Aziz Petrus Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

PETRUS [Aziz] ( ? – 64)

Filistinli din yayıcısı. Hz. İsa’nın Havari adı verilen on iki arkadaşından biri ve bu topluluğun başkamdir.

Beytsayda’da Celile’de doğdu, Roma’da öldü. Babasının adı Yuhanna, kendisinin gerçek adı da Simun’dur. Petrus adı, kendisine, Hıristiyanlık’ın temelini oluşturacak “taş” anlamında, Hz. İsa tarafından verildi. Hz. İsa, ona “sen Petrus’sun, ben kilisemi bu taş üzerine kuracağım” (Matta XVI/18), diyerek, onu görevlendirdi. Petrus, Hz. İsa’nın “mucize”lerine tanık olan kardeşi, yoksul balıkçı Andreas’la birlikte Hıristiyanlık’ın özünü oluşturan ilkeleri yaymaya çalıştı. Hz. İsa tutuklanınca ondan ayrılarak, kendisini üç kez yadsıdı. Bu olayın, Hz. İsa’yı kurtarma amacını güttüğü söylenir. Hıristiyan inançlarına göre, Hz. İsa, dirildikten sonra, Petrus’a görünmüş, bu görünme, görevini sürdürme anlamını içermiştir.

Hıristiyan anlayışı, Petrus’u ilk papa olarak niteler ve kilisenin öncüsü sayar. Petrus, hamsin günü Hz. İsa’nın dirileceğini açıklamış, kendisine inananları vaftiz etmiştir. Bu olay üzerine, Yahudi yönetimi onu ve arkadaşlarını tutuklamış. Bir süre tutuklu kalan Petrus kurtulunca Samiriye’de kurulan ilk Hıristiyan topluluğu görmeye gitmiş. Herodes Agrippa’nın Hıristiyanlar’ın öldürülmeleri buyruğunu vermesi üzerine, Petrus Antakya’ya gitmiş, orada Paulus’la karşılaşmış. Aralarında çıkan anlaşmazlık nedeniyle Roma’ya gitmiş. 48’de toplanan Kudüs Konsili’nde Hıristiyanlık’ı benimseyen çoktanrıcı topluluğun Hz. Musa törelerinden etkilenmesini önlemiş, yeniden Roma’ya dönmüş. Bir söylentiye göre Neron döneminde tutuklanıp Marmertinus Kalesi’n-de öldürülmüştür.

Petrus’un Hıristiyan inançlarına göre önemi, bu dinin kesin biçimini alarak, bir kurum niteliği kazanmasına olanak sağlaması yüzündendir. Roma kilisesi, onu, Papalık’ın öncüsü ve kurucusu sayarak kutsamış, bu nedenle resim, yontu, mozaik gibi sanatların başlıca konuları araşma girmiş ve Hıristiyan yazınında geniş bir yer tutmuştur.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi

Daha yeni Daha eski