George Peele Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PEELE, George (1556-1596)

İngiliz oyun yazarı ve şair. Rönesans ve hümanizm değerleriyle seyirci arasında bir köprü kurmuştur.

Londra’da doğdu, aynı kentte öldü. Oxford’da Christ’s Hospital ve Christ Church okullarında okudu. Öğreniminden sonra 1581’e değin Oxford’da yaşadı. Edebiyat çalışmalarına Euripides ’in oyunlarından birini çevirerek başladı. Tiyatro üzerine yazılar yazdı. 1582’de ilk oyunu The Arraignment of Paris (“Paris’in Yargısı”) Londra’da sahnelendi. Ertesi yıl kendisi de Christ Church’de oyun sahneye koydu. 1591’de Londra kenti için birçok gösteri hazırladı. Çok tanınan bir oyun yazarı oldu. Çağdaşlarının büyük övgüsünü kazandı, ancak, yoksulluk içinde yaşadı.

Saray çevresi için yazdığı The Arraignment of Paris mitolojik ve pastoral öğelerin bir arada bulunduğu bir oyundur. Daha sonralarıysa geniş halk kesimine yönelik oyunlar yazmıştır. Özenli üslubu, ince alaycılığı ve yergileriyle oyunları halk tarafından sevilip benimsenmiştir. Düş ülkeleri ile gerçek bir çevrenin, parlak söz oyunları ile duyguların yan yana geldiği bu romantik komedyaların en önemli özelliği oyun diline getirdikleri inceliktir. Aynı zamanda lirik şiirler de yazmış olan Peele, Sheakespeare’in öncülerinden sayılmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Oyun: The Arraignment of Paris, 1584, (“Paris’in Yargısı”); Edıvard the First, 1593, (“Birinci Edward”); The Battle of Alcazar, 1594, (“Alcazar Savaşı”); The Love of King David and Fair Bethsabe, 1594, (“Kral Davud’la Betseba’mn Aşkı”); The Old Wives Tale, 1595, (“Yaşlı Kadınların Masalı”). Şiir: Polyhymnia, 1590; The Honour of the Garter, 1593; Anglorum Feriae, 1595.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

Daha yeni Daha eski