Ahkamu's Sultaniyye - Ferra Konusu, Özellikleri, Hakkında Bilgi

Ahkâmü’s-sultâniyye. Hanbelî fakihi Ebû Ya’lâ el-Ferrâ’nın (ö. 458/1066), devletin esas teşkilât ve idaresiyle ilgili fıkhî ahkâmı bir araya toplayan eseri.

Ebû Ya’lâ Muhtasarü’l-muctemed fi uşûli’d-dîn adlı bir başka eserindeki imamet (devlet reisliği) bahsini bu ese­rinde temel olarak kullanmıştır. Nite­kim el-Ahkâmü’s-sultâniyye’n\n mu­kaddimesinde müellif bu konuya temas etmiş ve adı geçen eserinin imamet bahsini yeniden ele alarak bazı ekleme ve çıkartmalarla bu kitabı telif ettiğini belirtmiştir.

Eser on yedi bölümden meydana gel­mektedir. Plan ve bölüm başlıkları ba­kımından Mâverdfnin eseri ile bu eser arasında önemli bir fark göze çarpma­maktadır. Ancak Ebû Ya’lâ’nın vezirlik, valilik, cihad emirliği ve iç meseleler ko­nularını bir tek bölüm başlığı altında incelemesi, bu eserin bölüm sayısını on yediye düşürmüştür. Konuların ele alı­nışı ve işleniş tarzı bakımından da her iki eser arasında büyük ölçüde benzer­likler göze çarpar. Bununla birlikte Ebû Ya’lâ. çağdaşı Mâverdfnin eserinde görülen mukayeseli metodu uygulama­yarak genellikle Ahmed b. Hanbel’in görüşlerine yer verir. Muhtevada görü­len bazı farklılıkların temel sebebi de budur. Mâverdî ile Ebû Ya’lâ’nın el-Ahkâmü’s-sultâniyye’ien arasındaki tertip, muhteva ve metin benzerlikleri, birbirinin çağdaşı olan bu iki yazardan hangisinin diğerinden istifade ettiği so­rusunu zihinlere getirmiştir. Zira böyle bir benzerlik, ancak müelliflerden biri­sinin diğerinden veya her ikisinin bir üçüncü kaynaktan faydalanması halin­de gerçekleşebilir. Araştırıcılar bu ko­nuda farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Abdullah Mustafa el-Merâgl. Ebû Ya’lâ’­nın eserinin orijinal olduğu ve İmam Mâ­verdî’nin Ebû Ya’lâ’dan istifade ettiği görüşündedir (bk. Muhammed Abdülkâ­dir Ebû Fâris, s. 517). Cahen, Kamerüddin Han, Mikhail ve Ebû Ya’lâ’nın el-Ahkâ­mü’s-sultâniyye’si üzerinde doktora ça­lışması yapan Muhammed Abdülkâdir Ebû Fâris ise Mâverdfnin eserinin oriji­nal olduğu kanaatindedirler (bk Donald P Little, The Müslim Wor!d, LXIV •’1, s 7-8, Muhammed Abdülkâdir Ebû Fâris, s. 521 vd.) Mâverdfnin Ebû Ya’lâ’dan daha yaşlı olmasından hareket eden bu araş­tırmacılar, onun bu eseri Ebû Ya’lâ’dan daha önce yazmış olabileceğini düşün­mektedirler. Bu konuda, özellikle Mu­hammed Abdülkâdir Ebû Fâris’in ileri sürdüğü deliller dikkate değer olmakla birlikte, üçüncü bir ihtimali, yani bu iki yazarın birbirinden bağımsız olarak, bu­gün bilinemeyen bir başka kaynaktan faydalanıp eserlerini telif etmiş olmaları ihtimalini de gözden uzak tutmamak lazımdır (bk. H. Laoust, “Hanâbila”, El2 (İng.j, ili, 1591. Aralarında bulunan ben­zerliklere rağmen, iki eser için birbirinin tamamen kopyası hükmünü vermek ko­lay değildir. Her iki eserdeki bölümlerin (örnek olarak her iki eserin “imamet” bö­lümleri karşilaştırılabilir) dikkatli bir mu­kayesesi, hem usul hem de muhteva ba­kımından bu iki eser arasındaki farkı açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Ebü Ya’lâ’nın el-Ahkâmü’s-suItâniyye’si Muhammed Hâmid el-Fakki tara­fından 866 (1462) tarihli bir yazma nüs­hası esas alınarak yayımlanmıştır (Kahi­re 1357/ 1938). Eserin daha sonraki bas­kılarına da esas teşkil eden bu neşirde, metinde geçen hadislerin önemli bir kıs­mının tahrîc’i, müellifin ha! tercümesi ve ayrıntılı bir konu fihristi yer almakta­dır. Ayrıca Mâverdfnin eseri ile bu eser arasındaki bazı farklılıkların dipnotlarda gösterilmesi de bu neşrin önemli özel-liklerindendir.

Ebû Ya’lâ’nın bu eseri üzerinde. Ezher Üniversitesi’nde Muhammed Abdülka-dir Ebû Fâris tarafından 1974 yılında hazırlanan doktora çalışması. el-Kâdî Ebû Ya’id el-Ferrâ* ve kitâbühû el-Ahkûmü’s-sultâniyye adıyla neşredil­miştir (Beyrut 1400/ 1980: 1403/1983)

Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski