı hadis olduğu kabul edilir. Böyle bir imkân yoksa ya metinler mecaza hamledilir ya da biri mutlak, diğeri mukayyed, biri âm, diğeri has, biri mübhem, diğeri müfesser, biri mücmel, diğeri mübeyyen kabul edilerek ıztırâb giderilir. Bir metindeki ıztırâb o me­tinden farklı hükümler çıkarılmasına se­bep olacak şekilde ise hadisin sıhhatini ze­deler; hadisin anlamında önemli bir deği­şikliğe yol açmayan lafız farklılıklarında râ-vilerin hadisi mâna ile rivayet ettiği kabul edilir. Bazı rivayetlerin muztarib olması râvilerin onu iyi zaptede-mediğini göstermez; bu sebeple senedde-ki veya metindeki ıztirâb hadisin sıhhatini zedeleyen bir kusur sayılmaz.

Hadisçiler muztarib hadislerden birini diğerine açıkça tercih edemedikleri zaman, “Şu daha uygundur” gibi bir ifade ile ka­naatlerini belirtirler. Nitekim İbn Ebû Ha­tim, babasına bir rivayetin durumunu sor­duğunda babası onun muztarib olduğu­nu söylemiş, daha açık kanaat bildirmesi­ni isteyince de ihtiyatlı olan rivayeti benim­seyerek onun doğruya daha yakın olduğu­nu belirtmiştir. Muz­tarib hadis rivayet eden râviler “muztaribü’l-hadîs” sözüyle cerhedilir. Irâki’ye göre bu sîga cerhin dördüncü, Sehâvfye göre ise beşinci mertebesindeki râviler için kullanı­lır ve muztaribü’l-hadîs olan râvilerin nak­lettiği hadisler ancak i’tibar için yazılabilir. Iztırâb illetin bir çeşidi olduğu için muz­tarib konusu hadis usulü kitaplarında ge­nellikle muallel hadis bahsinden hemen sonra ele alınır. Senedde bulunan ıztirâba Dârekutnfnin ‘İlelü’l-hadîş’inde birçok ör­nek bulmak mümkündür. Nitekim İbn Ha­cer el-Askalânî, el-Mukterib fî beyâni’l-muttarib adlı eserindeki örnekleri bu eserden seçmiş ve kendisi de bazı ilâveler yapmıştır.

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski