THYSSEN, Johannes (1892-1968)
Alman, filozof. Tarih felsefesi, varlık-bilim ve bilgi öğretisi konularını içeren çalışmalarıyla tanınmıştır.
22 Ağustos 1892’de Langenberg’te doğdu, 25 Eylül 1968’de Bonn’da öldü. Doğduğu yerde öğrenim gördükten sonra Bonn Üniversitesi’nde felsefe okutmaya başladı, 1926’dan sonra profesörlüğe yükseldi. Thyssen, ölünceye değin kaldığı Bonn’da, felsefenin belli sorunları üzerinde durdu, onlara kendi anlayışına göre çözümler aradı.
Thyssen için önem taşıyan, sorunların ortaya konuşu yanında, onların tarih süreci içindeki gelişmesi, onlarla ilgili yorum ve açıklamaların bir bütün olarak görülmesidir. Ona göre her sorun, bir öncekinin değişik nitelikte ve ortamın durumuna göre, yeniden ortaya çıkışıdır. Düşünce tarihi boyunca sorunlar ve onlarla ilgili açıklamalar, gelişme eyleminin odağını oluşturur. Felsefenin temel sorunları bilgi kuramı, yöntem, kavramların içeriği, varhkbilim ve gerçekliktir. Thyssen, bu anlayışla yola çıkarak, kavramların oluşumu ve türleri, tarihin tek yönlülüğü ve bir daha yinelenmeyişi, tarih felsefesinin tarihi gibi konuları ele aldı. Bu konular, onun dizgesinde, ayrı görünmesine karşılık bir bütün oluşturur, birlik sağlar. Bir sorundan ötekine geçme, sorunun çözümü için, gerekli bir yöntem işi olarak ortaya çıkar.
Thyssen, felsefe tarihini ilgilendiren bütün sorunların belli bir dizge içinde incelenmesi kanısındadır. Onun amacı felsefenin gerçekçi dizgelerinin temel çizgilerini açıklamak, düşüncenin gelişimini, bu dizge içindeki odağında yakalamaktır.
• YAPITLAR (başlıca): Versuch üher verschiedene Arten der Begriffsbiİdung, 1917, (“Kavram Oluşumunun Değişik Türleri Üstüne Deneme”); Die Einmaligkeit der Geschichte, 1924, (“Tarih’in Yinelenemeyişliği”); Die philosophische Methode, 1930, (“Felsefe Yöntemi”); Der philosophische Relativusmus, 1941, (“Felsefe’nin Göreliliği”); Die uıissenschaftliche Wahrheit in der Philosophie, 1950) (“Felsede Bilimsel Gerçeklik”).
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi