PARKER, Charlie (1920-1955)
ABD’li alto saksofoncu. Bebop adıyla bilinen yenilikçi caz akımının öncüsüdür.
Charles Christopher Parker Jr., 29 Ağustos 1920’de Kansas Eyaleti’nde, Kansas City’de doğdu, 12 Mart 1955’te New York’ta öldü. Küçük yaşta Missouri Eyaleti’ndeki Kansas City’ye gitti. Burada Buster Smith ve Lester Young gibi ünlü saksofoncuları dinleme olanağını buldu. Bir yandan onları taklit ederken, öte yandan da, müzik bilgisini, özellikle armoni konusunda geliştirdi. 1939’da New York’a gitti. Jam session’lara (cazcıların bir araya gelip doğaçlama yoluyla çalıp söyledikleri toplantılar) katılmaya başladı. Bir süre Jay McShann’in topluluğunda çaldı. Harlem’de Minton’s Play House adlı gece kulübünde yapılan Jam ses«’o«’larda trompetçi Dizzy Gillespie, piyanist Thelonious Monk ve davulcu Kenny Clarke (1914) ile birlikte müzik yaptı. Bu yıllarda bebop akımı yeni bir tür olarak ortaya çıktı ve Parker ile Gillespie de akımın öncüleri olarak tanınmaya başladılar. 1945’te birlikte plak doldurdular.
Parker, ruhsal yaşamındaki bozulmalar ve uyuşturucu alışkanlığı nedeniyle, 1946’da California’daki bir hastanede altı ay süreyle tedavi gördü. Ertesi yıl müzik çalışmalarına yeniden başlayarak, kadrosunda trompetçi Miles Davis ve davulcu Max Roach’un (1924) da bulunduğu bir beşli kurdu. Ayrıca, Jazz at the Philharmonic adlı toplulukla turnelere çıktı.
1950’lere gelindiğinde Parker, cazda sololara ve doğaçlamaya geniş yer veren bir tarzın öncüsü olmuş, karmaşık bir armonik yapıyı ritmik bir çeşitlilik ve ince bir melodik duyarlıkla kaynaştıran üslubuyla cazda yeni bir çığır açmıştı. Blues yorumlarındaki ustalığı, teknik yetkinliği, en hızlı tempoları bile yalın bir anlatımla çalmasıyla büyük bir başarı topladı. Parker, yaşamı süresince popüler bir müzikçi olmadı. Sağlığının giderek bozulduğu son yıllarında, toplumun dışında yalnız bir yaşam sürüyordu. Ancak yeni arayışlara giren genç kuşak müzikçilerinin gözünde, cazdaki kalıplaşmaları yıkan, caz solosuna melodik, armonik ve ritmik özgürlük kazandıran kişi olarak bir efsaneye dönüşmüştü. Onun açtığı çığırdan yürüyen müzikçiler arasında trompetçi Miles Davis ve John Coltrane, Ornette Coleman (1930), Sonny Rollins (1929) gibi ünlü saksofoncular vardır.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi