OTYAM, Fikret (1926)
Türk, fotoğrafçı, gazeteci ve ressam. Belgesel röportajın ve röportaj fotoğrafının Türkiye’deki öncülerindendir.
Konya’nın Aksaray ilçesinde doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) Resim Bölümü’nde Bedri Rahmi Eyuboğlu’nun atölyesinde eğitim gördü. Öğrencilik yıllarında sanat yazıları yazarak gazetelerde yayımlamaya başladı. 1950’de fotoğraf makinesiyle ilk röportajım yaptı. Bir süre adliye ve polis haberleri muhabiri olarak çalıştı. 1953’te Akademi’yi bitirdi. Aynı yıl yazı işleri müdür yardımcısı, sanat sayfası düzenleyicisi ve röportaj yazarı olarak Dünya gazetesine girdi. Yine 1953’te Doğu Anadolu’da yaptığı ilk büyük fotoğraflı röportajı Dünya gazetesinde yayımlandı. Bu röportaj basında ve ülkenin çeşitli kesimlerinde yankılar uyandırdı ve ona büyük bir ün sağladı. Otyam 1956’da Ankara’ya yerleşti ve Ulus gazetesine girdi. Burada röportaj çalışmalarını sürdürdü. 1962’de Cumhuriyet gazetesinin Ankara bürosuna geçti. 1979’da emekli olana değin bu işini sürdürdü. Daha sonra Gazipaşa ilçesine yerleşti. Son yıllarda röportaj ve fotoğraf çalışmalarının yanı sıra yeniden resim yapmaya yöneldi.
Otyam röportajlarını “Gide Gide” adı altında bir dizi kitapta toplayarak birkaç kez yayımladı. Fotoğrafları dış basında da yayımlandı. “Mayın” adlı oyunu Ankara Sanat Tiyatrosu’nda (AST) sahnelendi. Gide Gide 3 adlı kitabıyla 1962’de Türk Dil Kurumu’nun Deneme-Eleştiri-Gezi Ödülü’nü aldı. Birçok kez Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin Altın Kalem Armağanı’nı kazandı.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu röportajlarıyla kamuoyunun ve yönetici çevrelerin ilgisini bu yörelerin insanları ve sorunları üstüne çekmeyi başaran Otyam, Türk basın tarihinde önemli bir yer edinmiştir. Röportajlarına eşlik eden ya da bağımsız nitelikteki fotoğraflarıysa daha çok belgeci tavırlı, dolaysız saptamalar niteliğindedir. Gerek renk ve nakış ağırlıklı resimleri, gerek yazıları, gerekse siyah-beyaz ya da renkli fotoğraflarıyla kırsal yöre insanlarına duyarlı bir gözle yaklaşmıştır.
Aydınlık gazetesi‘nde her hafta yazmaya devam ediyor. Emekli olduktan sonra resme ağırlık verdi. Antalya’nın merkezine 26 km uzaklıkta olan Geyikbayırı köyünde ikamet etmektedir.
Sanatçı Antalya’da yaşamını sürdürüyor. Akdeniz Gazetecilik Vakfı ve Altın Portakal Kültür Sanat Vakfı’nın kurucu üyelerindendir. Fikret Otyam, ünlü besteci ve orkestra şefi Nedim Vasıf Otyam‘ın kardeşidir. Dokuma ve fotoğraf sanatlarıyla ilgili sanatçımız sanatçı Filiz Otyam ile evlidir.
Fikret Otyam’ın haftalık yazıları, halen Aydınlık gazetesinde yayımlanmaktadır.
• YAPITLAR (başlıca): Albüm: Fotoğraflar, 1978. Gezi-Röportaj: Ha Bu Diyar, 1959; Doğudan Gezi Notları, 1960; Harran, Hoyrat, Mayın ve Irıp, 1961; Uy Babo, 1962; Topraksızlar, 1963; Hû Dost, 1964; Bir Karış Toprak İçin, 1965; Oy Fırat Asi Fırat, 1966; Korku, 1968; Can Pazarı, Vay Kurban, Hayvanlar ve insanlar, 1969; Ne Biçim Amerika, l$e Biçim Rusya,.1970; Karasevdam 20 vv Anadolum, 1976; Mayınlı Topraklar Üzerinde, 1977; Adı l ı J Yemendir, 1981. Anı: Arkadaşım Orhan Kemal ve başlarında Mektupları, 1975; Şu Bizim Gazipaşa ve İsmet Paşa’lı mimarlık Yıllar, 1984. Çocuk Kitabı: Can Arkadaş, 1978; Ceylanlar Suya İndi, 1980.
Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi