Henry Thoreau Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

THOREAU, Henry (1817-1862)

ABD’li filozof ve yazar. Toplumsal sınıflar arasındaki dengesizliği konu edinen çalışmalarıyla tanınmıştır.

Massachusetts’te, Concord’da doğdu, aynı kentte öldü. Harvard College’da okudu, bir süre öğretmen olarak çalıştıktan sonra ticaretle uğraştı. Resim ve desen çizdi, iki yıl Concord yakınında, çadırda içine kapalı bir yaşam sürdü, yalnız felsefe ve yazınla ilgili konular üzerinde çalışmakla yetindi.

Filozof Emerson’un görüşlerinden yararlanan, onu izleyen Thoreau’nun düşünceleri Eski Hint felsefesi ve Alman İdealizmi’ne dayanır. O, bu kaynaklardan esinlenerek Amerika insanına özgü bir Bireycilik’i dile getirir, üretici köylüyü sömürerek büyüyen tüketici egemenliğine karşı çıkar. Özellikle baskıdan yararlanan ve belli bir kesimin çıkarı doğrultusunda uygulanan yönetimin kötülüğünü, insan değerleriyle bağdaşmadığını ileri sürer.

• YAPITLAR (başlıca): A Week on the Concord and Merrimac, Rivers, 1849, (“Concord ve Merrimac Irmakları Kıyısında Bir Hafta”); Walden, or Life in the Woods, 1854, (“Walden ya da Ormanda Yaşam”); The Maine Woods, (ö.s.), 1864, (“Maine Ormanları”); A Yankee in Canada, (ö.s.), 1866, (“Kanada’da Bir Amerikalı”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski