Henri de Tourville Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TOURVILLE, Henri de (1842-1903)

Fransız, sosyolog. Science Sociale (Sosyal Bilim) adlı sosyoloji okulunun gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Tarih öğrenimi gördükten sonra, Paris’te Ecole des Chartes’da verilen dersleri izledi. 1865’te Issy’de tanrıbilim öğrenimine başladı. 1873’te Paris’teki St. Augustine Kilisesi’nin papazı oldu.Bu dönemde, daha önce tanışmış olduğu sosyolog Frederic Le Play’in Science Sociale (Sosyal Bilim) adını verdiği sosyoloji okulunun görüşlerini ve yöntemini incelemeye yöneldi. 1876’dan sonra, Le Play’in yöntemini ve öğretisini yaygınlaştırmaya çalıştı. 1882’de Le Play’in ölmesinin ardından La Reforme Sociale (Sosyal Reform) adlı derginin çevresinde toplanan Le Play izleyicilerinden ayrılarak, Paul de Rousiers, Edmond Demolin, Paul Bureau ve Robert Pinot ile birlikte Science Sociale (Sosyal Bilim) adlı dergiyi çıkarmaya başladı. Demolins’in 1898’de kendi geliştirdiği jeni eğitim programını uygulamak üzere kurduğu Ecole des Roches’un kuruluş hazırlıklarına katıldı.

Tourville, Le Play’in aile tiplerini sınıflayarak ve aile bütçesini inceleyerek, toplumsal yapının ve kurumların çözümlenmesine yönelik yöntemini benimsemekle birlikte, bu konuda birçok değişikliklere ve düzenlemelere girişmiştir. Le Play’in yöntemini çok dar ve yapay olmakla ve toplumsal yaşamın birçok önemli özelliklerini göz ardı etmekle eleştirmiş, onun aile incelemelerinde ölçüt olarak kullandığı bütçenin yanı sıra, yer, iş, mülkiyet, ücret ve tasarruflar gibi diğer temel etmenlerin de incelenmesi gerektiğini belirtmiştir.

Tourville’e göre aile, var olması için gerekli araçların yanı sıra, varoluş ve örgütlenme aşamalarına ve biçimlerine göre de ele alınmalıdır. Ayrıca özel yaşam biçimlerinin çözümlemesi ticari, düşünsel ve dinsel koruyucu birliklerin, komşuluk ve kardeşlik ilişkilerinin oluşturduğu serbest gruplaşmaların ve komün, kent, eyalet gibi zorunlu birlikteliklerin incelenmesini de içermelidir.

• YAPITLAR (başlıca): Histoire de la formation particulariste. L’origine des grands peuples actuels, 1905, (“Özerklikçi Oluşumun Tarihi. Büyük Çağdaş Halkların Kökeni”); Piete confiante. Lettres de l’abbe de Tourville, (ö.s.), 1928, (“Güvenilen Dindarlık. Tourville Papazının Anıları”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski